Kalp-damar hastaları bu uyarılara dikkat!

Vü­cut ısı­sı art­tı­ğında, ısı­yı dü­şür­mek için vü­cut yü­ze­yi­ne ya­kın atar­da­mar­lar ge­niş­li­yor ve kan do­la­şı­mı ar­tı­yor. Ama, bu­nun müm­kün ola­bil­me­si için kal­bi­mi­zin da­ha hız­lı ça­lış­ma­sı ge­re­ki­yor. Bu da kal­bi­mi­zin yü­kü­nün art­ma­sı an­la­mı­na ge­li­yor.

Bugün'den Serda Kıvılcım'ın haberine göre aşı­rı sı­cak­lar­da vü­cut ısı­sı dü­şü­rü­le­mez­se, sı­cak yor­gun­lu­ğu, hat­ta sı­cak çarp­ma­sı or­ta­ya çı­ka­bi­li­yor.

Sı­cak yor­gun­lu­ğu ve çarp­ma­sı sağ­lık­lı ki­şi­ler­de de ola­bil­mek­le bir­lik­te, kalp has­ta­la­rın­da da­ha sık gö­rü­lü­yor. Çün­kü, vü­cu­dun so­ğu­ma­sı, an­cak kalp hı­zı­nın ar­tı­şıy­la müm­kün ola­bi­li­yor. Kalp has­ta­la­rı­nın kal­bi bu du­ru­ma zor ayak uy­du­ra­bi­li­yor. So­nuç­ta, sı­cak yor­gun­lu­ğu ve çarp­ma­sı, ör­ne­ğin kalp kri­zi­ne ne­den ola­rak, kalp has­ta­la­rın­da ölüm­cül bi­le ola­bi­li­yor. Acı­ba­dem In­ter­na­ti­onal Has­ta­ne­si Kar­di­yo­lo­ji Uz­ma­nı Doç. Dr. Tay­fun Açıl, aşı­rı sı­cak­lar­da kalp has­ta­la­rı­nın ya­şam­la­rı­nı kur­ta­ran 6 püf nok­ta­sı­nı an­lat­tı:

Vü­cut ısı­sı­nı dü­şür­mek için so­ğuk çor­ba

Ye­mek ye­dik­ten son­ra do­la­şım­da­ki ka­nın önem­li bir mik­ta­rı sin­di­rim sis­te­miy­le il­gi­li or­gan­la­rı kan­lan­ma­sı için kul­la­nı­lı­yor. Bu ne­den­le, sı­cak ha­va­lar­da, sin­di­ri­mi ko­lay olan gı­da­lar tü­ke­til­me­li ki do­la­şım­da­ki ka­nın ço­ğu sin­di­rim için kul­la­nıl­ma­sın. So­ğuk ha­zır­la­nan ve tü­ke­ti­len çor­ba­lar da vü­cut ısı­nın dü­şü­rül­me­si­ne yar­dım­cı. Pi­şir­me usu­lü ola­rak da haş­la­ma, bu­ğu­la­ma ve ız­ga­ra ter­cih edil­me­li.

Evde ısı düzeyini ayarlayın

Özel­lik­le kalp has­ta­la­rı­nın ev­le­rin­de en uy­gun ısı olan 18-21 derece­yi sağ­la­ya­bil­me­le­ri için mut­la­ka kli­ma­lar­dan fay­da­lan­ma­la­rı ge­re­ki­yor. Sı­cak ha­va­lar­da se­rin olan ta­til yer­le­ri (örn. yük­sek ra­kım­lı yer­ler) ter­cih edil­me­li. Alış­ve­riş için de nis­pe­ten da­ha se­rin olan alış­ve­riş mer­kez­le­ri­ne gi­dil­me­li.

İlaçlar mutlaka hekimin kontrolü altında olmalı

Di­üre­tik ve be­ta blo­kör özel­li­ğe sa­hip ilaç­lar mut­la­ka dok­tor bil­gi­si da­hi­lin­de kul­la­nıl­ma­lı. Sı­cak ha­va­lar­da sod­yum ile po­tas­yum gi­bi su ve elek­tro­lit­le­rin kay­bı faz­la olu­yor. Bu ne­den­le ilaç­lar mut­la­ka he­kim kon­tro­lün­de alın­ma­lı, sı­cak ha­va­lar­da su ve elek­tro­lit kay­bı­nı ön­le­mek ama­cıy­la bol su içil­me­li ve elek­tro­lit kay­bı­nın du­ru­mu­na gö­re po­tas­yum­dan zen­gin mey­ve­ler tü­ke­til­me­li.

