Yolculukta nasıl sağlıklı besleniriz?

Yaz deyince ilk aklımıza gelen tatil oluyor. Tatilin keyfi de elbette ki iyi bir seyahatten geçiyor.

Yolculukta nasıl sağlıklı besleniriz?
Akşam Gazetesi'nden Nil Şahin Gürhan'ın yazısı...

Yaz deyince ilk aklımıza gelen tatil oluyor. Tatilin keyfi de elbette ki iyi bir seyahatten geçiyor. Sıcak yaz günlerinde yolculuk yapmak tatillerimizin en yorucu kısmı, yolculuklarda öyle problemler yaşıyoruz ki bütün tatil burnumuzdan gelebiliyor. Ve bu problemlerin büyük bir kısmı sağlık problemleri oluyor. Yolculuğunuzun sağlıklı geçmesini istiyorsanız önerilerime bir göz atın.

Sağlıklı yolculuk, sağlıklı beslenmeden geçiyor; Özellikle bünyeniz hassas veya bir takım sağlık problemleriniz varsa sağlıklı beslenmek size her zaman çok şey kazandırır. Yorucu yolculuklar esnasında yapacağınız  küçük ayarlamalar keyfinize keyif katar.

Temel Besin gruplarını öğrenin; Beslenme bilimde besinler temelde 6 ana grupta sınıflandırılır. Bu altı ana besin grubunu her gün tüketmek, sağlıklı beslenmenin en temel formülüdür.

Ana besin grupları; 1-süt ve süt ürünleri, 2- et ve et ürünleri, 3- ekmek, pirinç, makarna gibi tahıl ürünleri, 4- sebzeler, 5- meyveler, 6- yağlar ve yağlı tohumlar olarak tanımlanır.

Sabah, Öğlen ve Akşam yemekleri birbirini tamamlasın; Peynir, yumurta, et, sebze yemekleri, yoğurt gibi proteinli yiyecekler mutlaka olsun.

Seyahatte de öğünlere önem verin. Az ve sık beslenin; Böylece kan şekeriniz dengeli, metabolizma hızınız yüksek, gün boyu tok olursunuz.

Süt, yoğurt, ayran, kefire önem verin;  Bu grup besinlerden her gün 2 – 3 bardağı tüketin.

Sabah kahvaltınızı mutlaka yapın; Çok erken yolculuk yapacak dahi olsanız eken kalkıp veya akşamdan organize olup sağlıklı ve yeterli bir kahvaltı mutlaka yapmalısınız. En kötü ihtimal kahvaltı için yanınıza bir sandviç alıp yolculuğun ilk saatlerinde tüketebilirsiniz.

Yanınıza su alın, az az sürekli su için; Su metabolizmanızın çalışmasında kilit rol oynar. Yeterli su içmek dolaşımınızı ve sindirim sisteminizin sağlıklı olmasını sağlar. Normalde günde 8–15 su bardağı su içmelisiniz.

Sevdiğiniz kuru yemişleri alın; fındık fıstık badem ceviz gibi yağlı kuruyemişler aralarda tüketirseniz enerjik olmanızı sağlar.

Meyve alın; Yanınıza meyve alın.

Herhangi bir diyet programındaysanız

Tam tahıllardan vazgeçmeyin; Rafine edilmemiş kaliteli tahıllar beslenmemizin temelidir. İçerdikleri posa nedeniyle en sağlıklı tahıl grubunu oluşturur. Beyaz ekmek yerine tam tahıl ekmeklerini, beyaz pirinç yerine kahverengi pirinci tercih edin.

Ana öğünlerinize çiğ sebze mutlaka olsun; Çeşit çeşit salatalar yapabilirsiniz. Çiğ sebzeler içerdikleri vitaminler, mineraller ve antioksidanlar ile beslenmemizde çok önemli bir yere sahiptir.

Vazgeçilmez tatlınız taze mevsim meyveleri olsun; Yemek yedikten sonra veya ara öğünlerde fındık, fıstık, badem ile taze meyve tüketmek tatlı ihtiyacını karşılar ve beslenmenizin sağlık değerini yükseltir. Metabolizmanızı hızlandırır.

Hareket edin; Uçak yolculuğu yapıyorsanız, chek- in den sonra, havaalanında beklerken, kara yolculuklarında molalarda açık havada, deniz yolculuğunda da güvertede küçük gezintiler yapın.

Nil Şahin Gürhan / Akşam Gazetesi