Yazın kilo tuzaklarına takılmayın!

Tüm yıl beklediğimiz yaz ayları sonunda geldi. Yaz demek tatil demek, bolca yemek, içmek, yan gelip yatmak demek… Sonunda tüm bu kaçamakların kilo ve yağ olarak dönmemesi sizin elinizde!

Yazın kilo tuzaklarına takılmayın!
Akşam Gazetesi'nden Seren Aksüs'ün yazısı...

NE YAPIN EDİN, YÜRÜYÜN

Yazın evde veya imkanı olan için plajda pineklemek müthiş güzel bir duygu… Kılını dahi kıpırdatmadan yatanları biliyorum. Bu denli hareketsizlik hem dolaşım sistemi hem kilonuz için iyi değil. Uzun süre hareketsiz kalmak pıhtı, inme, felç riskini artırırken, kilonuzu da yükseltir. Siz en iyisi yaz için kendinize +5.000 adım hedefi koyun. Ne yapın edin her gün rutin attığınız adım sayısına ilave olarak 5.000 adım yürüyün. Diyelim ki o gün 1.500 adım atmışsınız, akşam kontrol edin, çıkın 6.500’e tamamlayın. Ortalama her 20-25 adımda 1 kalori, 5.000 adımda 200-250 kalori yakacaksınız. Bunun en güzel tarafı siz arkanıza yaslansanız bile vücudunuz rutine göre daha fazla enerji harcamaya devam edecek. Hem yediğiniz dondurmanın, poaçanın, böreğin birini halletmiş olacaksınız hem hızlanan dolaşım sizin zinde ve formda kalmanıza yardım edecek.

BOL SIVI ALIN

Su, maden suyu, ayran, şalgam gibi kalorisiz serinleticilerden bol miktarda, rahatça tüketebilirsiniz. Böylece boş kalori almak yerine, kalorisiz yoldan sıvı ihtiyacınızı karşılamış olursunuz. Yazın özlenen pek çok lezzeti yemek isteyeceksiniz. Bu çok normal. Ama özlediniz diye hepsinden 1-2 porsiyon yemeniz abartı olur. Bu yüzden her birinden azar azar, tadımlık almanız en sağlıklısıdır. Porsiyona göre çeyrek veya yarım olarak almanız, kilonuzu korumada size yardımcı olacaktır.

ÖĞÜN ATLAMAYIN

Geç uyuma ve sonrasında geç kalkmaya bağlı öğün saatlerinin kayması beklenen bir durum. Lakin kritik nokta bu kayan öğünlerin mutlaka olması gerektiğidir. Saatleri kaydı diye öğün atlamanız, sonraki öğünde daha çok yemenize neden olur. Bu durumda porsiyon kontrolü yapamaz, önünüze gelenlerin tamamını yersiniz. Tahammülünüz düşer, tercihlerinizi sağlıklı seçimler yerine abur cuburdan yana yaparsınız.

TATLIYI DENGELEYİN

İla ki tatlı yiyeceksiniz. Tatilde tatlı yenmeden olmaz. Aklınıza tatlı düştüğünde, yemek üzerine ikram edildiğinde yapacağınız iki hamle var. Birincisi toksanız, güzel bir yemek yemişseniz, üzerine bir de tatlı almayın. Olabildiğince ara öğünde, yemekten ortalama 2 saat (en yakın) sonra/önce alın. İkincisi ise eğer varsa şerbetli olanlar yerine sütlü olanları tercih edin. Böylece sadece şeker değil, protein de alacağınız için çok daha dengeli bir karar olur. Atıştırmalıklarla, mezelerle, abur cuburla sofra olmaz. Masanızda az da olsa, tek çeşit de olsa mutlaka ama mutlaka ana yemeğiniz olsun. Bu bir gün et, bir gün balık, bir gün tavuk, bir gün hindi şeklinde olabilir. Pişirmek zor geldiyse konserve veya füme olanlarını da tercih edebilirsiniz. Tuzsuz olanlarını almanızı öneririm.

PİŞİRME YÖNTEMİ ÖNEMLİ

Kavurma ve kızartma çok yağ çeken iki pişirme yöntemi. Bu yüzden özlediğiniz bu tatları yazın olabildiğince az tüketmeye gayret gösterin. En sık hafta da bir veya 15 günde 1 kez alabilirsiniz. Fırın, ızgara, haşlanma, köz, buharda gibi sağlıklı yöntemlerle yapacağınız yemekler kilo yönetiminde size yardımcı olur. Elbette havuzda, plajda vakit geçireceksiniz. Ailenizi restorana götüreceksiniz. Bunlar kabul. Aklınızda tutmanız gereken ise 3 öğün dışarıda yemenin size kilo aldıracağıdır. Her gün en az 1 öğünü evde yemenizi tavsiye ederim. Ya kahvaltı ya öğle veya akşam… Hangisi olursa olsun, her o koşulda en az biri ev yemeği, anne yapımı olsun.

ARA ÖĞÜN KURTARIR

Denizden gel, çocukları yıka, kendini yıka, mayoları yıka derken yemek hazırlamazsınız, dışarı bile gitseniz yemek mutlaka geç kalır. Bu sırada çocuklarla uğraş, restorana git derken koşturma sırasında kan şekeriniz düşer. Kan şekeri düşen kişi hem çok yer hem protein yerine kaYaz meyvelerinin hepsi birbirinden güzel bu bir gerçek… 

Seren AKSÜS / Akşam
Konular Kadın / Bakım