Anlaşma bayrama yetiştirilecek!

Memurlar gibi emeklilerin de promosyon alması için son dönemece girildi. Bankalar 3 yıl için 600 lirayla başlayan tekliflerini, 900 liraya çıkardı. Anlaşma bayrama yetiştirilecek.

Anlaşma bayrama yetiştirilecek!
Takvim'de yer alan habere göre emeklilere promosyonda son viraja girildi. 11 milyona yakın emekliye memurlar gibi banka promosyonu ödenmesi için görüşmeler devam ediyor. Aylardır süren pazarlık maratonunun bu ay bitmesi ve sözleşmelerin yapılması bekleniyor. Bankalar, emeklilere 3 yıl için 600 lira ödeme yapmayı kabul ediyor. Ancak bu teklifi Çalışma Bakanlığı ve Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) yetkilileri kabul etmiyor.

BAYRAMA KADAR BİTECEK

İlk başta çok küçük rakamlarla masaya oturan bankalar 3 yıl için 300 lira teklifine ulaşmışlardı.

Ardından Takvim ödenecek promosyonun en az 900 lira olması gerektiğini hesaplarıyla ortaya koydu. Yaptığımız hesap sonrası, bankalar da tekliflerini yukarı çekmeye başladı. 3 yıl için 300 lirayla başlayan bankalar 600 TL rakamına ulaştı. Son gelen haberlere göre bankalar 900 liraya da 'Evet' demeye başladı. Türkiye Bankalar Birliği ile yürütülen pazarlıklar artık 900 lira üzerinden sürüyor. Hesaba göre yıllık 300 liradan 3 yıl için promosyonun 900 lira olması gerekiyor. Önümüzdeki günlerde Bakanlık ve banka yetkililerinin yeniden masaya oturulacağı ifade ediliyor. Yeni görüşmede bankaların teklifini yükseltmesi, anlaşmanın da Ramazan Bayramı'na kadar yapılması bekleniyor. Anlaşmanın sağlanmasının ardından, SGK bankalar ile protokol imzalayacak ve emekliler için promosyon dönemi başlayacak.

ÖDEME PEŞİN YAPILACAK

900 lirada anlaşma sağlanırsa emekliler bu parayı 3 yıllık dönem için alacak. Bu süre içerisinde emeklinin promosyonu aldığı bankayı değiştirmemesi gerekecek. Promosyon için emekliye kredi kartı ve kredili mevduat hesabı gibi şartlar konulamayacak. 3 yıllık ödemenin peşin olarak tek seferde mi yapılacağı, yıldan yıla 3 eşit taksitte mi verileceği anlaşmanın sonuçlanmasıyla belli olacak. Ancak 3 yıllık promosyonun peşin ödenme ihtimalinin yüksek olduğu belirtiliyor.

SEÇİLECEK BANKA

Çalışma Bakanlığı'ndan edinilen bilgilere göre; promosyon ödemelerinde iki formül üzerinde duruluyor. Ya yapılan pazarlıklar sonunda ortaya bir rakam çıkacak ve bütün bankalar bunu ödeyecek. Ya da konu rekabete açılacak. Bankaların promosyona yanaşmaması halinde ise emekliler maaş almaları için diğer bankalara yönlendirilecek...