MİLYAR DOLARI BULAN ÇAKMA ÜRÜN PİYASASINA ANNE OĞUL DAMGA VURDU

Markalı ve yüksek fiyatlı ürünlerin taklitleri, yasak olmasına rağmen satılmaya devam ediyor. 

Çakma olarak da adlandırılan bu ürünlere olan ilgi sosyal medya paylaşımları nedeniyle de son yıllarda bir hayli arttı.

Özellikle İstanbul'da başta Eminönü ve Kapalıçarşı, çakma ürünlerin yoğun olarak satıldığı yerlerin başında geliyor.

Sosyal medya hesaplarındanda dünyaca ünlü markaların imitasyon (taklit edilmiş) ürünlerini satanların sayılarının her geçen gün arttığıda gözlerden kaçmıyor. 

Çeşitli fason atölyelere ürettirdikleri dünyaca ünlü markaların taklitlerini yasak olmalarına ve ciddi miktarda para cezaları olmasına rağmen satmaları merak uyandırdı.

Kenzo, Boss, Dior, Tommy Hilfiger, Fendi, Prada gibi orjinalleri 500 dolar ve üzeri olan ürünler bu sosyal medya hesaplarında imitasyonları 200 TL ile 1.000 TL arasında peynir ekmek gibi satılmaya devam ediyor.

İmitasyon ürün satışında sosyal medya hesaplarında en çok gözen çarpan isimlerin başında, Luxury.Şenay isimli kullanıcı geliyor. Kendisini başarılı bir işkadını olarak çeşitli internet sitelerinde lanse ettiren Şenay Akyavuz'un dünyaca ünlü markaların Avrupa ülkelerine toptan satış yaptığı ile ilgili haberleri okuyunca olayın ne denli ileri boyutta olduğu gözlerden kaçmıyor.

Geçtigimiz günlerde bir sosyal medya haber sayfası "EN BAŞARILI ANNE OĞUL" başlığı ile Şenay Akyavuz isimli kişinin imitasyon ürün satmasını normal bir olaymış gibi bakın nasıl haberleştirmiş; Kapalıçarşı'dan Avrupa'ya satış yaparak başladığı kariyerinde büyük başarılara imza atan Şenay Akyavuz ve oğlu Yılın ilk 5 ayında adından yine söz ettirdi. Başarılı işkadını ve oğlu hem toptan satışlarla Avrupa'ya hizmet verirken Kapalıçarşıdaki mağazalarıyla Türkiye'ye hizmet veriyor. 

Peki yasa bu konu ile ilgili ne diyor?

Başkasına ait marka hakkına iktibas veya iltibas suretiyle hakkını yiyip mal üreten veya hizmet sunan, satışa arz eden veya satan, ithal ya da ihraç eden, ticari amaçla satın alan, bulunduran, nakleden veya depolayan kişi, bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası ve yirmi bin güne kadar adli para cezası ile çarptırılıyor.

Başta Şenay Akyavuz ve bu şekilde binlerce sayfa yasaları ve cezaları hiçe sayarak sosyal medya hesaplarından dünyaca ünlü markaların taklit ürünlerini satmaya devam ediyor. 

Bu sosyal medya hesaplarından ürün satan kişilerin vergi verip vermediği ise muamma...

Sadettin Saran'ın kalbini çalan güzel, başka biri çıktı! Hülya Avşar'dan olay olacak sözler Feraye Tanyolaç’tan mahkemeye 'pireli' ve 'fareli' dilekçe Özcan Deniz'in oğlu Kuzey 6 yaşına bastı Nihal Candan cezaevi günlerini anlattı Görüntüsüyle şaşırtan Sertab Erener eleştirilere bozuldu