19 milyar TL’lik 29 proje masada

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde toplanan Savunma Sanayii İcra Komitesi toplantısında yerli savunma sanayi projelerindeki gelinen son aşama değerlendirildi.

19 milyar TL’lik 29 proje masada
Milliyet'in haberine göre komitenin ikinci kez gerçekleştirilen toplantısı yaklaşık 1.5 saat sürdü.

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar, Başbakan Yardımcısı Fikri Işık, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Milli Savunma Bakanı Nurettin Canikli, Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Fahri Kasırga, Başbakanlık Müsteşarı Fuat Oktay, İçişleri Bakanlığı Müsteşarı Muhterem İnce, Milli Savunma Bakanlığı Müsteşarı Ali Fidan ile Savunma Sanayii Müsteşarı İsmail Demir de hazır bulundu.

Yerli projeler

Toplantıda; Savunma Sanayii Müsteşarlığı’nın yürütmekte olduğu savunma sanayi projeleri, Fırat Kalkanı, Zeytin Dalı harekâtından edinilen tecrübeler değerlendirildi. Toplantıda, Altay Tankı ihalesinde gelinen aşama ve Kara Kuvvetleri’nin kullanımına yönelik yaklaşık 500 araçlık özel maksatlı taktik tekerlekli zırhlı araç projesindeki son durum da değerlendirildi. Erdoğan’ın gündeme getirdiği, “insansız tank”a ilişkin çalışma ve projeler de toplantıda ele alındı.

Patriot gündemi

Türkiye ile ABD arasındaki ilişkiler açısından da önem kazanan Patriot füze savunma sistemi de konuşuldu. Çantasında “Patriot” dosyası olan bir heyet Ankara’ya gelerek Patriot sistemleri ile ilgili görüşmeler ve sunum yapmıştı. Bu heyetin temaslarının da toplantıda değerlendirildiği belirtildi. Toplantının ardından Cumhurbaşkanlığı’ndan yapılan açıklamada, “Sınırlarımız içinde ve ülke sınırlarımızın güvencesi için sınır dışında harekatlarını başarıyla sürdüren ordumuzun ve güvenlik güçlerimizin gücüne güç katan yerli ve milli sistemlerimize yenilerini eklemeye yönelik projeler gözden geçirilerek yeni kararlar alınmıştır. Toplam 4.8 milyar USD (yaklaşık 19 milyar TL) bedeli olan 29 projenin değerlendirildiği toplantıda, savunma sanayiini geliştirme, güçlendirme ve destekleme amaçlı muhtelif yatırım ve iyileştirme faaliyetleri de gözden geçirilmiştir” denildi.