ADI ÖNE ÇIKANLAR VERGİDE KAYIP

Dergilerde boy gösteren birçok patronun şirketleri vergide 'cimri' çıktı

ADI ÖNE ÇIKANLAR VERGİDE KAYIP

Maliye Bakanlığı 2008 yılında Türkiye'nin en çok vergi ödeyen şirketlerini açıkladı. Nisan ayında vergi rekortmeni 100 kişiden oluşan gelir vergisi listesi açıklanmıştı. Her iki listede göze çarpan ilginç nokta ise Türkiye'nin özellikle son dönem zenginlerinin ne birey olarak ne de kurum olarak bu listelerde görülmemesi oldu. Forbes'un açıkladığı liste kişilerin servetlerini yansıtıyor. Vergi rekortmenleri listesi ise bir önceki yıl elde edilen kazançlar üzerinden alınıyor. Her ne kadar kazanç ve servet farklı kavramlar olsa da Türkiye'nin en zengin 100 listesine giren birinin vergide sanatçı, avukat ve doktorların altında kalması ilgi çekici bir fotoğraf veriyor. Türkiye'deki en zengin 100 kişiyi her yıl Forbes Dergisi yaptığı araştırmayla yayınlıyor. Vergi rekortmenleri ve Forbes'un hazırladığı süper zenginler ligi karşılaştırıldığında arada önemli bir sorun olduğunu gözler önüne seriyor.  Çünkü 2008 gelirleri baz alınarak hazırlanan listeler karşılaştırıldığında 100 süper zenginden tam 48 kişinin farklı nedenlerle de olsa vergi rekortmenleri listesinde yer almadığı ortaya çıkıyor.

ADI ÖNE ÇIKANLAR VERGİDE KAYIP
Özellikle adı son dönemlerde sık sık zenginlik ve servet haberleriyle öne çıkan işadamlarının kendilerinin yanı sıra şirketleri de vergi listelerinde görülmüyor. Örneğin onlarca otomobil alıp boy boy fotoğraflar çektiren Türkiye'nin emlak ağası olarak ünlenen Ali Ağaoğlu'nun 2.5milyon liralık Rolls Royce araç almasına rağmen sadece 1.5milyon lira vergi ödemesi dikkatlerden kaçmıyor.Ağaoğlu, Forbes listesinde 1,5 milyar dolarlık servetiyle Türkiye'nin dördüncü  zengini olarak görülüyor. Onun gibi son yıllarda her gün bir yerlerde inşaat projeleriyle gündeme gelen Emrullah Turanlı'nın da vergi listelerinde adı sanı okunmuyor. Sabah ve atv'yi alarak gündeme oturan ve listede 1milyar dolarla 10'uncu sırada yer alan Ahmet Çalık ve şirketleri de  vergi listelerinde hala görünmüyor.

YENİ ZENGİN AİLELER NEREDE?
İlk 100 arasına aile bireyleri arasında servet paylaşımı yapıldığı için giremeyen Kiler ve Boydak aileleri de vergi dairesi kapısından hoşlanmayanlar olarak göze çarpıyor. Forbes listesine göre Boydak Ailesi'nin 1.1milyar, Kiler aile fertlerinin ise 450 milyon dolar serveti bulunuyor. Boydak Ailesi'nin hissedar olduğu Türkiye Finans 2008 Kurumlar Vergisi listesine girdi. Bankalar ve finans kuruluşları 2008'de düşen faiz ortamında rekor kâr ettikleri için ödedikleri vergi de arttı. Bu nedenle Türkiye Finans çok vergi ödedi. Ancak ailenin diğer şirketleri listelere giremedi. Kiler şirketlerinin ise vergi rekortmenliği listesiyle barışık olmadığı göze çarpıyor.

Ali Ağaoğlu
Zenginler listesinin 4'üncüsü Ali Ağaoğlu'nun sadece Rolls Royce marka otomobili 1 milyon Euro. Oysa o, 1.5 milyon lira vergi ödedi. Şirketi ise vergi rekortmenleri listesinde yok.

Emrullah Turanlı
İnşaat işlerinin en önde olanlarından Emrullah Turanlı Trump Tower'la ünlendi. 250 milyon dolarlık serveti var. Ancak ne Gelir ne de Kurumlar Vergisi listesinde esamesi okunmuyor.

Nahit Kiler
Son 5-6 yılda ünlenen Kiler Grubu'nun Forbes listesinde 450 milyon dolarlık serveti olduğu görülüyor. Her nedense Kiler Ailesi'nden kimse vergi rekortmeni değil.

Habertürk/Ekonomi