Askıda internet seferberliği

Okulların uzaktan eğitimle başlamasıyla gözler öğrencilere çevrildi. Türkiye’de ilk ve ortaöğretim öğrencilerinin yüzde 30’unun internete erişimi yok. Kampanya çağrısı yapılırken, askıda internet yaygınlaşıyor.

Askıda internet seferberliği

Milliyet Gazetesi'nden Hanife Baş'ın haberine göre okulların uzaktan eğitimle başlaması, internet ve bilgisayarı olmayan öğrencileri gündeme getirdi. Pek çok kurum öğrenciler için bilgisayar ve internet kampanyası başlattı. Verilen bilgilere göre, Türkiye’de ilköğretim ve lise öğrencilerinin yüzde 30’unun sabit internete erişimi yok.

Mağdur oluyorlar

Tüketici Birliği Federasyonu Genel Başkan Yardımcısı Nihat Altay, hanesinde internet olmadığı için eğitimini eksik alan öğrenciler olduğunu ve kendilerine son dönemde bu yönde çok şikayet geldiğini söyledi.

Türkiye’de ilköğretim ve lise öğrencilerinin yüzde 30’unun internet erişimi bulunmadığı bilgisini veren Altay, hanesinde internet olmayan öğrencilere yönelik kampanya başlattıklarını herkesi bu kampanyaya destek vermeye çağırdıklarını kaydetti.

Nihat Altay, pandemide ikinci dalga tedirginliği nedeniyle okulların tam olarak ne zaman başlayacağının belli olmadığını ve uzun bir süre daha uzaktan eğitimin sürebileceğini dile getirerek, “Eğitim bir süre daha internetten sürecek bu nedenle kimsenin mağdur olmaması gerekiyor. İnterneti olan asgari ücretli aileler için de böyle bir parayı ödemek bir hayli yük. Bu nedenle askıda fatura gibi ihtiyacı olan aileler için internet yardımı yapılmalı. Sabit internette daha düşük fiyatlı abonelikler de düşünülebilir. Gelir düzeyi asgari ücret ve altında olup öğrencisi olan ailelere bedava internet desteği sağlanmalı. Maddi durumu iyi olan hayırsever aileler, hanesinde interneti olmayan ailelere yardım amaçlı internet ücretini ödeyebilir” diye konuştu.

Destek gerekiyor

EBA ile eğitim yanında çoğu okulda öğretmenlerin derslerini anında mesajlaşma uygulamaları üzerinden vermeye de başladığı yönünde kendilerine şikayetler de geldiğini belirten Altay, “Bizlere ulaşan bazı veliler bizim hanemizde telefonlarımızda yeterli internet yok. İnterneti olanlar öğretmenin WhatsApp üzerinden verdiği eğitimden yararlanıyor ancak bizim çocuklarımız faydalanamıyor şeklinde şikayetlerini belirtiyorlar” dedi. Mobil internetin pahalı olduğuna da değinen Altay, GSM operatörlerinin sadece EBA için kullanılabilecek 3 GB-8 GB arası internet paketi hediye etmesinin önemli bir girişim olduğunu ancak bunun bir öğrenciye birkaç gün yetebileceğini de vurguladı.

2-3 öğrenci olan haneler var

Türkiye Bilişim Derneği (TBD) Başkanı Rahmi Aktepe, eğitimde okulların açılması ve uzaktan eğitim konusunda bir yol belirlenmeye çalışıldığını belirterek, şöyle konuştu: “Uzaktan eğitimin temel fiziksel koşulları olan internet, bilgisayar sahipliği konusunda sayısal bazı yetersizlikler olmasına karşın, büyük bir çaba ortaya konuldu ve geliştirilmesi için çabalar devam ediyor. Ayrıca uzaktan eğitimin dijital uçurum açısından tartışılması söz konusu ve internet veya bilgisayar sahibi olmayan öğrencilerin durumu bu açıdan düşündürücü. Ayrıca hanede bir bilgisayar bulunsa da kardeş sayısı 2-3 iken paylaşım çok zor. Son bir araştırmaya göre ülkemizde bilgisayar sahipliğinin nüfusa oranı yüzde 67. Hanelerden internet erişim olanağı yüzde 74. Mobil cihaz kullanıcı oranı ise yüzde 90’lara varıyor. Ancak bunlar anne babanın telefonları.”

Rakamlarla Türkiye’de internet

Sabit internet abone sayısı 14 milyon.

Türkiye’deki sabit genişbant abonelerinin yüzde 33’ü 10-16 Mbps, yüzde 24’ü 16-24 Mbps arası hızda bağlantı kullanıyor.