Yemin töreninde Leyla Zana krizi!

Leyla Zana, Meclis'teki törende yemin metninin dışına çıkınca, yeniden kürsüye çağrıldı... Ancak Zana gelmedi.

Yemin töreninde Leyla Zana krizi!
Milliyet'te yer alan habere göre Ağrı Milletvekili Leyla Zana yemine “Biji Aşiti” (Kürtçe yaşasın barış) diyerek başladı. Yemininde “Büyük Türkiye Milleti üzerine and içerim” ifadelerini kullandı.

Meclis Başkanı Deniz Baykal, Zana’yı tekrar kürsüye çağırdı ve yeminini tekrar etmesini istedi.

YEMİN EDEMEDİ

Deniz Baykal, “yemin metninin aynen okunması gerekiyor, bunu bilgilerinize arz ediyorum. Zana uygun görürse eğer gelip yemin metnini aynen okumalıdır. Eğer gelmiyorlarsa devam ediyoruz yemin etmeye” diyerek Zana’nın ardından yemin edecek ismi kürsüye çağırdı. Leyla Zana, Deniz Baykal’ın çağrısını dinlemeyerek TBMM Genel Kurulu’nu terk etti. Yemini kabul edilmediği ve Baykal’ın ‘yemini tekrarlama’ çağrısını yerine getirmeyen Leyla Zana milletvekilliği gerçekleşmemiş oldu.

MİLLETVEKİLLERİNİN YEMİN METNİ:

"Devletin varlığı ve bağımsızlığını, vatanın ve milletin bölünmez bütünlüğünü, milletin kayıtsız ve şartsız egemenliğini koruyacağıma; hukukun üstünlüğüne, demokratik ve laik cumhuriyete ve Atatürk ilke ve inkılaplarına bağlı kalacağıma; toplumun huzur ve refahı, milli dayanışma ve adalet anlayışı içinde herkesin insan haklarından ve temel hürriyetlerden yararlanması ülküsünden ve Anayasa'ya sadakatten ayrılmayacağıma; büyük Türk milleti önünde namusum ve şerefim üzerine ant içerim."


24 YIL ÖNCE DE KRİZ ÇIKARTMIŞTI

1991'de, Meclis'in 19. Yasama Dönemi için yapılan yemin töreninde Türkçe başladığı yemini Kürtçe olarak "Bu yemini Türk ve Kürt halklarının kardeşliği adına ediyorum" cümlesiyle devam ettirerek, Türk siyasi tarihine Meclis'te yarattığı 'Kürtçe yemin krizi'yle kazınan HDP Ağrı Milletvekili Leyla Zana, 24 yıl sonra; bugün TBMM kürsüsünde ikinci kez kriz çıkartmış oldu..
 
İzlemek için haberin videosuna TIKLAYINIZ!..