Yaşam hızlandı, vücudumuz yavaşladı!

Saat farkı, alışkın olmadığımız yiyecekler derken bağırsaklarımızın çalışma düzeni etkileniyor ve metabolizma yavaşlıyor. Peki, bu durumda ne yapacağız?

Yaşam hızlandı, vücudumuz yavaşladı!
Akşam'dan Seren Aksüs'ün yazısı...

Çoğumuz iş gereği çok seyahat ediyor değişik ülkelere gidiyoruz. Saat farkı, alışkın olmadığımız yiyecekler derken bağırsaklarımızın çalışma düzeni etkileniyor ve metabolizma yavaşlıyor. Peki, bu durumda ne yapacağız?

Savunma sistemine yardım edin

Yukarıda sözünü ettiğim tüm bu değişiklikler karşısında nasıl tepki vereceğini düşünen savunma sisteminin tepkileri yavaşlar. Daha uzun sürede tuvalete çıkarsınız. Az yeseniz dahi kilo alırsınız. Bu bizim için hiç istenmeyen ve yaşam konforumuzu doğrudan etkileyen bir durumdur. Peki, bu durumda metabolizmamız nasıl tepki gösterir? Bir kere bu durumu tehdit olarak algılar.

Metabolizmanın düzeni, bağırsakların çalışma sistemi yaşamınız boyunca alıştığınız tepkileri vermemeye başlar. Değişen mide ve bağırsak florası kimi zaman aşırı hassasiyet göstererek ishal olarak kimi zaman da savunmaya geçerek kabızlık şeklinde tavır alır. Haliyle siz de beklemediğiniz bu zamansız tepkileri yönetmekte zorlanırsınız.

Ağırlaşan çalışma koşulları, geç saatlere sarkan işler, uzun süreli seyahatler derken çoğu gün tuvalete gitmeye vakit bulamıyoruz hatta yeri geliyor unutuyoruz. Oysa sağlıklı yaşam sağlıklı dışkılamak demektir. Ve bunun en önemli göstergesi de bireyden bireye değişmekle birlikte günde en az 1 kez büyük tuvalete çıkmaktır. Tuvalete çıkma düzeniniz konusunda mutlaka diyetisyen yardımı almalısınız. Böylece azalan lif alımınızı nasıl artıracağınızı, gittiğiniz hangi besin kaynaklarından lif alabileceğinizi öğrenirsiniz. Eğer müdahalede geciktiyseniz tek başına gıdalar yetmeyebilir. O zaman diyetisyeniniz probiyotik desteklere başvurabilir. Burada önemli olan yaşınıza, cinsiyetinize ve ihtiyacınıza uygun oranda probiyotik almanızdır. Düzenli olarak probiyotik kullandığınızda hem tuvalete daha kolay çıkacaksınız hem de bağışıklık sisteminiz rahatlayacak ve bu değişiklikleri kolayca yönetebilecek.

PROBİYOTİKLERİ NASIL KULLANALIM?

Sıklığına ve kullanacağınız formuna diyetisyeninizle birlikte karar vermeniz en doğrusu olacaktır. İhtiyacınıza göre günde 1 kez tüketebilirsiniz. Yalnız sıcak gıdalarla almamaya dikkat edin. Mesela yoğurt veya ayran içine karıştırabilirsiniz. Meyveli-şekerli-probiyotikli yoğurtlar tüketim alışkanlıklarımıza uymadığı için kullanmanızı önermiyoruz. Üstelik bir minik kutusu 5-15 gr. şeker içeriyor. En iyisi sade ya da yağsız yoğurt içine probiyotiği eklemek. İsterseniz içine sevdiğiniz meyveleri ve tarçını ekleyerek şeker almadan sağlığınıza kavuşabilirsiniz.

(SEREN AKSÜS / AKŞAM)