Yanak içinden alınan parça şişmanlığın sırrını çözüyor

Yanak içindeki mukozadan alınan küçük bir parça üzerinde yapılan test, obezitede doğru tedavinin yolunu açıyor.

Yanak içinden alınan parça şişmanlığın sırrını çözüyor
Yeni Asır'dan Emrah Yılmaz'ın haberine göre Ege Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi Histoloji ve Embriyoloji Uzmanı Spor Hekimi Dr. Onur Oral, çağın en büyük hastalığı obezitenin, sadece yanağın içinden pamukla alınan mukozadan yapılan test ile tespit edilip engellenmesinin mümkün olduğunu söyledi. Dr. Oral aynı test ile insanların hangi spor branşlarında daha yetenekli olacağının da belirlenebildiğini açıkladı.

İnsan hayatının tüm şifrelerinin içerisinde gizli olduğu DNA'da obeziteye neden olan 8 genin olduğunu vurgulayan Dr. Oral, "Bu 8 gen de birbirinden tamamen farklı sebeplerle obeziteye sebep oluyor. Örneğin AA olması gereken bir gen Aa olur ise kişinin metobolizması karbonhidrata karşı direnç gösterdiği için obez olur. Ancak o gen aa ise yağa karşı direnç gösterdiği için obez olabilir. Bu 8 genden hangisi ya da hangilerine sahip olduğu belirlenmeden kişinin hangi tür obez olduğu bilinemez ve asla kaynağı kurutacak doğru tedavi geliştirilemez" dedi.

Maliyet düşebilir

Testin yurt dışında yapılabildiğini ve maliyetinin 200 Euro olduğunu dile getiren Dr. Oral, "Türkiye'nin gen teknolojisi ile ilgilenen onlarca doktoru var. Türkiye'de bu iş için kurulacak bir laboratuvarda maaliyeti 50 euroya kadar indirebiliriz. Yeter ki bu laboratuvar kurulsun" dedi.
Konular Kadın / Bakım