Ayasofya’ya namaz turları başladı

Ayasofya’nın müzeden camiye çevrilmesi sonrası tur firmaları harekete geçti. 24 Temmuz’daki cuma namazı için yurt dışı ve yurt içinden birçok tur firmasının ‘ilk namaz’ gezi programları düzenlemesi tartışma yarattı...

Ayasofya’ya namaz turları başladı

Milliyet Gazetesi'nden Mert İnan'ın haberine göre Danıştay’ın verdiği karar sonrası müzeden camiye çevrilen Ayasofya’da ilk namaz 24 Temmuz’da kılınacak. Merakla beklenen 24 Temmuz’daki ilk cuma öncesi, bazı tur firmaları harekete geçti. Daha önce birçok firma tarafından fahiş fiyatlara düzenlenen kültür turlarının ardından bu kez de ‘ilk namaz’ gezi programları başladı. İlanlar tartışmalara neden oldu.

Almanya merkezli Kervan Kültür Tur firması, 22-26 Temmuz tarihleri arasında 495 Euro karşılığında “İstanbul Ayasofya Camii Açılışı ve Kültür Turu” düzenleyeceğini açıkladı. Firma ayrıca, Ayasofya’nın ibadethane olarak açılması ve ilk namaz programı için Almanya’dan gelmek isteyenlerin 245 Euro uçak bileti ücreti ödemeleri gerektiğini duyurdu. Firmanın internet sayfasından yayınlanan tanıtımda dört gece, beş günlük programa, rehberlik hizmeti, Boğaz turunun da dahil olduğu ancak öğlen ve akşam yemekleri ile özel harcamaların ekstra olduğu bilgileri paylaşıldı.

Söz konusu turda Ayasofya’da ilk cuma namazı ve açılışın yanı sıra 15 Temmuz Şehitlik Anıtı ve Müzesi ile Topkapı Sarayı başta olmak diğer tarihi mekanlar ile ibadethanelerin gezileceği belirtildi. Firma tarafından yapılan duyuruda, “Fiyat iki kişilik oda konaklamalar için geçerlidir. Erken rezervasyon için geçerlidir, geç başvurularda fiyat farkı oluşabilir” ifadeleri dikkat çekti. Kervan Kültür Tur firmasından bir yetkili, “10 yıldır İstanbul’a kültür gezileri düzenliyoruz. Kültür turlarında Ayasofya da duraklarımız arasında. Türkiye’den tura katılmak isteyenler uçak bileti parası ödemeyecek. Yurt dışındaki gurbetçilerden ilk cuma namazı için yoğun talep gelince, çok düşük bir kar oranıyla söz konusu turu organize ettik” dedi.

Tepki sonrası iptal

Ayasofya’da ilk namaz öncesi, kapı, mobilya ve hırdavat malzemeleri satışları gerçekleştiren Kastamonu merkezli Tosya Ekşioğlu adlı firmanın da 235 liralık tur düzenleyeceğini duyurmasından sonra gelen tepkiler üzerine söz konusu gezinin iptal edildiği açıklandı. Bir firma yetkilisi, “Kovid-19 riski de söz konusu olacağından programdan vazgeçtik. İki gündür telefonlarımız susmuyor. Para karşılığı namaz turu yaptığımız eleştirilerini kabul etmiyoruz. İnsanları Kastamonu’dan İstanbul’a nasıl taşıyacağız? Mesci-i Aksa turu veya Umre için de bir sürü para ödemek zorunda kalınıyor. İstanbul’da oturanların Ayasofya’ya ulaşması kolay, Anadolu’daki vatandaş ne yapsın? Varsa bir babayiğit masrafları karşılasın, gezdirsin” ifadelerini kullandı.