8 yıldır çürüyen 'Milli servet'!..

Afyonkarahisar'da İl Özel İdaresi tarafından ihale edilen ve 2006 yılında yaklaşık 6,4 milyon lira harcanarak tamamlanan olimpik yüzme havuzu, yapımdaki teknik sıkıntılar ve işletme maliyetleri nedeniyle 8 yıldır atıl bir vaziyette bekliyor.

8 yıldır çürüyen 'Milli servet'!..
CİHAN'da yer alan habere göre olimpik yüzme havuzuna harcanan milyonlarca liranın boşa gitmesine vatandaşlar ve siyasilerden tepki geldi. Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) tesisi devraldıktan sonra uzmanlara inceletti ve korkunç gerçek ortaya çıktı; Havuza 700 ton su doldurulduğu takdirde havuzda çökme, çatlama ve su kaçağı meydana geleceği belirtildi. Olimpik yüzme havuzunu yapan firma hakkında yapımdaki sorunlarla ilgili şimdiye kadar hiçbir soruşturma açılmadı. Tesis için harcanan 6.4 milyon TL'nin ne şekilde, kimlere ödendiği soruları da şimdiye kadar cevap bulmadı.

ORTAYA ÇIKARILMASI GEREKİYOR

MHP Afyonkarahisar Milletvekili Kemalettin Yılmaz, acı bir durumla karşı karşıya olduklarını, bu durumu daha önce de Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde (TBMM) gündeme getirdiğini söyledi. Yılmaz, "Kimin zamanında yapılmış olursa olsun ortada milli bir servet vardır. Kim yaptı, neden böyle yaptı, neden çarçur edildi? Bir kenara bırakılarak artık bu tesisin bir şekilde insanlarımızın hizmetine sunulması gerekiyor. Ama yapanın da yanına kar kalmamalıdır." diye konuştu. Yılmaz, mevcut tesisin 2001-2004 yılında İl Genel Meclisi üyelerinin kararıyla yapılmış bir tesis olduğunu belirterek, "Yapımında bir sıkıntı aksaklık varsa bunların ortaya çıkarılması gerekiyor." dedi.

İYİ NİYETLE BAŞLANMIŞTI

Zamanında iyi düşünülmüş, iyi niyetlerle başlanılmış bir yatırım olduğunu ifade eden Yılmaz, o bölgelerde turistik otellerin bulunduğunu, hem de Afyonlular'a yüzme sporunu sevdirmesi açısından çok önemli olduğunu anlattı. Yılmaz, "Ancak bu alt yapısı hazırlanmamış olan bir tesistir. ‘Temelini şu attı, bu attı’ gibi laflarla şimdiye kadar kaldı gitti. İl özel idaresi üniversiteye devretti, üniversitede maalesef buraya sahip çıkmadı. Tekrar devretti. Şimdi belediye almak istemiyor burayı. Zamanında buraya gittim hayvanların otladığını, içeride kırık dökük yerleri gördüm. Ve bunları mecliste taşıdık, sahip çıkan olmadı." diye konuştu.

Yer seçimi konusunda bir hata yapılmış olabileceğini bir takım fiziki sıkıntıların da bulunduğunu anlatan Yılmaz, "Yıkılıp yeniden mi yapılacak, ya da bu haliyle tamir edilip hizmete mi alınacak? Buz pateni mi yapacak? Niçin değerlendirilecekse o şekilde değerlendirilsin." değerlendirmesinde bulundu.

DEVLETİ YAĞMALAMININ EN İYİ ÖRNEĞİ

CHP Afyonkarahisar Milletvekili Ahmet Toptaş da devleti yağmalama düzenin sonucunun en tipik örneğinin Afyonkarahisar’da yaşandığını söyledi. Toptaş, "10 yıl önce 7 milyon liraya yakın harcanan paranın karşılığında koca bir tesis hiç hizmete girememiştir. Türkiye’de bunun birçok örneği vardır. Parti devleti olmak isteyen iktidarın bu şekilde birçok kamu yatırımında şirketleri kayırmak için bu tür uygulamalara imza atmaktadır. Bu uygulamaların hesabı sorulmalıdır. Biz bu konun takipçisi olacağız. Devleti yağmalama düzeniyle milletin parası çarçur ediliyor." dedi.

BİR KİŞİ DAHİ YÜZEMEDİ

Havuz 2001 yılında İl Özel İdaresi tarafından ihale edildi. 2004 yılında ikinci defa ihaleye çıkılarak 2006 yılında tamamlandı. Ancak olimpik yüzme havuzu zeminindeki sorunlar yüzünden hiç işletilemedi. 2006 yılında hazırlanan raporda; Toprağın zemini tutmaması ve sarmaması yüzünden havuza 700 ton su doldurulduğu zaman havuzda çökme, çatlama ve su kaçağı meydana geldiği ifade edildi. Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) sorunu gidermek için çalışma yaptı. AKÜ, havuzu devraldıktan sonra uzmanlara inceletti. Yapılan inceleme sonucunda havuzun zeminin yumuşak olduğu, su tutmadığı ve havuzlarda çatlakların olduğu ortaya çıktı. Havuzun kullanılabilir hale gelmesi için tamamen tekrar yenilenmesi gerekiyor. Havuzun aylık işletme gideri ise 100 bin TL civarında. Tamiratı için de 3 milyon lira gerekiyor.