Ahmet Davutoğlu: "Rusya bizim dostumuzdur"

Davutoğlu: "Bu olayda Rusya Federasyonu ile ipleri germek, gerilim yaşamak gibi bir niyetimiz yoktur, olamaz da. Rusya bizim dostumuzdur, komşumuzdur. Büyük devletler arasındaki ilişkiler, iletişim kazalarına feda edilemez"

Ahmet Davutoğlu: "Rusya bizim dostumuzdur"
Milliyet'te yer alan habere göre Davutoğlu'ndan CHP lideri Kılıçdaroğlu'na da tepki geldi.

Davutoğlu'nun konuşmasından satırbaşları şöyle:

"Dün tüm uyarılarımıza rağmen dikkate almayan uçak hava kuvvetlerimiz tarafından düşürülmüştür. İhlali sürdüren uçak F16 uçaklarımız tarafından vuruldu.

ANGAJMAN KURALLARIMIZ RUSYA'YA İZAH EDİLMİŞTİ

Angajman kurallarımız Rus makamlarına bütün açıklığıyla birçok kez izah edilmişti. Uçak Türk hava sahası ihlali sırasında düşürüldü. İhlal edilen hava sahası, aynı zamanda NATO hava sahasıdır. Rusya'ya olayın ayrıntıları konusunda bilgi verdik.  Bu gerilimi artırmamak için bütün taraflar özen göstermeli. Türkiye'nin hava sahasına sahip çıkması en tabi hakkıdır.

Milliyeti tespit edilemeyen uçak tehdit olarak algılandı ve vuruldu.

BM daimi üyeliklerine Dışişlerimiz tarafından bilgilendirilmiştir. Sayın Cumhurbaşkanımız ve ben dünya liderleriyle görüştük. NATO genel sekreterine gerekli bilgiler aktarıldı.  İngiltere, İspanya, Almanya başbakanlarıyla görüştüm.

RUSYA İLE GERİLİM YAŞAMAK GİBİ BİR NİYETİMİZ YOK

Bu olayda Rusya Federasyonu ile ipleri germek,  gerilim yaşamak gibi bir niyetimiz yoktur, olamaz da. Rusya bizim dostumuzdur,  komşumuzdur. Büyük devletler arasındaki ilişkiler, iletişim kazalarına feda  edilemez. Rusya Federasyonu bizim çok önemli bir ortağımızdır ve son 13 yılda da  ilişkilere en büyük hassasiyeti gösterdiğimiz ülkelerin başında gelmektedir.

KENDİ HAVA SAHAMIZI KORUMAK EN DOĞAL HAKKIMIZ

Güvenliğimiz de saygı esasına dayalıdır. Bu ülkenin güvenliği için ne gerekiyorsa yapılacaktır. Kendi hava sahamızı korumak en doğal hakkımız. Komşumuz Suriye'ye barış ve istikrar gelsin istiyoruz. Bütün dünyaya çağrıda bulunuyorum: Suriye'de yaşananlara dur diyelim.

KILIÇDAROĞLU'NA TEPKİ GELDİ

Bu kritik günde dahi hükümetimizle omuz omuza durmak yerine Ortadoğu politikasını eleştirmek hiçbir muhalefet partisine yakışmıyor. Buradan tavsiyem muhalefet liderlerine; ya bu ülkenin hava sahasını, kara sınırlarını korumak konusunda ilkeli bir tutum ile hep birlikte beraber olalım ya da lütfen gölge etmeyin; gidin kendi kurultay oyunlarınızla uğraşın...

ORADA TEK BİR DAEŞ YOK

Bayırbucak bölgesine çok yoğun olarak bir saldırı var. Suriye rejiminin nasıl vahşice davrandığı ortadadır. Bayır Bucak bölgesinde tek bir DAEŞ unsuru  yoktur, tek bir terör unsuru yoktur. Kimse Bayır Bucak bölgesine yapılan  saldırıları DAEŞ ile meşru gösteremez. DAEŞ'e saldırıyoruz diye Bayır Bucak'ın  masum insanlarına saldırılmasına da göz yummayız."