Anne adaylarına 'plastik madde' uyarısı!

Kadın Hastalıkları ve Tüp Bebek Uzmanı Doç. Dr. Hakan Çoksüer, anne adaylarının plastik maddelerden uzak durması gerektiğini belirterek, plastikte bulunan bisfenol a maddesinin doğacak çocukların ileriki yaşlarda birçok hastalığa yakalanma riskini arttırdığını söyledi.

Anne adaylarına 'plastik madde' uyarısı!
Yeni Asır'da yer alan habere göre anne adaylarına plastik maddelerden uzak durmaları gerektiği çağrısında bulunan Doç. Dr. Çoksüer, içerisinde hormon bozukluğuna sebep olan bisfenol a maddesi içeren plastiklerin, şeker hastalığından kalp damar tıkanıklığına kadar birçok hastalığa davetiye çıkardığını kaydetti.

Doç. Dr. Çoksüer, "Gebelik esnasında plastik malzeme kullanımı doğan çocukların ileri yaşamında şeker hastalığı, kalp damar hastalığı riskini arttırmaktadır. Plastik malzemelerin içerisinde bisfenol a maddesi vardır. Bisfenol a maddesi insan sağlığı için çok ciddi olumsuzluklara neden olduğu artık ispatlanmıştır. Son yapılan çalışmalarda plastik malzemelerin içerisindeki bisfenol a maddesi insanlarda şeker hastalığı riskini arttırdı ve metabolik sendrom gibi kalp damar hastalıklarını arttırdığı yapılan saldırılarda gösterilmiştir.

Bisfenol a maddesi insanlarda hormon bozucu bir maddedir. İnsan vücudunda hormon bozulduğu zaman, özellikle şeker hastalığının oluşumunu engelleyen insülin hormonlarında bozulma olduğu zaman insanlarda şeker hastalığı riski artmaktadır. Onun için mümkün olduğu kadar plastik malzemelerden uzak durmak gerekiyor.

Endocrine Society's Journal Endocrinology dergisinde yapılan çalışmalarda gebelik esnasında plastik malzemelerin tüketiminin çocuklarda çok ciddi sıkıntılara yol açtığı gözlemlenmiştir. Bunlardan bir tanesi çocuklarda aşırı derecede kiloya eğilim artışı, ikincisi şeker hastalığı riski artışı, üçüncüsü ise kalp ve damar hastalıkları ile ilgili çok ciddi hastalıklar olduğu gösterilmiştir. Onun için hepimizin, gebelik esnasında doğacak yeni nesil olacak çocuğumuza daha iyi bakmamız için plastiklerden kaçınmamız gerekiyor"
dedi.

"PLASTİK BİBERON YERİNE CAM"

Çocuklar doğduktan sonra hemen her annenin kullandığı plastik biberonların da çocuk sağlığına zarar verdiğini dile getiren Doç. Dr. Çoksüer, plastik şişeler yerine cam şişe tercih edilmesinin sağlık açısından çok daha iyi bir tercih olduğuna dikkat çekti. Doç. Dr. Çoksüer, "Özellikle çocuk doğduktan sonra kullanılan plastik biberonlar da çocuk sağlığını ciddi oranda etkilemektedir. Plastik biberonlarda mamaların ve sütlerin özellikle ısıtılma sonrası süte veya suya daha fazla bisfenol a maddesi geçtiği gösterilmiştir. Onun için çocuklarda biberon olarak mutlaka ve mutlaka plastiklerden kaçınarak cam şişe biberonlar kullanmamız lazım.

Bu olumsuz etkilerden kaçınmak için özellikle hamile bayanların ve 60 yaşın üzerindeki insanların mutlaka plastik malzemelerden uzak durması, mümkün olduğu kadar cam malzeme kullanması gerekiyor. Plastik şişelerde özellikle ısıtılmış olan çay ve kahve tüketiminde uzak durmak lazım. Çünkü ısıtılmış bir sıvı ile temas ettiği zaman plastik maddelerdeki bisfenol a daha fazla sıvıya geçiyor bu da insan sağlığı için ciddi olumsuzluklara neden oluyor. Plastik şişelerin altındaki üçgen kutucuğun içerisindeki sayılar o plastiğin zarar derecesi hakkında bize bilgi veriyor. Üçgen kutucuklarda '3,6,7' rakamları yazan plastik bardaklardan uzak durmak gerekiyor. Anne adaylarını bu durumlarda daha dikkatli olmaları gerektiği konusunda uyarıyoruz"
diye konuştu.,
Konular Kadın / Bakım