Yeterli miktarda Çinko almanız şart!

Sağlıklı bağışıklık sistemine sahip olmanın yolu yeterli miktarda çinko alımına bağlı.

Yeterli miktarda Çinko almanız şart!
Akşam'dan Nil Şahin Gürhan'ın yazısı...

Vücudumuzda pek çok önemli görevi olan bu mineralin eksikliğinde kendinizi sürekli yorgun hissedersiniz, böbrekleriniz zor çalışır. Peki yeterli miktarda çinko almak için nelere dikkat etmelisiniz?

ÇİNKO YETERSİZLİĞİNDE NELER OLUR?

- Saçlarınız cansız ve soluk olur, çok dökülür ve yeterince uzamaz.

- Cildiniz istediğiniz gibi parlak ve pürüzsüz olmaz. Teninizin renginde hissedilir bir solukluk ve renksizlik hakim olur. Dermatid gibi birtakım cilt problemleri görülebilir.

- Tırnaklarınız yavaş ve zor uzadığı gibi çok kolay kırılır.

- Karaciğeriniz, böbrekleriniz zor çalışır, sürekli bir yorgunluk ve ödem problemi yaşarsınız.

- Pankreasınız düzgün çalışmadığı için şeker metabolizmanız bozuk olur, anlamsız ve sık sık tatlı ve şeker krizleri yaşarsınız.

- Yaralarınız geç ve zor iyileşir.

- Bağışıklık sistemi alt üst durumdadır, anlamsız bir şekilde sürekli hastalanırsınız.

- Tat duygunuzda bir azalma, ağzınızda bir tatsızlık, bir doyumsuzluk olur. Ne yeseniz zevk almıyor, damak tadınıza uyduramıyor olabilirsiniz.

- Üreme hormonlarının çalışmasında aksamalar olur.

- Çinko yetersizliği stres seviyenizi yükselttiği gibi, aşırı stres sırasında iskelet kaslarının katabolizması (yıkımı) ile idrarda çinko atımı artar.  Çinkonun yetersiz alımı stres yapar, stres çinko yetersizliğine zemin hazırlar. Hayata pozitif bakmak her olayda olduğu gibi çinko metabolizmasında da oldukça etkili.

YETERİ KADAR ÇİNKO ALMAK İÇİN NELERE DİKKAT ETMELİSİNİZ?

- Haftada 2 gün kırmızı et yemelisiniz.

- Haftada 2- 3 gün balık tüketmelisiniz.

- Eğer alerjiniz yoksa her sabah 1 adet yumurta yemek mükemmel bir besin desteği olarak düşünülebilir. Yumurta çinko alımı için önemli bir kaynaktır. Yumurta ayrıca kaliteli bir protein ve demir kaynağı olması, folik asit içermesi, doymamış yağ oranının yüksek olması sayesinde kilo vermek ve sağlıklı beslenme konusunda çok önemli yapı taşıdır.

- Tam buğday, tam tahıl, tam çavdar ekmeği yeterli beslenme ve çinko alımını tamamlar. Sağlıklı bir insan her gün en az 5 dilim tam tahıl ekmeği yemelidir. Beyaz ekmek, light ekmek ve kepekli ekmekte çinko miktarı yetersiz ölçüdedir. Öğünlerde ekmek yerine bulgur pilavı, makarna tüketilebilir.

- Abartı her zaman her yerde her durumda faydadan çok zarar getirir. Aşırı lif almak, kontrolsüz bir şekilde çok miktarda karışık bitki çayları kullanmak, aşırı ve kontrolsüz kalsiyum preparat olarak (hap olarak) almak çinkonun vücuda alımını engeller ve çinko yetersizliği oluşturur.   

- Preparat (hap) olarak aşırı ve kontrolsüz bir şekilde çinko almak da faydadan çok zarar getiren bir davranıştır. Uzun süre preparat olarak çinko desteği almak bakır yetersizliğine, anemiye, lökositlerin azalmasına sebep olur. Ayrıca  LDL kolesterol dediğimiz kötü kolesterolün artmasına,  HDL kolesterol dediğimiz iyi kolesterolün azalmasına sebep olur. Bununla birlikte serum ferritin (depo demir) ve  hematokrit düzeylerini düşürür. 

Nil Şahin Gürhan / Akşam