Zehir tacirlerine geçit yok!

Emniyet, uyuşturucuyla mücadele için düğmeye bastı. 17 ilde uyuşturucu çetelerine geçit vermeyen polis ekipleri, bundan sonra sadece karadan değil havadan da takip başlatıyor...

Zehir tacirlerine geçit yok!
Yeni Asır'dan Metin Burmalı ve Şenol Kantürk'ün haberine göre İzmir başta olmak üzere Türkiye genelinde uyuşturucu trafiğinin yoğun olduğu il, ilçe, mahalle ve sokaklar belirlenerek uyuşturucu ile mücadele seferberliği başlatıldı. Bu kapsamda uyuşturucu satışının yoğun olduğu bölgeler insansız hava araçları 'droneler' ile havadan, bölgelerde oluşturulacak kontrol noktalarıyla da karadan denetim altına alınacak. Uyuşturucu satıcılarının mesken tuttuğu mahalle ve sokaklarda ise sivil giyimli narkotik ekipleri 24 saat görev yapacak. Bundan önce olduğu gibi bundan sonra da uyuşturucu ile mücadelenin aralıksız süreceğini dile getiren İzmir Emniyet Müdürü Hüseyin Aşkın, "Gençler bizim geleceğimiz. Hepimizin çocuğu var. Bu konuda hepimizin sorumluluğu var. Biz emniyet güçleri olarak, bu ülkede ve bu kentte tek bir uyuşturucu satıcısı kalmayana kadar mücadelemizi sürdüreceğiz" dedi.

TRAFİĞİN HARİTASI ÇIKARILACAK

Son yıllarda uyuşturucu da artık terör kadar toplumları tehdit eden önemle bir unsur haline geldi. Uyuşturucu madde eylem planı çerçevesinde uyuşturucu ve uyuşturucu ticareti yapanlara yönelik narkotik uzmanları, 'torbacı' olarak tabir edilen satıcıların mesken tuttukları bölgelerle ilgili çalışma başlattı. Çalışmanın ardından Narkotik Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı, risk analizi yaparak uyuşturucu trafiğinin yoğun olduğu il, ilçe, mahalle ve sokakları belirleyip 'uyuşturucu trafiği' haritasını çıkardı. İzmir başta olmak üzere İstanbul, Ankara, Bursa, Antalya ve Adana'nın da arasında yer aldığı 17 ildeki uyuşturucu trafiği açısından riskli bölgeler belirlendi. Bu illerde, uyuşturucu satıcılarının mesken tuttuğu, uyuşturucunun el değiştirdiği mahalleler, sokaklar 'kırmızı' ile belirlendi ve bu noktalarda sabit 'Narkotim ekipleri' görevlendirildi. Bölgelerde kontrol noktaları oluşturulurken, söz konusu alanlar 24 saat karadan olduğu gibi havadan da denetim altına alındı. Havadan çekilen görüntülerin anında merkeze iletildiği, olası bir olumsuz durumda ise hazırda bekleyen 'Narkotim ekipleri'nin olaylara müdahale ettiği kaydedildi.

'MÜSAADE ETMEYECEĞİZ'

Uyuşturucu ve uyuşturucu ticareti yapanlara yönelik operasyonlarda önemli işlere imza attıklarının altını çizen İzmir Emniyet Müdürü Hüseyin Aşkın, zehir tacirlerine nefes aldırmamak için 24 saat görev yapan polislerin, ihbarlar doğrultusunda da birçok ev ve işyerine baskın gerçekleştirdiğini aktardı.

Aşkın, son 1 ayda uyuşturucu satışı yaptığından şüphelenilen 149 kişinin gözaltına alındığını, bunlardan 120'sinin çıkarıldığı mahkemece tutuklandığını vurguladı. 9 aylık süreçte 700 şüphelinin yakalandığının altını çizen Aşkın, özellikle İzmir merkezi başta olmak üzere riskli olduğu tespit edilen bölgeleri polis ekiplerinin sıkı takibe aldığını söyledi. Uyuşturucuyla mücadelede tüm imkanları seferber ettiklerini anlatan Aşkın, "Geleceğimizin teminatı gençlerimizi zehirleyenlerin bu kentte nefes almalarına asla müsaade etmeyeceğiz" diye konuştu.

'İyi halli' esrarcılar serbest

İzmir'in Karabağlar ilçesinde düzenlenen uyuşturucu operasyonunda panelvan araç içerisinde 90 kilo uyuşturucu ile suçüstü yakalanan ve 20 yıl hapis istemiyle yargılanan Abdulaziz G. ile olay sırasında araçta bulunan Murat E, serbest kaldı. 7 aydır tutuklu bulunan sanıkların samimi ifade verdiğini aktaran Avukat Tolga Turgut, "Murat E. esrar torbalarının bulunduğu aracı tamir için olay yerinde bulunduğunu söylemiştir. Aracı kullanan müvekkilim Abdulaziz G. ise evinde de 1 kilo 700 gram uyuşturucu olduğunu itiraf etmiştir. Suçu işlememe sebebi de başka bir suçtan para cezası almasıdır. Etkin pişmanlık uygulanması yerinde bir karardır" dedi.

İşte o riskli bölgeler

Uyuşturucu ticareti, kullanımı, el değiştirmesi açısından risk bölgesi olarak belirlenen yerlerden bazıları şöyle: Ankara Altındağ ilçesi Çinçin bölgesi, İstanbul Bağcılar, Beyoğlu, Gaziosmanpaşa, Kadıköy ve Maltepe ilçelerindeki bazı mahalle ve sokaklar, Antalya'nın Muratpaşa ilçesi 'Zeytinköy' olarak bilinen Yeşildere Mahallesi, Kale bölgesi, Bursa Osmangazi ve Yıldırım ilçelerinde bazı sokak ve mahalleler, Adana'da merkez ile Yüreğir ve Sarıçam ilçelerindeki bazı mahalle ve sokaklar, İzmir merkezindeki Konak ile Karşıyaka, Bornova, Narlıdere ve Bayraklı'daki bazı mahalle ve sokaklar, Muğla, Diyarbakır, Mersin, Eskişehir, Konya, Trabzon, Van, Edirne, Kocaeli, Kırklareli ve Kayseri.