Yüksek kiradan kaçana tazminat şoku

Döviz kurlarında yaşanan yükselişten kaynaklı zor duruma düşen çok sayıda AVM kiracısı dövizle sözleşmelerin TL'ye çevrilmesi ve tazminatsız çıkış hakkı ile rahat bir nefes almıştı.

Yüksek kiradan kaçana tazminat şoku
Yeni Şafak Gazetesi'nden Kenan Biter'in haberine göre geçtiğimiz yıl Ekim ayında hayata geçirilen uygulamalar ile çok sayıda marka AVM yönetimleri ile karşılıklı olarak anlaşarak sözleşmelerini TL'ye çevirmiş, oranları yüksek bulan markalar ise 3 ay önceden bildirmek kaydı tazminatsız çıkış hakkını kullanmaya başlamıştı.

REHİN TUTULUYORLAR

Ancak uygulamanın üzerinden 5 ay geçmesine rağmen kimi AVM yönetimlerinin hem dövizle sözleşmede hem de tazminatsız çıkış konusunda direndiği ortaya çıktı. Kararın uygulanmamasından kaynaklı çok sayıda AVM'de faaliyet gösteren onlarca marka adeta rehin bir şekilde tutuluyor. Kontratına göre iki yıllık kira bedeline kadar çıkan tazminat bedelleri yine kirasına göre milyon TL'ler ile ifade ediliyor.

Sektör temsilcileri ise yüksek kiralar yüzünden Türkiye genelinde AVM'lerde 5 bin mağazanın boş olduğuna vurgu yaparak ciro kirasına dönülmesi halinde boş mağazaların hızla dolacağına inanıyor.

YABANCI SERMAYELİ AVM'LERDE SIKINTI VAR

Konuyla ilgili yenisafak.com'a konuşan Birleşmiş Markalar Derneği (BMD) Başkanı Sinan Öncel tazminatsız erken çıkış konusunda AVM’lerin önemli bir kısmı ile aslında sorunları olmadığını ve kendilerine teşekkür ettiklerini ifade ederken sıkıntının özellikle yabancı sermayeli AVM’lerde yaşandığına dikkat çekti.