Yalova'da 158 ağaç kesilecek..

Yalova’da kavşak projesi için 158 ağacın kesimine başlandı. Buna tepki gösteren CHP'li Onur “Biz geziyi savunurken bu kıyımı nasıl savunacağız” dedi.

Yalova'da 158 ağaç kesilecek..
Milliyet'te yer alan habere göre Yalova’da Karayolları 14. Bölge Müdürlüğü’nün yapacağı köprülü kavşak projesi kapsamında Tonami Meydanı’ndaki 158 ağacın kesimine, belediye ekiplerince başlandı. Yalova Platformu üyeleri ağaç kesimini tepki gösterirken, CHP İstanbul Milletvekili Melda Onur da “Biz Gezi’yi, Validebağ’ı, arkadaşlarımız Yırca’nın zeytinlerini korumaya çalışırken, bu kıyımı nasıl savunacağız” tweet’ini paylaşarak, tepkisini dile getirdi.

Yalova Belediyesi’ne bağlı ekipler, dün Sabah erken saatlerde Tonami Meydanı’ndaki ağaçları kesmeye başladı. Ağaçların kesilmesine tepki gösteren Yalova Platformu Üyesi Hakim Menteş, “Yırca’da kesilen 6 bin zeytin ağacı, ‘Termik santral ihtiyacı var’ diye yapılmıştı. Burada yapılanın da bundan farkı yoktur. Ya da üçüncü boğaz köprüsü yapılacak diye yüz binlerce ağacın kesilmesinden farkı yoktur. Belki ölçeği küçüktür ama zihniyet yine aynı zihniyettir”  dedi.

Platform üyeleri de belediye binası önüne gelerek siyah çelenk bıraktı. Grup adına konuşan Avukat Zeki Öçal, “Yalova Platformu olarak belediyeye önerilerde bulunduk. O ağaçların kesilmeden de bir trafik düzenlenmesi yapılmasının mümkün olduğunu, bu konuda uzmanların yardımcı olabileceğini söyledik. Yalova Belediye Başkanı Vefa Salman, seçimlerden kısa bir süre önce Atatürk’ün Yürüyen Köşkü’nün 50 metre yanında kesilmiş bir kavak ağacının önünde poz verip olayı kınadığını ve bir ağaç katliamı olduğunu söylemişti. Biz bugün Başkan’dan Yürüyen Köşk’le, kesilen ağaçlar arasındaki mesafeyi ölçmesini istiyoruz” dedi.

‘Kendimize kuzgun olmayız’

CHP’li Onur da Twitter’da ağaçların kesilmesine ilişkin çok sayıda şikayet alınca “Biz Gezi’yi, Validebağ’ı, arkadaşlarımız Yırca’nın zeytinlerini korumaya çalışırken, bu kıyımı nasıl savunacağız?” tweet’ini paylaştı. Bu tweet üzerine, bazı CHP’lilerden eleştiriler alan Onur “İktidara şahin kendimize kuzgun olacaklardan olmadık, olmayız. Yanlışımız olursa kamuoyu önünde özür dilemek de şerefimiz olur...” diye yazdı.

Belediye: 'Telafi edilecek'

Yalova Belediyesi’nden yapılan açıklamada ise İzmit-Yalova-Bursa şehirlerarası karayolunun konum itibariyle yoğun araç trafiğine maruz kaldığı, karayolunda trafiğin durma noktasına geldiği vurgulandı. Açıklamada bu durumun itfaiye, ambulans gibi acil müdahale araçlarının zamanında müdahale etme şansını ortadan kaldırdığı gerekçesiyle, can ve mal güvenliğinin sağlanması ve çağdaş ulaşımın hedeflenmesi amacıyla Karayolları Müdürlüğü’nden köprülü kavşak talebinde bulunulduğu bildirildi. Tonami Kavşağı’nın mevcut onaylı doğal SİT alanında kalmadığı ve alanda bulunan ağaçların tescilli olmadığı belirtilen açıklamada “Belediyemiz, önümüzdeki günlerde çevre sorumluluğu bilinciyle kamu menfaatlerini göz önünde bulundurarak, mecburiyet karşısında yaratmış olduğu bu durumu fazlasıyla telafi edecek düşünce ve çevre bilincindedir” ifadelerine yer verildi.