Zumba yap, yağları yak!...

Spor yapmaktan nefret edenlerdenseniz “Zumba” sizin için biçilmiş kaftan diyebiliriz. Kıpır kıpır müzik eşliğinde hem eğlenip hem de kilo vermeyi kim istemez. Öyleyse Zumba eğitmeni Seval Zal’ın anlattıklarına bir göz atın.

Zumba yap, yağları yak!...
Akşam'dan Sibel Ateş Yengin'in haberi...

Nasıl yapılıyor?  


Zumba, kendi özel müzikleri ve özel ritimleri olan dans ve fitness egzersizidir. Zumba eğitmenleri tarafından hazırlanan kareografileri eğitmen gruba yaptırır. Sınıf eğitmenin yaptıklarını yaparak egzersize eşlik eder.

Zumba yaparken ne giymek gerekiyor?

Zumba'nın özel “Zumba kıyafetleri” var ve bunları tercih edebilirsiniz. Ancak spor yaparken rahat edebileceğiniz, terlemeyi engellemeyecek pamuklu kıyafetler giymek ve spor ayakkabı da yeterli olacaktır.

İNANILMAZ BİR YÖNTEM ASLINDA

Zumba yaparak kilo verilir mi?


Zumba kardiyo egzersiz dediğimiz belli yaş gruplarına belirlenmiş nabız aralıklarında yaptırılan yağ yakımı sağlayan egzersizlerden biridir. Vücudumuz, yaşımız ve sağlık durumumuza göre belli nabız aralıklarında belli süre antrenmana devam ettiğimizde yağ yakımı elbette gerçekleşir. Bu süre içinde nabzımız belli süre yüksek belli süre daha düşük tempoda egzersize devam ettiğimizde en iyi yağ yakımını gerçekleştirir. Zumba bahsettiğimiz bu yağ yakımını en iyi destekleyen egzersizlerden biridir. Her derste ortalama 700-800 kalori harcanır. Fazladan açığa çıkardığımız 7000 kalori bir kilo yağa eşdeğer olduğuna göre zumba gerçekten yağ yakımını inanılmaz destekleyen bir egzersiz yönetimidir.

Zumbayı evde kendimiz yapabilir miyiz?

Zumba özel DVD’leriyle evde de yapılabilir. Bu tarz DVD’leri zumba.com’dan temin edebilirsiniz. Ancak sınıf içinde parti havasında geçen ders ve insanların eğlenirken ortaya çıkardığı enerji egzersizin devamlılığını olumlu yönde etkiliyor. Bu yüzden sınıflara katılmak her zaman daha avantajlı olacaktır. Bilimsel olarak yapılan çalışmalarda grup egzersizlerine devamlılık bireysel egzersizlerden yüzde 20 fazladır. Devamlılık sonuç almayı büyük oranda etkiler.

Maddi imkânı olamayanlar için birkaç Zumba tekniği verir misiniz?

Zumba dersleri maddi olarak kişilerin bütçelerini sarsmayacak kadar uygun fiyatlara sunuluyor. Ayrıca birçok salon ve stüdyoda ücretsiz deneme dersleri zaten hediye ediliyor. Zumba 4 temel dans adımları üzerine kurulmuştur (salsa, merenge, reggaeton, cumbia) ve bunların da kendi içinde birçok varyasyonu var. Bu teknikleri ancak master trainer dediğimiz “Zes”ler verebilir. Bu yüzden derslere katılıp “Zes”ler tarafından yetiştirilen eğitmenler eşliğinde teknikleri yapmaları en iyi sonucu almalarında da etkili olacaktır. Bir de Zumba specialist dediğimiz sınıflar da var. Bu derslerde kullanılan materyaller, yaş veya mekân olarak belirli özellikler üzerine kurulmuş Zumba specialistleridir.

VÜCUDUM SIKILAŞIR MI?

Zumbayı herkes yapabilir mi? Yaş sınırlaması var mı?


Sağlık durumuyla ilgili doktorlarının kısıtlama yapmadığı kişiler derslere rahatlıkla katılabilirler. Yaş sınırlaması yok, kendinizi iyi hissettiğiniz sürece ömür boyu yapılabilecek bir egzersiz. Zumba zaten yaş gruplarına göre specialistler çıkarmıştır. Zumba Gold; 45 yaş ve üzeri için, Zumba Kids; 8-12 yaş arası, Zumba Junior; 4-7 yaş arası ve en miniklerimiz Zumbini de 0-2  yaş arasındaki çocuklar için uygulanır. Anlaşılacağı gibi Zumba her yaşa göre antrenman sistemi organize etmiştir.

En çok hangi bölgeyi eritmek için yapılır?

Yağ yakımı bölgesel olarak gerçekleşmez. Vücut, yakılan kaloriyi hangi yağ hücrelerinden harcayacağını kendisi belirler. Yağ hücreleri vücutta kişiye özel duruma göre dağılmıştır. Zumba specialist'lerinden Zumba Glute, Zumba Core, Zumba toning de sıkılaştırma ve güçlendirme egzersizleri bölgelere göre yoğunlaştırılmıştır. Zumba tüm vücudun çalışmasını sağlayan müthiş bir enerjiyle dolu parti havasında geçen çok terlediğiniz bir dans-fitness egzersizidir. Haliyle bol kalori harcarsınız. Vücudunuzun her yeri çalışır. Beslenmenize de özen gösterirseniz kısa sürede kilo vermemeniz mümkün değil. 
Konular Kadın / Bakım