Avrupa'ya eroin akışını azaldı

Türkiye'nin son yıllarda yaptığı başarılı uyuşturucu operasyonlarına Avrupa'dan övgü geldi.

Avrupa'ya eroin akışını azaldı

Uyuşturucu ve Uyuşturucu Bağımlılığı İzleme Merkezi’nin Portekiz’in başkenti Lizbon’da açıkladığı 2011 değerlendirme raporuna göre, Avrupa’da yakalanan toplam 90 tonluk eroinin 40 tonu, 33 tonluk captagon hapının da yüzde 94’ü Türkiye’de ele geçirildi. Raporda, Türk polisi sayesinde kullanıcıların artık eroin bulmakta zorlandığı vurgulandı.

Türk polisinin son yıllarda yaptığı başarılı uyuşturucu operasyonları Avrupa raporlarına da yansıdı. Avrupa Uyuşturucu ve Uyuşturucu Bağımlılığı İzleme Merkezi’nin (EMCDDA) 2011 değerlendirme raporuna göre Avrupa’da yakalanan 90 ton eroinin 40 tonunu Türk polisi yakaladı. Operasyonlarda büyük bir başarıya imza atan Türk polisi, bu yıl da Avrupa’da yakalanan 33 ton amfetamin adlı captagon türü hapın yüzde 94’ünü yakaladı. Raporda başarıları operasyonların sonucunda son iki yılda kullanıcıların eroin bulmakta zorlandığı ifade edildi. Raporu Zaman’a değerlendiren EMCDDA Başkanı Wolfgang Götz, uyuşturucuyla mücadeledeki başarıda, kurumlar arası koordinasyonun önemine değindi. EMCDDA’in uyuşturucu trafiğinden sorumlu heyet başkanı Frank Zobel ise Türk polisinin operasyonlarda sadece eroin değil, özellikle Avrupa’ya uyuşturucu ticareti yapan kaçakçıları da yakaladığına dikkat çekti.

Portekiz’in başkenti Lizbon’da açıklanan EMCDDA 2011 raporunu hazırlayan heyetin başkanı Paul Griffiths, Türkiye’nin hem Asya’dan Avrupa’ya, hem de Avrupa’dan As-ya’ya geçiş güzergâhında bulunduğunu söyledi. Griffiths, Bulgaristan ve Romanya gibi ülkelerden Ortadoğu ülkelerine giden amfetamine yönelik Türkiye’nin başarılı bir mücadele örneği sergilediğini anlattı.

Avrupa’da yılda 20 bin kişi ölüyor

Rapor, uyuşturucunun pençesinden kurtulmaya çalışan Avrupa’da durumun her geçen gün daha da kötüye gittiğini ortaya koydu. Avrupa’da yılda 20 bine yakın kişi uyuşturucudan ölüyor. Bin 300 kişi de uyuşturucu kullanımından kaynaklı HIV virüsünden hayatını kaybediyor. Avrupa ve Norveç’te sadece aşırı doz uyuşturucu kullanımından öldüğü tespit edilenlerin sayısı 8 bine yaklaşıyor. Ölenlerin çoğunluğunu ise 30’lu yaşlara henüz ulaşmış erkekler oluşturuyor. Avrupa’da bir milyonun üzerinde insan tedavi görüyor. Bir kişinin tedavi masrafı ise 5 bin Euro civarında. Raporda, yaklaşık 10 yıldır Avrupa’nın en büyük sorununun kokain olduğu kaydedildi. 15-64 yaş arası 14,5 milyon Avrupalı, hayatlarında kokaini denediklerini belirtirken, 4 milyonu da son bir yıl içerisinde kullandığını itiraf ediyor. Araştırmalara göre 78 milyon Avrupalı da Hint kenevirini denedi ve bunlardan 22 milyonu son bir yıl içerisinde kenevir kullandı.

İnternetten uyuşturucu satan 600’den fazla site var

EMCDDA 2011 değerlendirme toplantılarında uzmanlar yeni maddeler ve internetten satışlar konusuna değiniyor. Hızlı bir şekilde kontrol edilemeyen yeni uyuşturucu maddelerin piyasaya çıktığına değinen uzmanlar, erken uyarı sistemi sayesinde sadece bir yıl içerisinde 41 yeni madde tespit ettiklerini söyledi. Bu yeni maddeler için internetin temel satış yeri olduğuna dikkat çeken EMCDDA uzmanı Jane Mounleney, 600’ün üzerinde internetten uyuşturucu satan site tespit edildiğini belirtti. İnternetten toplu ve perakende satışların yapıldığına değinen EMCDDA uzmanları bu sitelerin sayısının her geçen gün arttığı uyarısında bulundu.