15 bin liraya cep telefonu alınır mı?

Apple, yeni iPhone modellerini yarın resmi olarak tanıtacak. Teknoloji dünyasının merakla beklediği tanıtım öncesinde cihazların teknik özellikleri ve tasarımı da büyük oranda ortaya çıktı. Fiyatları ise tartışma konusu oldu.

15 bin liraya cep telefonu alınır mı?
Yeni Asır Gazetesi'nden Erman Azar'ın yazısı...

Apple'ın tüm ürünlerine zam yapması ve geçtiğimiz günlerde Galaxy Note 9'un fiyatının 7999 TL'ye yükseltilmesi, yeni iPhone modellerinde 10 Bin TL üstünü göreceğimiz düşüncesini artık kesinleştirmişti. Ancak, son 2 gündür bu konuyla ilgili ortaya atılan iddialar gerçeğe dönüşürse 10 Bin TL fiyat bile oldukça iyimser bir tahmin olarak kalacak.

3 YENİ MODEL GELİYOR

Apple, 12 Eylül'de 3 yeni iPhone modelini tanıtacak. iPhone XS Plus, iPhone XS ve iPhone 9'un nasıl olacağı merak konusu. iPhone XS'in diğer markaların da yaptığı gibi daha büyük bir ekranla 'Max' adını alacağı iddiaları yalanlanmıştı. iPhone 9, iPhone XS ve iPhone XS Plus modelleriyle ilgili tahminler devam ederken, Türkiye'deki bir mağazanın satış ekranlarında yeni modellerin fiyatı görüldü.

'UYGUN' OLANI 10 BİN TL

Bu kapsamda 6.1 inç LCD ekranı ile uygun fiyatlı iPhone olarak tanımlanan iPhone 9 modelinin Türkiye fiyatının, KDV ve diğer vergiler hariç 8.474,58 TL olacağı görülüyor. Vergiler dahil edildiğinde ise fiyat 10 Bin TL'ye yükseliyor.

Diğer iki modelde ise durum çok daha kötü. Zira, iPhone X'in yerini alması beklenilen iPhone XS modelinin KDV ve diğer vergiler hariç 10.169,5 TL olduğu görülüyor. Vergiler dahil edildiğinde ise iPhone Xs'in fiyatı 12 bin TL'ye ulaşıyor.

PLUS REKOR KIRACAK

6.5 inç büyüklüğünde OLED ekrana sahip olması beklenen iPhone XS Plus ise gerçekten dudak uçuklatıyor. Zira, vergiler hariç 12.711 TL fiyat etiketine sahip olduğu belirtilen akıllı telefonun, vergiler dahil satış fiyatı 15 Bin TL olacak. Bu fiyatlar Apple yetkilileri tarafından doğrulanmadı ancak fiyatların hemen hemen bu civarlarda olması bekleniyor.

Hal böyle olunca, yeni fiyatların haberlerinin paylaşılmasıyla birlikte sosyal medya da karıştı.

İkinci el otomobil fiyatlarıyla karşılaştırılan iPhone'un yeni modellerinin eskisi gibi çok satmayacağı da belirtiliyor. Teknik ve donanım özelliklerine bakıldığında da zaten bu fiyat kat kat fazla. Günümüzde bir telefonun bulundurabileceği bütün iyi özellikleri bir araya getirsek bile maliyeti 3 bin lirayı geçmiyor.

Yani satış fiyatı da 4 bin lira civarı olabilir. ABD çıkışlı bu telefon, orada 1 asgari ücrete yani 800 dolar civarına denk geliyor.

Dünya rakamları ise asgari ücretlerin en az 7-8 kat üzerinde.

Erman AZAR / Yeni Asır Gazetesi