7 AYLIK TORUNA HAYAT

Manisalı 32 yaşındaki Hülya ve 37 yaşındaki Mesut Uzun çiftinin bebekleri 7.5 aylık Mert'e, anne ve babasından doku uyumu sağlanamadığı için 57 yaşındaki babaannesi Şaziye Uzun'dan karaciğer nakli yapılacak.

7 AYLIK TORUNA HAYAT

Cildi yeşil-sarı renkteki minik oğlunun gerçek ten rengini çok merak ettiğini belirten anne Uzun, "Anne baba olarak biz verici olamadığımız için kahrolduk. Kayınvalidem oğluma can verecek, ben de ona ömür boyu minnettar olacağım" dedi. Prof. Dr. Sema Aydoğdu ise ilk kez bir çocuk hastaya 50 yaş üstünde bir vericiden karaciğer nakli yapılacağını belirtti, "Babaanne köy kadını, turp gibi. Onun sağlıklı olması torununu iyileştirecek" diye konuştu.

Manisa'nın Akhisar İlçesi'nde oturan, 9 yaşında Ezgi adlı bir kızları bulunan evhanımı Hülya Uzun ile bir şirkette çalışan işçi Mesut Uzun'un ikinci çocukları Mert, 2 Mayıs 2008'de dünyaya geldi. Doğumun 5'inci gününde minik bebek sarardı. Yenidoğan sarılığı denildi, ancak geçmedi. Problem olmadığı belirtilerek, anneye bol bol emzirmesi önerildi. Ama minik bebeğin rengi sarıdan yeşile dönünce, aile Mert 47 günlükken Akhisar Devlet Hastanesi'ne başvurdu. Yapılan tetkiklerde karaciğer enzimleri çok yüksek çıkan Mert, Ege Üniversitesi Hastanesi'ne sevkedildi. Anne Hülya Uzun, "O gün bugündür hastanelerdeyiz. Zaman zaman Mert'in sarılığı düştü, eve çıktık, kontrollere geldik. Oğlumu sürekli izliyordum. İyiye gidiyordu, bir ara 'gözümüz aydın olsun, diyebiliriz' denildi, dünyalar bizim olmuştu. Ama bayram öncesi yine emzirirken oğlum yemyeşil oldu. Grip ve idrar yolu enfeksiyonu geçirdi, sarılığı tekrar yükseldi. Kurtuluşun karaciğer naklinde olduğu söylendi. Eşimin ve benim kan gruplarımız uymadı, oğlumuza verici olamadık. Amcasının kan grubu tuttu, uygun bulunmadı. Benim yapamadığımı şimdi babaannesi yapacak, oğluma hayat verecek. Keşke benim uysaydı. En çok buna üzüldüm ama şimdi mutluyum, çünkü kayınvalidem toruruna yeniden hayat verecek. O süper babaanne" dedi. Naklin bir an önce gerçekleşmesini istediğini belirten Hülya Uzun, "Oğlum iki gündür yoğun bakımda, bir ara bilinci kapandı. Gerçek teninin rengini çok merak ediyorum. Kumral mı, esmer mi sarışın mı merak ediyorum? Çünkü doğduğunda kıpkırmızıydı, sonra sarardı, aylardır yeşil- sarı bir renkte. İyileşince gerçek ten rengini de göreceğim" diye konuştu.

Öte yandan Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk sağlığı ve hastalıkları Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Sema Aydoğdu, Mert bebeğin kurtulması için hiç yapmadıkları bir operasyona başvurmak zorunda kaldıklarını söyledi. Çaresizlikler yüzünden ilk kez 'yaşlı donör'den parça karaciğer alıp nakledeceklerini belirten Prof. Dr. Aydoğdu şöyle konuştu:

"Mert bebeğin birinci çaresizliği şu an sahip olduğu karaciğeriyle dünyada yaşama şansına sahip olmaması. Neonatal hepatit dediğimiz, yenidoğan bebeklerde nedeni belli olmayan karaciğer iltihaplanmasının yol açtığı yetmezlik. Çok acil, 4 aylıktan beri nakil gerektiren bir bebeğimiz. Bu kadar küçük bebeklere bir tek anne ve babalarının karaciğerini takma ve bu şekilde onları sağlıklarına kavuşturma yeteneğimiz var. Bebeklere kadavra bulmak son derece zor. Mert bebeğin annesinin de babasının da kan grupları uymadı. Bebek 0 grubu, anne baba farklı gruplar. Tüm dünyada zaten 0 grubu insanlar ister çocuk ister yetişkin olsun organ bulmada sıkıntı çekiyorlar. Kadavra listemize bakınca son bir yılda 0 grubu hiç kadavra çıkmadığını gördük, yani çok düşük bir şans. Bu aşamada amca aday oldu. Tam askere gitmek üzereydi, Konya'dan geldi. Ama tetkikleri sırasında daha önce karın içinden ciddi bir ameliyat olduğu ortaya çıktı. Dolayısıyla verici olma şansını amca da kaybetti. Sonuçta 57 yaşındaki babaanne gündeme geldi. Babaannenin yaşı ileri ama köyde tarlada çalışan, kendine iyi bakan biri. Babaannenin bütün tetkikleri normal çıktı. Karaciğeri ve diğer organlarıyla ilgili sorunu yok. Sigara, alkol tüketimi yok, karaciğere zarar verecek çeşitli ilaç kullanımı yok. Köyde yaşadığı için şehrin bozucu etkisinden uzak. Biz şimdiye kadar çocukluk yaş grubunda çok yüksek yaşlarda organ takmak istemedik. Genellikle anneler ya da babalar verici olduğu zaman 20-30 yaş arasındaki kişilerin karaciğeri takılabiliyor. Bizim merkezimizdeki en yüksek yaşlı verici 40 yaşındaki bir anneanneydi. Mert'i bu hafta içinde ameliyata alıp hayata sağlıklı bir bebek olarak döndürmeye çalışacağız."
Mert'in naklini Doç. Dr. Murat Kılıç, Doç. Dr. Murat Zeytunlu ve Plastik Cerrah Prof. Dr. Mehmet Alper başkanlığındaki ekip gerçekleştirecek.