ABD, Almanya ve Fransa'dan Rus diplomatlar için flaş karar!

İngiltere ile Rusya arasında yaşanan casus krizinin ardından, ABD, Almanya ve Fransa'dan İngiltere'ye destek geldi.

ABD, Almanya ve Fransa'dan Rus diplomatlar için flaş karar!
Habertürk'te yer alan habere göre İngiltere ile Rusya arasında yaşanan casus krizinin ardından, ABD yönetiminden Rusya'ya karşı sert tedbir kararları geldi.

Beyaz Saray kaynakları ABD Başkanı Donald Trump, ABD'deki 60 Rus diplomatın sınır dışı edilmesi ve Seattle'daki Rus konsolosluğunun kapatılması talimatını verdiğini duyurdu.

ABD'li yetkililer kararın Rusya'nın ABD'deki istihbarat faaliyetlerinin saldırganlaşması üzerine alındığını duyurdu.

Sınır dışı kararının New York'ta bulunan BM temsilciliğinde görev yapan 12 Rus diplomatı da kapsadığı belirtildi.

Seattle'daki Rusya Konsolosluğu'nun ise ABD'nin şehirdeki denizaltı üssüne yakınlığı nedeniyle kapatılacağı bildirildi.

RUSYA'DAN JET YANIT

Sınır dışı kararının ardından Rusya'nın Washington Büyükelçisi'nden açıklama geldi. Büyükelçi, ABD'nin kararının yanlış olduğunu söyleyerek, ABD yönetiminin iki ülke arasında kalan son düşük seviyedeki ilişkileri de parçaladığını söyledi.

TASS'ın haberine göre, bir Rus senatör Washington'ın kararına karşılık 60 ABD'li diplomatın da Rusya'dan sınır dışı edileceğini söyledi.

Avrupa ülkelerinden Rus diplomatlar için peş peşe sınır dışı kararları!

Eski Rus casusu Sergei Skripal'in İngiltere'nin Salisbury kentinde zehirlenmesiyle başlayan casus krizi tüm Avrupa'ya yayılıyor. Avrupa ülkelerinden eş zamanlı gelen açıklamalarla, Rus diplomatlar için sınır dışı kararları duyuruldu.

Avrupa Konseyi Başkanı Donald Tusk, 14 AB üyesi ülkenin Rus diplomatlar için sınır dışı kararı aldığını duyurdu.

Almanya 4, Fransa 4, Hollanda 2, İtalya 2, Ukrayna 13, Çekya 3,  Litvanya 3 ve Letonya 1 Rus diplomatın sınır dışı edileceğini açıkladı. Litvanya, 44 Rus vatandaşının ülkeye girişini yasaklarken, Estonya Rusya'nın savunma ateşesinin sınır dışı edileceği açıklamasını yaptı.

Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas, bakanlığın resmi Twitter hesabından yaptığı açıklamada, Salisbury'deki zehirleme olayının aydınlatılmasına ilişkin Rusya'nın hala katkı sağlamaması yüzünden Almanya'nın bugün 4 Rus diplomatı sınır dışı ettiğini duyurdu.

Böylelikle İngiltere ile dayanışma içinde oldukları sinyali gönderdiklerini belirten Maas, bu kararın kolay verilmediğini kaydetti.

POLONYA'DAN DA SINIR DIŞI KARARI

Son olarak Polonya, Rusya Büyükelçisi'ni Dışişleri Bakanlığı'na çağırarak ülkedeki Rus diplomatların sınır dışı edileceği bilgisini verdi.

Rusya'nın Polonya Büyükelçisi Sergey Andreev gazetecilere yaptığı açıklamada sınır dışı kararıyla ilgili bilglendirildiğini söyleyerek, "Karar verildi. Polonya yakında bu kararı resmen açıklayacak" ifadelerini kullandı.

Rus Büyükelçi'nin açıklamalarından kısa süre sonra Polonya'dan da açıklama geldi. Polonya Dışişleri Bakanı, ülkedeki Rus diplomatların sınır dışı edileceğini açıkladı.