Yağız İzgül: "Yemek yaparken hayal gücünüzü kullanın"

Jeofizik mühendisliği üzerine eğitim alsa da lezzete olan tutkusu peşini bırakmamış... Yağız İzgül “Yemek yaparken hayal gücünüzü kullanın” diyor...

Yağız İzgül: "Yemek yaparken hayal gücünüzü kullanın"
Akşam'dan Sibel Ateş Yengin'in röportajı...

Jeofizik üzerine eğitim alıp da farklı bir kulvarda kariyer yapma hikâyenizi dinleyebilir miyiz?


Aklımın bir köşesinde her zaman yemek vardı. Zaten mühendislik eğitimi de biraz ailemin yönlendirmesiyle oldu. Gerçi iyi de olmuş zira mühendisliğin yemek gibi kimyası bol bir alanda çok faydası dokundu bana. Çocukluğumdan beri değişik tatların peşinden gitmeye meraklıydım. Bu merakım beni oturduğumuz semtten başka şehirlere başka ülkelere gidip yeme içe kültürlerini araştırmama vesile oldu.

“Ağız tadıma göre yiyecek bulamayınca bu sektöre girdim” cümlesi sizi tanımlar mı?

Tam bu anlamda değil ama ‘Hecha’ (döküm tava) için evet, bunu söyleyebilirim. Çünkü istediğim gibi pişirme performansı alabileceğim ürünler piyasada yoktu. Ben de “Neden kendim yapmayayım ki?” dedim. Sonuçta aileden bu işe yakındık. Ben de yemek bilgimi ve aile işini birleştirip Türkiye’nin ilk döküm demir pişirme gereçleri markası ‘Hecha’yı kurdum.

Hangi yemeği güzel yaparsınız?

Tatlı konusunda iyi değilim ama onun dışında tevazu gösteremem.

BANA YEMEK BEĞENDİRMEK KOLAY

Size yemek beğendirmek de zordur, öyle değil mi?


Aslında durum o kadar da göründüğü gibi değil. Bana yemek beğendirmek kolaydır zira benim basitlikten feyz alan bir damak zevkim var. Beni kolay ve sade yemekler mutlu eder.

Yemeği güzel yapan kullanılan malzemeler midir yoksa o malzemeleri yemeğe dönüştüren ustanın elleri midir?

Elbette her ikisi de. Zira usta bir el hangi malzemenin hangi yemeği nasıl güzelleştirdiğini bilir. Bu bazen çok küçük bir dokunuş da olabilir mesela tavuk suyuna çorba yaparken bir yaprak adaçayı eklemek gibi... Ben zaten bu işin bir kuralı olduğuna asla inanmadım. Her zaman denemek ve yanılmak ya da başarmak mümkün. Önemli olan hayal gücü ve yaratıcılık...

AZI KARAR, ÇOĞU KARAR

Kadınlar yemek yapan erkekleri ilgi çekici bulur mu?


Önceden beni çekici bulurlardı (gülüyor). Evet, yemek yapan erkek figürünün kadınlar üzerinde ayrı bir etkisi olduğu kanımca kesin ama sadece yemek yapmanın bir erkeğin çekici olması için yeterli olduğunu düşünmüyorum. Derin konular bunlar…

Yemek yaparken müzik dinlemeyi tercih eder misiniz?

Müzik ruhun gıdası değil mi? Şaka bir yana müzik dinlerim bazen de yemek pişerken müzik yaparım. Amatör olarak piyano çalıyorum. Sanatla yemeğin iç içe olduğunu düşünüyorum.

Bir yemeği lezzetli kılan en temel şey nedir, bunun bir sırrı var mı?

Uyum. Ne demişler, “Azı karar, fazlası zarar.”  Hayal gücü doğru çalışır ve ayarında ahenk tutturulursa lezzetten çok da uzak sayılmazsınız.

Bize sabah kahvaltısı için kolay hazırlayabileceğimiz bir tarif verir misiniz?

Çok kolay. Orta ateşte bol tereyağı eritin ama kızdırmayın. Orta ateşte kalmaya devam edin ve mümkünse döküm tavada yapın bu işi. Tereyağı eriyince ekmekleri koyun tavaya. Orta ateşte ekmekler yağı çekene kadar kızartın. Dikkat edin ekmeği çıtır kıvama getireyim derken yakmayın. Daha sonra üzerine bal dökün. İşte size en basit en lezzetli günlük kahvaltı seçeneği. Unutmayın yağı doğru yedirmek çok önemli ve işin sırrı orta ateş.
Konular Röportaj