ABD onay verdi: Starlink, İran için etkinleştirildi!

İran'da yaşanan olayların sonucunda internete getirilen kısıtlamaların önüne geçmek isteyen ABD, Starlink hizmetine yeşil ışık yaktı.

ABD onay verdi: Starlink, İran için etkinleştirildi!

ABD onay verdi: Starlink, İran için etkinleştirildi!

ShiftDelete.Net' de yer alan habere göre, İran'da yaşanan olayların sonucunda internete getirilen kısıtlamaların önüne geçmek isteyen ABD, Starlink hizmetine yeşil ışık yaktı.

Geçtiğimiz günlerde komşu ülkelerimizden İran’da Mahsa Emini isimli bir kadın başörtüsü kuralına uymadığı gerekçesiyle kolluk kuvvetleri tarafından darp edildi ve hayatını kaybetti. Bunun üzerinde tüm ülkede sayısı ve şiddeti giderek artan protestolar başladı.

Bu nedenle İran hükümeti baskıcı ama etkili bir çözüm yöntemi olarak gördükleri yasakları uygulamaya başladı. Bunların başında ise internet özgürlüğünü engellemek yer alıyordu. Fakat Amerika Birleşik Devletleri Dışişleri Bakanı Antony Blinken bu duruma son vermek için Starlink uydu internet hizmetinin sahibi olan Elon Musk’a yeşil ışık yaktı.

Elon Musk’ın Starlink uydu internet hizmeti İran’da aktif edildi!

Uydu interneti fikri uzun yıllardır tüm dünyanın gündeminde. Tabii Elon Musk’ın şirketi olan Starlink bu alanda başı çekiyor. Şu anda yörüngede 2 binden fazla uydusu bulunuyor. Üstelik 2027 yılına kadar bu sayıyı 40 bine çıkarmak için FCC’den (Federal İletişim Komisyonu) izin almayı başardı.

Bu hizmeti kısaca açıklamak gerekirse, diğer uyduların aksine orta (2 bin – 35 bin km) değil, alçak dünya yörüngesine (160- 2 bin km) gönderilen ve bu yüzden çıplak gözle bile görülebilen Starlink uyduları, TV’ler için kullandığımız çanak antenlere benzeyen yerdeki alıcılar sayesinde fiber hızda internet hizmeti sağlıyor. Günümüzde çıkan bazı akıllı telefonların bu harici antene ihtiyaç duymadığını belirtelim.

Dolayısıyla bir metropolün göbeğinde ya da en ıssız dağın başında olmanız veya çöl ya da Antarktika’da bulunmanız bir engel oluşturmaksızın dünyanın herhangi bir noktasında yüksek hızlı internete sahip olabiliyorsunuz.

Geçtiğimiz günlerde Amerika Birleşik Devletleri Dışişleri Bakanı Antony Blinken yaptığı açıklamanın ardından Elon Musk, Starlink’in İran halkının kullanımına açacağını söyledi. Nitekim bugün itibariyle de uydu interneti aktif edildi. Yani bölgede yaşayan insanlar yasaklar ve sansürlerden etkilenmeden yüksek hızda özgür interneti kullanabiliyor.

Geçtiğimiz günlerde Blinken tarafından yapılan açıklamada şunlar söylendi:

“Bugün İran halkının internet ve bilgi özgürlüğünün devamını sağlayabilmek için harekete geçtik. Bunun sonucunda İran hükümetinin sansürüne karşı koymak ve iletişimin devam etmesini sağlamak için genel lisans yayınladık.”

Elon Musk ise bu paylaşımın altına “Starlink etkinleştiriliyor…” şeklinde yanıt verdi.

Konular teknoloji