Askerleri taşıyan ilk uçak Ankara'ya geldi

Milli Savunma Bakanlığı’nın Afganistan’daki Türk askerlerinin tahliyesine karar verildiğini açıklamasının ardından, askerleri taşıyan ilk uçak dün Ankara’ya geldi. Uçaktan inişlerinde çiçekle karşılanan kafilede 120 Azerbaycan askeri de yer aldı.

Askerleri taşıyan ilk uçak Ankara'ya geldi

Milliyet Gazetesi'nin haberine göre Taliban’ın Afganistan’da hakimiyeti sağlamasının ardından öncelikle Türk vatandaşlarının ülkeden tahliyesini gerçekleştiren Türk Silahlı Kuvvetleri, dün askeri personelin tahliyesine başladı. Afganistan’dan tahliye edilen Mehmetçik önce Türk Hava Kuvvetlerine ait nakliye uçağıyla Kabil’den Pakistan’ın başkenti İslamabad’a gitti. Daha sonra Türk Hava Yolları’nın TK 6889 seferiyle Ankara’ya hareket eden uçak, saat 11.45’te Esenboğa Havalimanı’na indi. Uçaktaki 345 yolcunun 120’sini Azerbaycan askerleri oluşturdu.

‘Hoş geldiniz, geçmiş olsun’

Uçaktan inen birlik komutanı albay, kendisini karşılayan askeri yetkiliyi “Afganistan Türk Görev Kuvvet Komutanlığı, görevini başarıyla tamamlamıştır komutanım.” diyerek selamladı. Mehmetçiği karşılayan askeri yetkili ise birlik komutanına, “Afganistan’daki Türk askerlerimizin ve Türk vatandaşlarının tahliyesini burnu kanamadan başarılı bir şekilde gerçekleştirdiniz. Bunun için teşekkür ediyoruz. Hoş geldiniz. Geçmiş olsun. Hayırlı olsun” karşılığını verdi ve çiçek takdim  etti.

MSB yaptığı paylaşımında, “Türk Silahlı Kuvvetleri personelimizin Afganistan’dan tahliyesi devam ediyor. Askerlerimizin intikalini sağlayan ilk uçak Ankara’ya indi. Kendisine verilen görevi başarıyla yerine getiren kahraman  Mehmetçiklerimizi vatan toprağında karşıladık” ifadelerine yer verildi.

Uçaktan inen askerlerin tek tek selamlanmasının ardından askeri personel, otobüs ve minibüslerle Esenboğa Havalimanı’ndan ayrıldı.

‘Aksaklık yok’

Akar, Türk askerinin Afganistan’dan tahliyesine ilişkin, şunları söyledi:

“Havaalanında olağan dışı yoğunluğa ve şartlara rağmen önemli bir aksaklık olmadan TSK personeli planın aksaksız uygulanması için her türlü gayreti göstermektedir. Faaliyetlerimize sağladıkları destekten dolayı dost ve kardeş Pakistan ve Tacikistan ile bölgede beraber çalıştığımız müttefiklerimize teşekkür ediyoruz. Dışişleri Bakanlığı ve ilgili kurumlarla koordineli olarak, faaliyetlerimiz mevcut tahliye planlarımız çerçevesinde devam etmektedir.”

‘YANLARINDA OLMAYA DEVAM EDECEĞİZ’

AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik de sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, “6 yıldır sürdürdüğümüz Kâbil Havaalanı misyonunda görev yapan askerlerimiz vatanımıza dönüyor. Türkiye, Afgan halkı istediği sürece yanlarında olmaya devam edecektir. Türkiye güvenilir bir dost, kardeş ve müttefiktir” vurgulamasını yaptı.

ALTUN: "MÜLTECİ SORUNU OLARAK GÖRMEDİK"

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun da, Türk askerinin Afganistan’dan çekilme kararına ilişkin Twitter’dan değerlendirmelerde bulundu. Altun, “Havalimanındaki güvenliğin hızla kötüye gitmesi, sahadaki durumun yeniden değerlendirilmesini gerektirmiştir. Türkiye, belirli koşulların sağlanması halinde söz konusu havalimanında güvenliği sağlamak istediğini daha önce dile getirdi. Havalimanında yaşanan son karmaşaya rağmen Türk kuvvetleri güvenliğin ve düzenin sağlanmasına yardım etti. Askeri uçaklarımız bin 129 sivili tahliye etti” dedi.

Türkiye’nin Afganistan’da barış ve istikrarın sağlanması noktasında bugüne kadar çok önemli görevler üstlendiğini belirten Altun, “Afgan halkının kuvvetlerimize yönelik sevgisi, bölgeye giden herkes tarafından görülmektedir. Türkiye, Afganistan’da barış ve güvenliği sağlamak için çok taraflı ve uluslararası girişimleri her zaman destekledi. Afganistan’daki meseleyi hiçbir zaman ayrı tutulması gereken bir mülteci sorunu olarak görmedik” dedi.

Son gelişmeler ve yapılan müzakereler neticesinde Türkiye’nin askeri güçlerini ve unsurlarını havalimanından tahliye etme kararı aldığını aktaran Altun, “Türk askeri, zorlu bir görevi daha başarıyla tamamlamış olmanın gururuyla evine dönüyor. Hizmetleri ve fedakarlıkları için kendilerine minnettarız. Afgan halkının yanında olmaya da devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.

Konular Afganistan