Zeytinlik alanlar için son dakika gelişmesi

Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu, Sanayinin Geliştirilmesi ve Üretimin Desteklenmesi Amacıyla Bazı Kanun ve KHK'larda Değişiklik Yapan Kanun Tasarısının görüşmeleri sürüyor.

Zeytinlik alanlar için son dakika gelişmesi
Hürriyet'ten Aysel Alp'in haberine göre Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, bakanlıklarca kamu yararı kararı alınmış yatırımlar için zeytinlik sahalarında yatırım yapılmasına izin verilmesine olanak sağlayan düzenlemeyi, Sanayinin Geliştirilmesi ve Üretimin Desteklenmesi Amacıyla Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısından çıkaracaklarını bildirdi. Böylece bir dekarda 15'ten az zeytin ağacının olduğu yerleri, "zeytinlik saha" olmaktan çıkaran düzenlemeden geri adım atıldı.

Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu, Sanayinin Geliştirilmesi ve Üretimin Desteklenmesi Amacıyla Bazı Kanun ve KHK'larda Değişiklik Yapan Kanun Tasarısının görüşmeleri sürüyor.

Zeytinlik saha tanımını; "Orman sınırları dışında kalan ve bir dekar alanda en az 15 kültür çeşidi veya yabani zeytin bitkisinin bulunduğu alan" olarak yapan 2. madde, iktidar ve muhalefetin verdiği önergelerle tasarıdan çıkarıldı.

AK Parti'li milletvekillerinin verdiği önergenin gerekçesinde, "Özellikle geleneksel zeytinliklerin tanımında yer verilen sıklıkla zeytin ağacı ihtiva etmediği, kanunda bu şekilde zeytinlik saha tanımına yer verilmesi durumunda geleneksel zeytinliklerin Zeytinciliğin Islahı ve Yabanilerinin Aşılattırılması Hakkında Kanun ile sağlanan koruma önlemlerinin dışında kalacağı gerekçesiyle zeytinlik saha tanımının yapılmasından vazgeçilmiştir." denildi.

CHP VE MHP TEPKİ GÖSTERMİŞTİ

Hükümet, CHP ve MHP’li milletvekilleri ile zeytin üreticilerinden gelen yoğun eleştiriler üzerine zeytinlik alanlarla mera ve kıyıları imara açan ve sanayi yatırımlarına imkan sağlayan üretim reformu yasa tasarısında geri adım attı.

Tasarı zeytinlik alanda hayvan otlatılmasına ilişkin hapis cezası kaldırıp yerine 5 bin lira para cezası öngörüyordu. Üreticiler de bu maddeye itiraz ediyordu.

HAPİS CEZASI 6 AYA ÇIKARILIYOR

Hükümetin yeni önerisinde ise zeytinlik alanda hayvan otlatanlara yönelik 3 ay olan hapis cezası 6 aya çıkarılıyor.

AĞAÇ KESENE PARA CEZASI 4 BİN LİRAYA YÜKSELİYOR

Kesilen her bir zeytin ağacı için verilecek para cezası 2 bin lira yerine 4 bin liraya çıkarılacak.

KONUT, TESİS YAPILAMAYACAK

Ayrıca zeytinlik alanlarda konut, konaklama tesisi ve turistik tesis yapılamayacak.

ÜRETİCİLER YETERSİZ BULDU

Üreticiler ise "Bu düzenleme zeytinliklerin ölüm fermanıdır. Bu düzeltme bizi kurtarmaz" dediler ve konuşmak istediklerini belirttiler. Üreticiler "Söz vermiyorsanız bizi gidiyoruz" deyip komisyonu terk ettiler.