Yeni Genelkurmay Başkanı belli oldu

Türk Silahlı Kuvvetleri’nin komuta kademesi; Türkiye’nin bölgesindeki önemli güvenlik sorunları ile PKK ve IŞİD terörüne karşı mücadelenin yoğunlaştığı bir ortamda bugün önemli ölçüde yenilenecek.

Yeni Genelkurmay Başkanı belli oldu
Milliyet'ten Aydın Hasan'ın haberine göre Yeni Genelkurmay Başkanı olarak Orgeneral Hulusi Akar, Kara Kuvvetleri Komutanı olarak Orgeneral Salih Zeki Çolak, Hava Kuvvetleri Komutanı
olarak  Orgeneral Abidin Ünal, Jandarma Genel Komutanı olarak Orgeneral Galip Mendi'nin atanması, Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Bülent Bostanoğlu'nun görev süresinin uzatılması yönünde eğilim ortaya çıktı. Ancak nihai karar, bugün saat 12.00'de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın onayı ile belirlenecek.

Türk devletinin kurumsal niteliği ve TSK’daki teamüller ve süreklilik çerçevesinde ordunun komuta kademesindeki değişikliklerin terörle mücadelede ve bölgesel güvenlik konusunda bir zaafiyete neden olması beklenmiyor. İsimler büyük ölçüde kulislerde netleşmiş olsa bile ordunun yeni komuta kademesi, bugün Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın vereceği onayın ardından netleşecek.

Yüksek Askeri Şura’nın kararları; Cumhurbaşkanı Erdoğan’a bugün saat 12.00’de arz edilecek. Bu nedenle gözler bu gün Beştepe’deki Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nden saat 12.00’deki kabulden sonra yapılacak açıklamaya çevrildi.

3 GÜN SÜRDÜ

Yüksek Askeri Şura’nın bu yılki Ağustos ayı toplantısı; PKK terörünün yeniden alevlenmesi, çözüm sürecinin kesintiye uğraması, IŞİD’e karşı mücadelede aktif bir tutumun öne çıkması, iç politikadaki seçim sonrası koalisyon arayışları gibi bir dizi nedenle farklı bir boyut kazandı. Pazartesi günü Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun başkanlığında Genelkurmay karargahı Fevzi Çakmak Salonu’nda başlayan toplantı, bugün yani üçüncü gününde sona erecek.

Toplantıda alınan kararları, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel ile Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, bugün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a  saat 12.00’de arz edecek. Kararlar, Erdoğan’ın onayı ile yürürlüğe girecek.  Bugün Cumhurbaşkanı tarafından onaylanacak kararlar ile TSK’nın yeni komuta kademesinde oluşacak muhtemel tabloyu şöyle özetlemek mümkün:

YENİ GENELKURMAY BAŞKANI

*Genelkurmay Başkanı Orgeneral Özel, 30 Ağustos tarihi itibariyle emekli olacak. Yerine çok önemli bir gelişme olmaz ise Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hulusi Akar atanacak. Yeni Genelkurmay Başkanı Akar olacak. Özel’in Ağustos ayının 20’sine kadar görevini Akar’a devretmesi bekleniyor. Böylece ay sonunda yapılacak Milli Güvenlik Kurulu’na Genelkurmay Başkanı olarak Akar’ın katılması planlanıyor.

* Akar’dan boşalacak Kara Kuvvetleri Komutanlığı için en güçlü isim olarak Orgeneral Çolak’ın adı geçiyor. Bu makam için  Orgeneral Galip Mendi, ve Orgeneral Yaşar Güler'in adları da dillendirilmişti. Nihai karar bugün belli olacak. Bu karar çerçevesinde yeni kara kuvvetleri komutanının atanma kararnamesi hazırlanacak.


BAHRİYE’DE UZATMA GÜNDEMDE

* Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Bülent Bostanoğlu ile Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Akın Öztürk'ün görev süreleri 30 Ağustos tarihi itibariyle sona eriyor.  Ancak bu iki komutanın görev sürelerinin bir yıl uzatılması da mevzuat çerçevesinde mümkün. Bu iki komutanın görev sürelerinin uzatılması üzerinde Şura’da duruldu. İki komutanın görev süresinin uzatılmasının gündeme gelmesindeki en önemli faktör ise orduya kumpas olarak nitelendirilen davaların bu iki kuvvetin hiyerarjik yapısına yansıması. Şura’nın ikinci günündeki eğilim, Oramiral Bostanoğlu’nun Deniz Kuvvetleri Komutanı olarak görev süresinin uzatılması idi. Yeni Hava Kuvvetleri Komutanı olarak ise Hava Orgeneral Abidin Ünal’ın ismi öne çıktı. Ancak nihai karar bugün belli olacak. Donanma Komutanı Koramiral Veysel Kösele’nin de Oramiralliğe terfi ettiği belirtildi. Kösele, geçen yıl askeri casusluk davasında 5 gün tutuklu kaldığı için terfi edememişti.

*Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Abdullah Atay da, 30 Ağustos tarihi itibariyle emekli olacak. Yeni Jandarma Genel Komutanlığı için adı geçen en güçlü isim ise Orgeneral Galip Mendi.