Aşırı yağlı gıdaların bilinmeyen tehlikesi!

Fareler üzerinde yapılan araştırma, aşırı yağlı yiyeceklerin diyabet ve obezite riskini artırmasının yanı sıra Parkinson'a da zemin hazırladığını gösterdi.

Bugün'den Serda Kıvılcım'ın haberine göre Al­man­ya'da­ki Tü­bin­gen Üni­ver­si­te­si'nden bi­lim in­san­la­rı­nın araş­tır­ma­sı, faz­la yağ­lı gı­da­la­rın tü­ke­til­me­si­nin Par­kin­son ris­ki­ni ar­tı­ra­bi­le­ce­ği­ni or­ta­ya koy­du. Faz­la yağ­lı yi­ye­cek­ler­le bes­le­nen fa­re­ler obez ve di­ya­bet has­ta­sı ol­du. An­cak bu fa­re­ler­de Par­kin­son be­lir­ti­le­ri­ne de rast­lan­dı ve hay­van­la­rın er­ken  öl­dü­ğü gö­rül­dü.

Mig­ren­le de bağ­lan­tı­lı

Araş­tır­ma­ya im­za atan­lar­dan Ca­ro­la Ro­ter­mund, bes­len­me ve Par­kin­son ara­sın­da­ki bağ­lan­tı­nın an­la­şıl­ma­sı için baş­ka ça­lış­ma­la­rın da ge­rek­li ol­du­ğu­nu, bu­nun­la be­ra­ber aşı­rı yağ­lı be­sin­le­rin tü­ke­til­me­si­nin al­fa si­nük­le­in pro­te­ini­nin bi­ri­ki­mi­ne yol aça­rak Par­kin­son gi­bi si­nir hüc­re­le­ri­nin za­man­la iş­lev­le­ri­ni kay­bet­ti­ği has­ta­lık­lar­da rol oy­na­ya­bil­di­ği­ni vur­gu­la­dı.

Öte yan­dan Ame­ri­ka­lı bi­lim­ci­le­r mig­ren has­ta­la­rı­nın Par­kin­son'a ya­ka­lan­ma ris­ki­nin faz­la ol­du­ğu­nu saptadı. Araş­tır­ma, or­ta yaş­ta mig­ren­den muz­da­rip ki­şi­le­rin Par­kin­son'a ya­ka­lan­ma ris­ki­nin 2 kat faz­la ol­du­ğu­nu or­ta­ya koy­du.

Bi­lim in­san­la­rı ris­kin göz böl­ge­sin­de ya­nıp sö­nen ışık­lı nok­ta­lar, kı­vıl­cım­lar, şim­şek­ler gi­bi şi­ka­yet­ler­le ta­nım­la­nan au­ra­lı mig­re­ne ya­ka­la­nan­lar­da da­ha da art­tı­ğı­na dik­ka­ti çek­ti.

Mig­ren ve Par­kin­son iliş­ki­si­nin, be­yin­de­ki kim­ya­sal­la­rın ve kan akı­şı­nın dö­nem­sel de­ği­şi­mi­ne bağ­lı ol­du­ğu dü­şü­nü­lü­yor. Araştırmacılar be­yin­de­ki bu de­ği­şim­le­rin do­pa­min hor­mo­nu­nun sal­gı­lan­ma­sı­nı azalt­tı­ğı­nı, do­pa­min ek­sik­li­ği­nin Par­kin­son ve mig­ren­de de gö­rül­dü­ğü­nü be­lir­ti­yor. Araştırmaya 33-65 yaş arası 5 bin 620 ki­şi­ ka­tıl­dı­.
Feraye Tanyolaç'a 'gecekondu kirası' davası! Survivor'dan elenen Yiğit Poyraz'dan konuşulan fotoğraf Cem Yılmaz- Hasan Can Kaya atışmasına Şahan Gökbakar da dahil oldu Melis Sezen'in makyajsız pozu şaşırttı Kerem Bürsin'in paylaşımı sosyal medyayı salladı Sıla Türkoğlu'ndan estetik iddialarına yanıt!