Aşıyla ilgili merak edilen gerçekler!

Aşı karşıtlığını körükleyenleri sert sözlerle eleştiren Prof. Dr. Sur, “Milyonlarca çocuğun hayatını riske atıyorlar. Aşıdan dolayı kısır kalmış bir bebek göstersinler dekanlıktan istifa edeceğim” dedi.

Aşıyla ilgili merak edilen gerçekler!

Milliyet Gazetesi'nden Mert İnan'ın haberine göre Üsküdar Üniversitesi Tıp Fakültesi, Üsküdar ve Ümraniye İlçe Sağlık müdürleri ile birlikte son günlerde en çok tartışılan konuların başında gelen aşı karşıtlığını, doğru ve yanlış bilinenleri, aşı ve rant konularını masaya yatırdı.

Toplantıya İl Halk Sağlığı Hizmetleri Başkan Yardımcısı Dr. Esra Şahin, Üsküdar İlçe Sağlık Müdürü Dr. Yusuf Taşçı ve Ümraniye İlçe Sağlık Müdürü Dr. Cemal Karaağaç katıldı. Üsküdar Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Haydar Sur, aşı konusundaki merak edilen soruları şöyle cevapladı:

“Bebek ölümleri son 30 yılda nasıl azaldı? Yakın geçmişte bin bebekten 156’sı ölürken, bu oran aşılama sayesinde, binde 10’a geriledi. Bebek ölümleri aşılama sayesinde geriledi. Dini gerekçeyle karşı çıkanların en büyük iddiası, aşılarda domuzdan üretilen jelatin bulunduğu yönünde. Sağlık Bakanlığı sadece sığır jelatininden üretilen aşıları ithal ediyor.

Cımbızlama taktiği

“Aşıların otizme neden olduğu yalanı İngiltere’de sahte makale yayınlayan bir doktor tarafından ortaya atıldı. Sadece 12 çocuktan yola çıkılarak hazırlanan makalenin sahtekarlık içerdiği anlaşıldı. Sahtekarın diploması, İngiliz Kraliyet Tıp Akademisi tarafından elinden alındı. Aşılarda ‘civa var’ denilerek bilgi kirliliği yaratıyorlar. Zararlı olan metil civadır. Aşılar da çok az miktarda etil cıva vardır. Aşının içeriğindeki tek bir maddeyi ele alıp yorum yapmak bilimsel değil. Aşıların içinde kullanılan kimyasal bileşiklerinin tek tek cımbızlanarak o molekül üzerinde bizi tartışmaya çekmek de sahtekârlıktır.”

‘Hemen istifa ederim’

“Aşıların alüminyum içerdiğine yönelik safsataya gelince, bir bebek doğduktan sonra sadece anne sütüyle beslense bile altııncı ayın sonunda vücuduna 11 gram alüminyum girmiş oluyor. 29 aşının tamamını yaptırmış bir çocuğa ise sadece 4 miligram alüminyum giriyor. Dikkat çekiyorum ‘4 miligram!’ Sahtekarlar milyonlarca çocuğun hayatını riske atıyorlar. Bir de kısırlık yalanı var maalesef. Aşıdan dolayı kısır kalmış bir bebek göstersinler tıp fakültesi dekanlığından istifa edeceğim.”

'Koruyucu sağlık hizmetinin temeli’

Toplantı öncesi sorularımızı yanıtlayan İl Halk Sağlığı Hizmetleri Başkan Yardımcısı Dr. Esra Şahin, “Tam aşılanma oranında yüzde 90’ın üzerine çıkmış durumdayız. Aşı karşıtlarının oranı nüfusun yüzde 1’i bile değil. Aşı analizleri Sağlık Bakanlığı’nın özel laboratuvarlarında yapılıyor. Ürünler, özel soğutucu araçlar içinde geliyor. Gümrükte, ısı ve ışık izlemleri takip ediliyor. 13 farklı hastalığa karşı en kapsamlı takvimi uyguluyoruz. Aşı koruyucu sağlık hizmetinin temeli” dedi.