Alkolsüz sirke kolonyası tarifi

Virüslere karşı evinizde kendi kolonyanızı kendiniz yapmaya ne dersiniz?

Alkolsüz sirke kolonyası tarifi

Akşam Gazetesi'nden Yasemin Miras'ın yazısı...

İçeriğindeki anti viral ve anti septik etken maddeler sayesinde ellerinizi ve sürdüğünüz her yerdeki mikropları kısa sürede etkisiz hale getirebilirsiniz. Kolonya fiyatlarının her geçen gün artış yaşadığı düşünüldüğünde, evde kolonya yapımı ile ilgili gereken bilgilere sahip olmak faydalı olur diye düşünüyorum.

KOLONYANIN TARİHİ

Tarihte ilk kolonyanın 1700'lü yılların başında Almanya'nın Köln kentinde İtalyan Giovanni Paolo Feminis tarafından üretildiği biliniyor. Feminis'in bunu önce "Eau Admirable" (Hayranlık verici su), daha sonra da "Eau de Cologne" (Köln suyu, Almanca “Kölnisch Wasser”) olarak satışa çıkardığı belirtiliyor.

Köln’de 1799’da üretilmeye başlanan “4711” adlı kolonya markası, üretimi günümüzde de devam eden en eski kolonya markası.

KOLONYA İÇİN GEREKLİ MALZEMELER

MALZEMELER

• 800ml etil alkol

• 15 ml limon esansı

• 185 ml saf su

Öncelikle etil alkol ile limon esansını iyice karıştırınız ve daha sonra da saf suyu ilave ederek iyice karışmasını sağlayınız. Bunun ardından ise özel olarak üretilmiş olan kolonya süzme kağıdı veya bezi ile suyu süzmeniz gerekmektedir.

Limon kolonyasının kokusundan hoşlanmıyorsanız bergamot, yeşil çay, portakal, tarçın, biberiye gibi esansları da deneyebilirsiniz. Etil alkol yanıcı bir maddedir ve kullanımına azami dikkat edilmelidir. Tabi evde kolonya yapımı için damıtılmış su ve süzme bezi bulmak biraz zahmetli olabilir. Ayrıca, unutulmaması gereken noktalardan biri etil alkol kuvvetli yanıcı ve parlayıcı bir maddedir. Bu nedenle dikkatli kullanılması gerekir.

ALKOLSÜZ SİRKE KOLONYASI İÇİN MALZEMELER

• 250 ml elma ya da beyaz sirke

• damla greyfurt esansiyel yağı

• 10 damla bergamot esansiyel yağı

• 250 ml saf su

• Sprey şişesi

YAPILIŞI

Malzemeleri karıştırın. Sıvıyı bir sprey şişesine boşaltın. Sirke kolonyasını özellikle çocuklarınızda el ve vücut hijyeni için son derece güvenli kullanabilirsiniz.

Yasemin MİRAS / Akşam GAZETESİ