Akaryakıtta büyük operasyon

14 ilde 507 akaryakıt istasyonuna eş zamanlı baskın yapıldı. İstasyonlarda, satış işlemlerinde otomasyon sistemleri ile oynandığı, naylon fatura kullanıldığı ve kara para aklama suçu tespit edildi. Operasyonda 10 akaryakıt dağıtım şirketinin patronu da gözaltına alındı.

Akaryakıtta büyük operasyon
Yeni Şafak'tan Cahit Saraçoğlu'nun haberine göre kaçak petrol satarak vurgun yapan ülke genelindeki 507 akaryakıt istasyonuna dün eş zamanlı operasyon düzenlendi. Kocaeli Cumhuriyet Başsavcılığı’nın talebi ile başlatılan ve Samsun, Yozgat, Zonguldak, Sinop, Sivas, Şanlıurfa, Kocaeli, İstanbul, İzmir, Mersin, Adıyaman, Afyonkarahisar, Siirt ve Adana’nın merkez ve ilçelerindeki 507 istasyona yapılan operasyonlarda nitelikli dolandırıcılık ve naylon fatura kullanımı da belirlendi. Bu kapsamda bu işletmelerin vergi usul kanununa muhalefet ve kaçakçılıkla mücadele kanununa muhalefet suçları işledikleri belirlendi.

FİRMA İLE ANLAŞMIŞLAR

Cumhuriyet savcılığının mütalaasına göre, Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu’na (EPDK) ve Emniyet Genel Müdürlüğü’ne veri ve bilgi paylaşımı yapması zorunlu olan 10 dağıtım şirketi sahibinin otomasyon sistemini kuran firma yetkilileri ile anlaştıkları ve akaryakıt satış bilgilerini manipüle ederek değiştirerek gönderdikleri ortaya çıktı. Bu 10 dağıtım şirketi sahibi gözaltına alındı.

KARA PARA AKLAMA DA VAR

Söz konusu manipüle edilen bilgilere göre vergi ödedikleri belirlenen bu firmalarla ilgili olarak savcılığın mütalaasında, “Böylece devlet kurumlarının büyük vergi kaybına uğratıldığı elde ettikleri kazançları, kara para aklama şeklinde kaçırdıkları cumhuriyet başsavcılığınca değerlendirilmiştir” denildi.