Antibiyotikler Öldürebiliyor

Antibiyotikler Öldürebiliyor

Antibiyotikler Öldürebiliyor

Türkiye'de bilinçsiz ilaç kullanımının yaygın olduğunu, bunların başında da antibiyotikler gelektedir.Enfeksiyon hastalıkları dediğimiz bulaşıcı hastalıkların tedavisinde kullanılan en önemli ilaçlar antibiyotiklerdir. Yalnız antibiyotikler her bulaşıcı hastalıkta yararlı etki yapmaz.

Antibiyotiklerin büyük bir çoğunluğun bakterilerin neden olduğu hastalıkların tedavisinde kullanıldığını belirten hekimlerimiz, Bu nedenle nezle, grip, soğuk algınlığı gibi virüslerin neden olduğu hastalıkların tedavisinde antibiyotik kullanılmasının hiçbir yararı olmaz.

Bu bakımdan grip ve soğuk algınlığı olan insanların 'iyileşeceğim' düşüncesiyle antibiyotik kullanması son derece yanlıştır. Bu kullanımın kişilere vereceği muhtemel zararlar yanında antibiyotiklerin sık kullanılması bakterilerde bunlara karşı direnç oluşmasına neden olur.

Bakterilerde direnç oluşumuyla antibiyotiklerin kullanım sıklığı arasında yakın bir ilişki olduğuna işaret eden hekimlerimiz, dirençli bakterilerin neden olduğu bulaşıcı hastalıklarda daha güçlü antibiyotiklerin kullanılmasına gerek duyulduğunu bildirdi.

Halk arasında yaygın olan komşu tavsiyesiyle antibiyotik kullanımından vazgeçilmesi gerekmektedir. Öncelikle doktor tarafından hastalığın teşhisi konmalıdır. Teşhis konulduktan sonra gerektiği sürede ve gerektiği dozda antibiyotik kullanılmalıdır.

Aksi taktirde kullanılan antibiyotik, grubuna göre iç organlarda tahribata neden olabilir. Kullanım süresinin uzaması, dozun yüksek olması da bu zararların ortaya çıkma riskini artırır. Antibiyotiklerin verdiği zararlardan bir bölümü de alerjiktir. Örneğin penisilin enjeksiyonunu takiben ölümler olabilmektedir."

C vitamini kullanımının antibiyotiklerin zararlı etkilerini ortadan kaldırmayacağını, uzun süren antibiyotik tedavilerinde bozulan bağırsak florasının da yoğurt yemekle düzelmeyeceğini bilmelisiniz.