Tuz ile şeker miktarlarına dikkat

Ye­ter­li mik­tar­da su iç­mez­sek kal­bi­miz da­ha hız­lı ve güç­lü at­mak zo­run­da ka­lır. Bu da özel­lik­le kalp has­ta­la­rın­da, kal­be ila­ve yük an­la­mı­na ge­li­yor. Bu­nun ya­nı sı­ra tan­si­yon dü­şük­lü­ğü olu­şa­bi­li­yor. Bu ne­den­le bey­nin kan­lan­ma­sı be­lir­gin de­re­ce­de aza­lır­sa, ba­yıl­ma gö­rü­le­bi­li­yor.

Sı­vı ih­ti­ya­cı­nı kar­şı­la­mak için en ide­ali su ol­mak­la be­ra­ber, ay­ran ve ta­ze sı­kıl­mış mey­ve su­la­rı da ter­cih edi­le­bi­lir. An­cak, bun­la­rın mik­ta­rı­nı be­lir­ler­ken, ih­ti­va et­tik­le­ri tuz ve şe­ker mik­tar­la­rı­na mut­la­ka dik­kat et­me­li.

Spor yaparken su şart

Kalp has­ta­la­rı ya­zın da mut­la­ka eg­zer­siz yap­ma­lı. En iyi­si ise ev, ka­pa­lı ve ha­va­lan­dır­ma­sı iyi olan spor sa­lon­la­rı ve­ya spor ya­pı­la­bi­le­cek ha­vuz­lar. Özel­lik­le sı­cak ha­va­lar­da spor es­na­sın­da su tü­ke­til­me­si de çok önem­li. Kalp has­ta­la­rı, bu nok­ta­la­ra dik­kat et­mez­ler­se, sı­cak ha­va­lar­da spor ya­par­ken do­la­şım sis­tem­le­ri et­ki­le­ne­bi­li­yor ve ba­yıl­ma, ri­tim bo­zuk­lu­ğu ve kalp kri­zi gi­bi cid­di tab­lo­lar or­ta­ya çı­ka­bi­li­yor.

Aniden havuza veya denize atlamamalı

Sı­cak ha­va­lar­da uzun sü­re dış or­tam­da bu­lu­nup son­ra ani­den so­ğuk su­ya at­la­ma (ha­vuz, de­niz vs.) so­nu­cun­da ölüm­cül ri­tim bo­zuk­luk­la­rı olu­şa­bi­li­yor. Çün­kü vü­cut ısı­sı art­tı­ğın­da vü­cut yü­ze­yi­ne ya­kın atar­da­mar­lar ge­niş­li­yor. Ani­den so­ğuk su­ya at­lan­dı­ğın­da ise bu da­mar­lar ani­den bü­zü­şü­yor.

Özel­lik­le, vü­cut ısı­sıy­la su ısı­sı ara­sın­da­ki fark çok ol­du­ğun­da, oto­nom si­nir sis­te­mi kan do­la­şı­mı­nı so­ğuk or­ta­ma gö­re ayar­la­ya­mı­yor ve bu ne­den­le ölüm­cül ola­bi­le­cek ri­tim bo­zuk­luk­la­rı ge­li­şe­bi­li­yor. Kalp has­ta­la­rın­da bu risk da­ha da yük­sek olu­yor. Bu ne­den­le su­yun ısı­sı­na vü­cu­du alış­tı­ra alış­tı­ra su­ya gir­mek ge­re­ki­yor.
Nazlı Kayı Sabancı kayınvalidesinin memleketinde Kıvanç Tatlıtuğ'dan Çağatay Ulusoy sorusuna yanıt Bir Kore dizisi daha ülkemize uyarlanacak 'Kızılcık Şerbeti'nin Ömer'i ünlü televizyoncunun konuğu oldu Sosyal medyada akıl almaz canlı yayına gözaltı kararı Kafatası parçası, eşyaların 250 metre uzağında bulundu