Android uygulamalarının yüzde 90'ı Google'a veri yolluyor

Yeni bir araştırmaya göre Android uygulamalarının yüzde 90'ı, kişisel bilgilerinizi Google ile paylaşıyor. Genellikle ücretsiz uygulamalar tarafından toplanan yaş, cinsiyet ve konum gibi bilgilerin reklam hedeflemek için kullanıldığı ortaya çıktı.

Android uygulamalarının yüzde 90'ı Google'a veri yolluyor
Yeni Şafak Gazetesi'nin haberine göre Oxford Üniversitesi'nden araştırmacılar, Google Play mağazasından indirilebilen yaklaşık bir milyon uygulamayla ilgili bir araştırma yaptı. Araştırmaya göre uygulamaların yüzde 90’ı üçüncü partilere verileri paylaşıyor. Financial Times'a yaptıkları bir açıklamada reklamlarla desteklenen ücretsiz uygulamalarda toplanan veri miktarından kullanıcıların ve çoğu zaman uygulama geliştiricilerinin habersiz olduğunu söyledi.

Reklam hedeflemek için kullanılıyor

Toplanan yaş, cinsiyet ve konum gibi veriler daha isabetli, kişisel reklam göstermekte kullanılıyor. Bu tür veriler genellikle son durak olarak Google, Facebook, Twitter, Microsoft ve Amazon'un eline ulaşıyor. Verinin büyük kısmı anonim olsa da, bu verilerden nelerin anlaşılabileceği tartışmalı bir konu.

Google ise araştırmacıların metodolojilerinin tam anlamıyla uygun olmadığını ve paylaşılan verinin bir kısmının uygulama kilitlenme istatistiği ve analizi olduğunu söyledi.

Bu açıklamaya araştırmacılar, bu hakların çoğu zaman aşıldığını söyleyerek cevap verdi.