Artık o ilaçlar ücrete tabi!..

Çocukların soğuk algınlığı ve grip ilaçları ödeme listesinden çıkarıldı. Değişiklik eczanelere de bildirilmedi. Reçeteyle ilaç almaya giden aileler ücret karşısında şoke oldu. Uygulama, eczacıları ve sendikaları kızdırdı.

Artık o ilaçlar ücrete tabi!..
Bugün'den Hasan Bozkurt ve Ömer Önder'in haberine göre Sosyal Güvenlik Kurumu,  Fiyatlandırma Komisyonu’nda aldığı kararla prospektüsteki “6 yaşın altındaki çocuklarda doktor tavsiyesiyle kullanılır” ibaresini gerekçe göstererek ödeme listesinden 7 ilacı çıkardı. Yaklaşık 1 ay önce yapılan değişikliği eczacı odaları ve eczanelere bildirmedi.

Çocuğunu hastaneye götüren anne babalar doktorun yazdığı reçeteyle eczaneye girdiğinde gerçeği öğrendi. Eczacılar ilaçları bilgisayara yazdığında reçetedeki bazı ilaçların ödenmediğini gördü. Soğuk algınlığı ve grip ilaçlarından 7’sinin devlet tarafından karşılanmadığı belirten eczacılar, ne kadar ilacın ödenmediğini ise reçete geldikçe tespit edebildikleri bilgisi verdi.

3,29 TL İLE 5 TL CEPTEN

Doktorun reçeteye yazdığı ilaçları bile cepten ödemek zorunda kalan anne babalar ise tepkili. Daha önce yüzde 20’sini ödemek zorunda kaldıkları ilaçlara şimdi cepten 3,29 lira ile 5 TL arasında değişen ücretleri ödemek zorundalar.  Yıllardır aynı ilaçları 6 yaş altındaki çocuğunda kullandığı ilaçları sigortanın karşıladığını belirten Gülcan Akkor, “Bu haftaya kadar böyle bir değişiklikten haberimiz olmadı. Doktor kızıma soğuk algınlığı ilacı yazdı. Eczacı, devletin artık soğuk algınlığı ilaçlarını 6 yaşın altındaki çocuklara ödemediğini söyledi. 3,29 TL’yi kendim ödeyerek aldım” dedi.

PİYASADA PARAYLA SATIN ALINABİLİYOR

Türk Eczacıları Birliği Başkanı Erdoğan Çolak: “Bazı ilaçların Avrupa’da da 6 yaş altı çocuklar için yasaklandığını biliyoruz. İçinde bazı uyarıcı maddeler var. Bu yasak konusu doğru bir karar, yanlış bir karar değil. Avrupa’yı takip ettiğimizde oralar bu işlere daha çok özen gösterdiği için doğru sonuçlar elde ediliyor. Bu şekilde 6 yaş altı çocuklara verilmeyen 10-15 kadar ilaç var. SGK karşılamasa da piyasada parayla satın alınabiliyor bu ilaçlar. Bunun için de eczacılar ilaç alanlara kaç yaşında çocuğun kullanacağını sormalı. Doktorlar da bilgilenecektir. İleride bunların yazılmayacağını düşünüyorum.”

TIP ETİĞİNE VE EKONOMİYE AYKIRI

CHP Manisa Milletvekili Özgür Özel, ödenmeyen ilaçlarla tasarruf yapılamayacağını belirtti. “Bu ilaçlar ucuz ama etkilidir. Çocuk grip olursa bronşite çevirmeden tedavi eder” dedi. SGK’nın çocuklara yazılan bazı ilaçları ödememesini ayıp olarak nitelendiren Özel, “Bu yapılan, bilime, tıp etiğine, ekonomiye aykırı” diye konuştu.

ÇOCUKLARIN İLACI ÜCRETSİZ OLMALI

Türk Sağlık-Sen Genel Başkanı Önder Kahveci de sağlık alanında, katkı payları, reçete parası, kapsam dışı tedaviler, fark ücretleri ve ödenmeyen ilaçlar gibi uygulamalarla vatandaşın cebini yakan düzenlemeler yapıldığını söyledi. Vatandaşın her eczaneye gittiğinde yeni sürprizlerle karşılaştığına dikkat çeken Kahveci, “Sağlıkta sosyal devlet anlayışı yerine tahsildar devlet anlayışına geçilmiş durumdadır.  Bu durum bir an önce sonlandırılmalı ve çocukların ilaçları yeniden ücretsiz hale gelmelidir” değerlendirmesi yaptı.