16 eyaletten Trump'a karşı ortak bildiri!

ABD'de çok kritik bir son dakika gelişmesi yaşanıyor. İçlerinde Kaliforniya, Pensilvanya ve New York'un da bulunduğu 16 eyaletin başsavcıları, ABD Başkanı Trump'ın vize yasağına karşı ortak bir kınama yayımladı.

16 eyaletten Trump'a karşı ortak bildiri!
Hürriyet'te yer alan habere göre ABD'de 16 eyaletin başsavcısı, 7 Müslüman ülkenin vatandaşlarının ülkeye girişini yasaklayan başkanlık kararnamesini kınayan ortak bildiri yayımladı.

Başsavcılar, Başkan Trump'ın bazı Müslüman ülkelerin vatandaşlarının ülkeye girişini yasaklayan "anayasaya ve ABD değerlerine aykırı ve yasa dışı" kararnamesini kınadı. Bildiride, "130 milyondan fazla Amerikalı ve eyaletlerimizdeki yabancıların başsavcıları olarak, Başkan Trump'ın anayasaya ve ABD değerlerine aykırı ve yasa dışı kararnamesini kınıyoruz." denildi.

Ortak bildiride, dini özgürlüğün, ABD'nin temel bir ilkesi olduğu, her zamanda öyle olacağı ve hiçbir başkanın bu gerçeği değiştiremeyeceği ifade edildi.

Bildiride, New York, Washington D.C, California, Pennsylvania, Massachusetts, Hawaii, Virginia, Oregon, Connecticut, Vermont, Illinois, New Mexico, Iowa, Maine, Maryland ve Washington eyaletlerininin başsavcılarının imzası yer aldı.

DİKKAT ÇEKEN DETAY

Bu eyaletler arasında Iowa ve Pensilvanya, ABD başkanlık seçimlerinde Cumhuriyetçiler tarafından kazanılmıştı.

BEYAZ SARAY ÖNÜNDE TRUMP KARŞITI PROTESTO

ABD Başkanı Donald Trump'ın, mültecilerin ülkeye girişini önemli ölçüde sınırlandıran yeni kararnamesini protesto etmek için Beyaz Saray önünde toplanan binlerce kişi, yeni yönetimin politikalarına tepkilerini dile getirdi.

Trump'ın cuma günü imzaladığı kararnameyle nüfusunun büyük çoğunluğu Müslüman olan ülkelere getirilen vize kısıtlamalarına ülke genelindeki tepkiler giderek büyüyor.

Beyaz Saray önünde toplanan binlerce kişi, Trump'ın Suriye, Irak, İran, Libya, Yemen, Sudan ve Somali'den gelen kişilere 90 gün boyunca kapılarını kapatmasını protesto etti.

Çoğunluğunu Amerikalı Müslümanların oluşturduğu, ancak diğer dinlere mensup Amerikalıların da ciddi destek verdiği gösteride "Hepimiz göçmeniz" ve "Burası bizim evimiz" gibi sloganlar atıldı.

16 eyaletten Trump'a karşı ortak bildiri

ABD'nin "özgürlükler ve göçmenler ülkesi" olduğuna vurgu yapan çok sayıda pankartın açıldığı eylemde, ülkenin farklı eyaletlerinden gelen binlerce kişi, hep bir ağızdan yeni Başkan Trump'ı protesto etti.

Protestoya katılan bir siyahi Amerikalı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Burası bizim ülkemiz. ABD özgürlükler ülkesi olarak bilinir ve Başkan Trump'ın aldığı kararlar bununla tamamen çelişiyor." dedi.

Protestoya katılan Amerikalı Müslümanlardan biri de "Bu kararı anlamak mümkün değil. Haklarımızı savunmak için buradayız." diye konuştu.

Beyaz Saray önündeki gösterinin ardından binlerce kişi ABD Kongresine kadar yürüyerek eylemlerine bir süre de burada devam etti.

YEŞİL KARTLILARIN DURUMU

Cuma gecesinden itibaren ABD'deki bazı havayollarında Yeşil Kartlıların (Green Card) durumunda ortaya çıkan karmaşa, bugün Beyaz Saray yetkililerinin farklı açıklamalarında da devam etti.

Konuyla ilgili Amerikan NBC News kanalına konuşan Beyaz Saray Özel Kalem Müdürü Reince Priebus, "Yeşil Kartlıların bu kararnameden etkilenmeyeceklerini" ifade etti. Ancak Priebus, daha sonra katıldığı bir programda "söz konusu 7 ülkeden gelenlerin, Yeşil Kartlı bile olsalar karardan etkileneceklerini" söyledi.

Ayrıca Priebus, dün ülkeye yabancı ülkelerden toplam 325 bin kişinin giriş yaptığını ve 109 kişinin gözaltına alındığını kaydederek "her şeyin yolunda olduğunu" ve "Trump karşıtı bir kampanya yürütüldüğünü" savundu.

Kararname ışığında yapılan ilk açıklamalarda, ABD'de kalıcı oturma izni anlamına gelen Yeşil Kartlıların da söz konusu karara tabi oldukları ve belirtilen 7 ülkeden gelen her bir Yeşil Kartlıya ayrı ayrı mülakat yapılarak karar verileceği ifade edilmişti. 

16 eyaletten Trump'a karşı ortak bildiri!