Amerika Ovaköy’ü sabote ediyor

ABD, Ovaköy Sınır Kapısı’nı da sabote ediyor. Kerküklü akademisyen Prof. Mahpir Nakıp, “Araplar, Türkmenler ve Kürtler Ovaköy’de Türkiye’yi yüzde yüz destekliyor” dedi.

Amerika Ovaköy’ü sabote ediyor
Yeni Şafak Gazetesi'nden Yılmaz Bilgen'in haberine göre Ovaköy Sınır Kapısı, ABD sebebiyle gecikiyor. Hattın devreye girmesiyle Habur'un kapanıp PKK'ya alternatif üs olarak hazırlanan Sincar'ın by-pass edileceğini söyleyen Kerkük kökenli akademisyen Prof. Dr. Mahir Nakip, “ABD bu projeyi terör kozunu kaybetme korkusu ile engelliyor” dedi.

Türkiye'ye karşı 2015'ten bu yana sürdürdüğü düşmanca tutumunu son süreçte ekonomik savaşa dönüştüren ABD, Türkiye-Irak arasında açılacak olan Ovaköy-Telafer Hattı'nı sabote ediyor. Çankaya Üniversitesi Uluslararası Ticaret Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mahir Nakip, Türkiye'nin Bağdat'la her konuda anlaşmış olmasına rağmen, Ovaköy'den başlayıp Telafer üzerinden Bağdat'a uzanacak yeni güzergahın ABD'nin şantajı sebebiyle devreye giremediğini söyledi.

SİNCAR'A BY-PASS

Türkiye ve Irak için Ovaköy-Telafer-Bağdat hattının hayati önem taşıdığını belirten Kerkük kökenli akademisyen, “Hattın devreye girmesiyle Habur kapısı kapanacak ve PKK'ya alternatif üs amaçlı hazırlanan Sincar by-pass edilecek. ABD bu projeyi terör kozunu kaybetme korkusu ile engelliyor. Ovaköy Gümrük Kapsı'nın açılması, Türkiye'ye karşı birçok alanda ekonomik şantaj ve saldırı dalgası başlatan ABD'ye en iyi cevap olur. Aynı girişim Akdeniz, Kıbrıs havzası ve Ege’de de uygulanması gerek” diye konuştu.

KUŞATMA KIRILACAK

Yeni haçlı dalgasının İslam coğrafyası üzerine geleceğini, Türkiye'nin İslam dünyası ile bağını kesme amaçlı yürütülen siyasi, askeri ve ekonomik kuşatma kalkanının kırılması açısından Ovaköy Kapısı'nın büyük önem taşıdığını belirten Prof. Dr. Nakip, “Bu kapı faaliyet olarak Irak'tan ziyade İslam dünyasına uzanan bir kuşağın başlangıç noktası olacak. Iraklı Arap, Türkmen ve Kürtler de bu hattın açılması konusunda Türkiye'yi yüzde yüz destekliyor. Bu hattın devereye girmesi sonucunda Habur nehri üzerine köprü yapılması ve tüm hattın inşa edilmesi konusunda fizibilite çalışması tamamlandı. Köprünün yapımını Türkiye üstlendi” dedi.

Nakıp ayrıca, Irak ve Türkiye arasındaki ticari işbirliklerinin zorunlu olarak Habur’dan yapılması nedeniyle Barzani’nin bu ticaretten yıllık 600 milyon dolardan fazla gelir elde ettiğini söyledi.