Yüksek maaşlı emeklilik için bunları yapmanız yeterli

Emekli olma hayali kuran çalışanların, bir beklentisi de yüksek maaş alabilmek. Maaşı artırmak mümkün, işte yapmanız gerekenler...

Yüksek maaşlı emeklilik için bunları yapmanız yeterli
Takvim Gazetesi'nin haberine göre emeklilikte, sigortalıların emeklilik tarihinden geriye doğru prim veya kesenek ödenerek geçen son 7 yıllık (2520 gün) hizmet süresi esas alınıyor. Son 7 yıl kuralı sadece SSK’lı çalışanları değil, tüm çalışanları ilgilendiriyor. Sigortalının son 7 yıllık fiili hizmet süresi içerisinde en fazla hangi statüde hizmeti varsa, o statü şartlarıyla emekli olunuyor.

1260 GÜNÜ ZORLA

Dolayısıyla emeklilik planlamasında öncelikle hangi statüden emekli olunmasının kişiye parasal anlamda ve erken emeklilik anlamında cazip geldiğinin araştırılması ve hesaplamaların buna göre yapılması gerekiyor. Hatta mümkünse son 3.5 yıl (1260 gün) tavan ücretten yatırılmalı. SSK bu anlamda hem maaş hem de yaş şartı açısından daha avantajlı konumda.

ASGARİ ÜCRETTEN YATIRMASINLAR

Emeklilikte yüksek maaş almayı herkes ister. Yüksek maaşın püf noktası SGK’ya yüksek kazanç bildirmekten geçiyor. Asgari ücret ve hemen üzeri gibi rakamlarla primleri ödenen kişilerin emekli aylıkları çalıştıkça düşüyor. Maaşı düşük gösterilen itiraz etsin. Buna karşılık 3700-4000 lira kazancı olan kişilerin de çalıştıkça emekli maaşları her yıl 50-100 TL artıyor.

5 GÜN TAVANDAN GÖSTERİLİRSE...

Emeklilik için primi tamamlayanların çalışmaya devam etmesi gerekiyorsa, çalıştıkları yerde tavandan ki bugün için 15.221 lira üzerinden kazanç bildirmesi ise maaşı artıran diğer bir unsur. Elbette herkese bu tutar üzerinden maaş ödenmiyor. ancak bunun da bir formülü var. o da sigortalı adına örneğin 5 gün tavan ücretin günlük tutarı (507.36 TL) üzerinden yani yani 2536 TL ödemek.

KÜÇÜK HAMLEYLE YÜKSEK MAAŞ

Emekli olurken doldurulan ‘tahsis Formu’ bakmakla yükümlü kişi hanesine ‘eş’, ‘çocuk’ gibi yakınlarınızı ekleyin. bu maaşınızı yüzde 5 artırır. Halen sigortası olmayanlar acele etmeli. çünkü yaş şartı kademeli 65’e çıkacak. ayrıca, mayıs 2008’den sonra işe girenler de 7200 gün primi biran önce tamamlamalı. Yoksa emeklilik 65 yaşına kadar hayal olur.

İKİNCİ SİGORTALILIK

Eğer imkanınız varsa birden fazla yerde sigortalı çalışmak prime esas kazancınızı yükseltecektir. kaç yerde sigortalı olursanız olun bir ayda 30 gün sayılır. ancak kazancınız toplanacağından yükselir.

SON 3.5 YIL ÖNEMLİ

Hangi kurumda olursanız olun son 3.5 yılda (1261 gün) SSK’lı olursanız emekliliğiniz SSK şartlarından hesaplanacak. Yüksek kazanç bildirerek hem daha erken emekli olur hem de yüksek maaş alırsınız.