Birol Güven: 'İyi diziler tutmuyor'

Ünlü yapımcı ve yönetmen Birol Güven, ailelere yönelik olan, iyiyi ve güzeli konu alan dizilerin entrika içeren dizilere karşı rekabet edemediğini belirtti..

Radyo Televizyon Üst Kurulu(RTÜK)'nun Bilkent'teki merkezinde 'Televizyon Dizilerinde Gündelik Hayatın Temsili' konulu bir konferansa konuşmacı olarak katılan televizyon yapımcısı ve yönetmen Birol Güven, televizyon dizileriyle ilgili bilinmeyen önemli detayları dinleyicilerle paylaştı.

İki ayda bir düzenlenen ve bu ay 26.'sı düzenlenen 'RTÜK Toplantıları'nın açılış konuşmasını yapan RTÜK Başkanı Davut Dursun, toplumun izlediği dizilerde kendini kaptırarak, gerçeklik ile kurguyu birbirinden ayıramadığını söyledi. "Özellikle dizilerde bu daha belirgin" diyen RTÜK Başkanı Dursun, kendini dizelere çok kaptıranların dizilerdeki örnek aldıkları bir kişinin ölmesi halinde gerçek hayatta helva yaptırıp dağıttığını, hatta dizide hayatını kaybeden kişi için Fatiha bile okuduğunu esprili bir şekilde anlattı.

RTÜK Başkanı Davut Dursun'un ardından konuşma yapmak üzere kürsüye gelen ünlü yapımcı Birol Güven, kendilerini sinemada gündelik hayatın son temsilcisi olarak gördüklerini söyledi. Gündelik hayatı dizilere yansıtan senaristlerin diğer türlerdeki dizilerle girdikleri rekabeti kaybetmek üzere olduklarını belirten Güven, "İyinin filmi olmuyor. Seyirci iyi bir şeyi izlemiyor. Mutlu bir aileye kimse dönüp bakmıyor. Ama o çift kavga ederse dönüp bakıyoruz" diye konuştu. Kendilerinin yaptığı dizilerin çocuklar ve aileler için sığınılacak bir liman olduğunu belirten Güven, "Biz iyiyi, güzeli dizi yapıyoruz ama patron bu iyiden, güzelden para kazanamıyor. Birilerinin patronun iyiden para kazanmasını sağlaması lazım" şeklinde konuştu.

"'İYİ' VE 'GÜZELİ' İÇEREN DİZİLER ENTRİKA DİZİLERİNE KARŞI TUTUNAMIYOR"

Dizilerin artık, entrika ve cinsellik gibi konuları sıkça işlemeye başladığını ve iyiyi, güzeli anlatan dizilerin de bu dizilerle rekabet edemediğini, çünkü farklı sıkletlerde olduklarını ifade eden Birol Güven, "Benim önerim, gerçekten bir yolunu bulup, iyilik ve güzellikten para kazanmanın yolu bulunmalı. Nasıl futbolda 1. lig ve 2. lig diye iki ayrı lig varsa, Televizyon dizileri için geçerli olmak üzere iki ayrı lig olmalı" diye konuştu. Bu iki ayrı ligin, iki ayrı saat olduğuna vurgu yapan Güven, çocukların televizyon karşısında olduğu saatlerle, televizyon karşısından ayrıldığı saatler dikkate alınarak farklı kulvarda yarışan dizilerin buna saat dilimleri dikkate alınarak ekranda yayınlanması gerektiğini söyledi.

"Benim dizimin olduğu saatte, entrika dizisi olursa ben onlarla rekabet edemem" diyen Güven, "Akşama iki kardeşin tek bir kıza aşık olduğu Kuzey-Güney dizisi ve haremi konu alan Muhteşem Yüzyıl dizisi var. Şansımız yok ki rekabet etmeye. Ben bile kendi dizimi izlemem bu akşam" şeklinde bir değerlendirme yaptı. Hiç bir yasaklamadan yana olmadığının altını çizen Güven, "Saat 20:00'de başlayan entrika dizisi olmamalı" diyerek, çocukların ekran başında olduğu bu saatlerde iyiyi ve güzeli anlatan dizilerin ekranda olmasını ve bu dizilerin kendi içlerinde rekabet etmesi gerektiğini söyledi.

Dizilerle ilgili ilginç detaylar da aktaran Birol Güven, komedi dizilerinin artık yok olmaya yüz tuttuğunu, vatandaşın sinemada para vererek komedi filmlerini seyrettiğini fakat evde ekranda dönenen ve bedava olan komedi dizilerini izlemediğini söyledi. Vatandaşın dizilerde daha çok olumsuzluklara ve entrikalara yoğunlaştığının altını çizen Güven, "Ben ne zaman Çocuklar Duymasın dizisinde boşanma kararı alsam, rayting oranları artıyor" diye konuştu. "Bu ülkede izleyici ne zaman yoğun bakım sahnesi görse izliyor" diyen Güven, "Reklam verenler çocuklar için yapılan dizileri istemiyor. Çünkü çocuklar onlara göre tüketici kitlesini oluşturmuyor" değerlendirmesinde bulundu.

"SEYİRCİ UZUN DİZİ İZLEMEK İSTİYOR"

Birol Güven'in açıklamalarının ardından salondaki dinleyiciler Güven'e sorularını yöneltirken, RTÜK Başkanı Davut Dursun da, ünlü senariste dizilerle ilgili bazı değerlendirmeler yaptı. Birol Güven'in dediği gibi çocukların ekran başında olduğu saatlerde entrika ve marjinal dizilerin ekranda olmaması gerektiğine vurgu yapan Dursun, "Sizin dediğiniz yöntem uygulanabilir mi? Üzerinde düşünmemiz lazım" dedi.

RTÜK Başkanı'nın Birol Güven'e 'Dizilerin süresi kısaltılmalı mı?' diye sorması üzerine ise, Güven; "Seyirci uzun dizi izlemek istiyor. Biz kısa dizi yaptık ve battık. Kısa dizi izlediğinde seyirci kendini kandırılmış hissediyor. İzleyici uzun dizileri izlemediği zaman uzun diziler de kısalır" diye konuştu.



Sadettin Saran'ın kalbini çalan güzel, başka biri çıktı! Feraye Tanyolaç’tan mahkemeye 'pireli' ve 'fareli' dilekçe Hülya Avşar'dan olay olacak sözler Özcan Deniz'in oğlu Kuzey 6 yaşına bastı Nihal Candan cezaevi günlerini anlattı Görüntüsüyle şaşırtan Sertab Erener eleştirilere bozuldu