Alain Delon aleyhinde imza kampanyası

Fransız oyuncu Alain Delon’a 72. Cannes Film Festivali'nde Altın Palmiye Onur Ödülü’nün verilecek olmasına karşı başlatılan kampanyada 18 bin imza toplandı.

Alain Delon aleyhinde imza kampanyası
İHA'nın haberine göre Fransa’da 72. Cannes Film Festivali bugün Cannes kentinde başladı. Festivale damgasını vuran isimlerden biri ırkçı, kadın düşmanı ve homofobik olmakla suçlanan Fransız oyuncu 83 yaşındaki Alain Delon oldu. Delon’un bu yıl Cannes Film Festivali’nde Altın Palmiye Onur Ödülü’nü alacak olmasına Amerikalılardan tepki geldi. Alain Delon’a onur ödülü veren festivale karşı başlatılan imza kampanyasında bugüne kadar 18 bin imza toplandı.

Konu ile ilgili açıklama yapan Cannes Film Festivali direktörü Thierry Frémaux imza kampanyasını “siyasi polislik” olarak nitelendirerek Alain Delon’un ifade özgürlüğüne sahip olduğunu ve jenerasyon farkı ile söylemlerinin farklı algılanması gerektiğini savundu. Cannes Film Festivali yönetimi tepkilere rağmen Alain Delon’a “Onursal Altın Palmiye” vermekten vazgeçmeyeceklerini açıklamıştı.

İmza kampanyası açıklamasında Alain Delon’un Fransız aşırı sağına destek vermesi, kamuoyunun önünde kadınlara tokat attığını itiraf etmesi ve 2013 yılında “homoseksüelliği doğaya aykırı buluyorum” ifadeleri sebebiyle ırkçı, kadın düşmanı ve homofobik ilan edilirken, festivalin ödül vermesi kınandı.