Yürek acıtan 'sedef' ayrımcılığı!

Dünya genelinde yapılan ankete göre sedef hastalarının yüzde 84’ü ayrımcılıkla karşı karşıya. Durum ne yazık ki Türkiye’de de farklı değil...

Yürek acıtan 'sedef' ayrımcılığı!
Milliyet'ten Mert İnan'ın haberine göre sedef hastalığına yönelik gerçekleştirilen küresel ankete göre hastaların yüzde 84’ü ciltlerindeki belirtiler nedeniyle ayrımcılıkla karşı karşıya kalıyor. Türkiye’de de durum farklı değil. Türkiye’nin de aralarında bulunduğu 31 ülkedeki 8 bin 338 sedef hastasıyla yapılan küresel anketin sonuçları açıklandı. Sedef Hastaları Dayanışma Derneği ve Novartis Türkiye tarafından gerçekleştirilen küresel araştırmaya göre sedef hastalarının yüzde 84’ü ayrımcılık ve aşağılanmayla karşılaştıklarını söyledi.

Ankete katılanların yüzde 43’ü sedefin ilişkilerini etkilediğini, yüzde 15’i ise sedef nedeniyle ilişkilerinin sona erdiğini dile getirdi. Türkiye’de 1 milyon kişinin bu hastalıkla mücadele ettiği belirtildi. Hastalığın en çok 20-30 yaş ile 50-60 yaş arasında görüldüğü, kadın ve erkeklerde görülme sıklığının eşit oranda olduğu ifade edildi.

Araştırmaya katılan hastalar arasında 15 yıldır cinsel ilişkiye giremeyen, çocuğuna sarılamayan, mayo giyemeyen, sonsuza dek yalnız kalacağını düşünenler olduğuna dikkat çekildi.

‘Ellerini sıkmıyorlar’

Çalışmanın Türkiye’deki danışman hekimi Dermato-loji uzmanı Prof. Dr. Sibel Alper, şunları söyledi; “Sedefin bulaşıcı olup olmadığını soranların oranı yüzde 56’ya yükseliyor. Katılımcıların yüzde 46’sı toplum içinde rahatsız edici bakışlarla karşılaşmış, yüzde 26’sı insanların ellerini sıkmayı istemediğini söylüyor”