AB'den Rusya'ya ağır yaptırımlar!

AB, Ukrayna krizi bağlamında yaptırım listesine alarak birlik ülkelerine seyahat yasağı ve mal varlıklarının dondurulması önlemlerini uygulama kararı aldığı 24 isim ile farklı yaptırımlar uygulanacak 15 şirket, AB Resmi Gazetesi'nde yayımlandı.

AB'den Rusya'ya ağır yaptırımlar!
Milliyet'te yer alan habere göre listenin en dikkati çeken ismi, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in KGB'de görev yaptığı dönemden tanıdığı ve şu an birçok alanda faaliyet gösteren Rostec adlı şirketin icra kurulu başkanı konumundaki Sergey Çemezov oldu. Çemezov, ABD'nin de yaptırım uyguladığı isimler arasında yer alıyor.

Çemezov'un yanı sıra listede bir dönem Türkiye'ye yönelik çıkışlarıyla dikkati çeken Duma Konseyi üyesi Vladimir Volfoviç Jirinovski de bulunuyor.

"Donetsk Halk Cumhuriyeti Başbakanı" Aleksander Zaharçenko, "Başbakan Yardımcısı" Aleksandr karaman, "Savunma Bakanı" Vladimir Kononov, "Devlet Güvenlik Bakanı" Andret Yreviç Pinçuk, "İçişleri Bakanı" Oleg Bereza, "Moskova Temsilcisi" Andrey Nikolayeviç Rodkin de listeye dahil edilen isimler oldu.

"Lugansk Halk Cumhuriyeti Başbakanı" Gennadiy Nikolayoviç Tsypkalov ve Kırım Birinci Başbakan Yardımcısı Mihail Sergeyeviç Şeremet ile Başbakan Yardımcısı Gerogiy Muradov da listeye eklendi.

Rusya'dan ise Rusya Federasyonu Konseyi Başkan Yardımcısı Yuri Leonidoviç Vorobiov, Duma Birinci Başkan Yardımcısı İvan Melnikov, Duma Başkan Yardımcıları Vladimir Vasilyev, İgor Lebedev ve Nikolay Leviçev, Duma Dışişleri Komisyonu Birinci Başkan Yardımcıları Leonid Kalaşnikov ve Svetlana Zhurova, Duma'nın Orta Avrupa İnisiyatifi'nden (CEI) sorumlu komisyonunun Birinci Başkan Yardımcıları Vladimir Nikitin ve Oleg Lebedev, Duma üyeleri Viktor Vodolatski ve Aleksander Babakov listede yer aldı.

AB, Rus ordusu generallerinden Aleksey Naumets ile Donbass'taki milislerin komutanı Miroslav Vladimiroviç Rudenko'yu da listeye dahil etti.

- Şirketlere yaptırım-

AB'nin şirketlere yönelik uygulama kararı aldığı yaptırımlar çerçevesinde Gazprom'un petrol şirketi Gazprom Neft ile aynı alanda faaliyet gösteren Rosneft, Transneft, savunma sektöründen OPK Oboronprom, United Aircraft Corporation ve Uralvagonzavod adlı şirketlerin borçlanma finansmanları bloke edildi.

Aralarında Kalaşnikov'un da bulunduğu 9 şirkete ise hem sivil hem askeri alanda kullanılabilecek ürünlerin satışı yasaklandı.