Ayşe Tolga kızı Can Yael'i anlattı

"Seksenler" dizisindeki güçlü oyunculuğuyla milyonların hayranlıkla izlediği oyuncu Ayşe Tolga, hamilelik sürecini ve kızıyla ilişkisini anlattı.

Ayşe Tolga kızı Can Yael'i anlattı

“Seksenler” dizisi bitti. Bu yaz neler yapacaksınız, planlarınız neler?   
- Dizi zaten hayatımın çok küçük bir bölümünü kaplıyordu. Şimdilerde Aisha projemle ilgili olarak çok yoğun bir çalışma halindeyim; yeni jenerasyon ürünlerle ilgili çalışmalarım devam ediyor. Ayrıca Sınır Tanımayan Ebeveynler Topluluğu Derneği’nin kurucu üyelerindenim. Bununla ilgili çalışmalarıma devam ediyorum. Bir de kardeşim Osman Tolga uzun metraj bir film çekiyor, ben de filmde oynayacağım ve ablası olarak ona destek vereceğim. Anlayacağınız yoğun bir yaz beni bekliyor ama uzunca bir tatil yapmayı da planlıyorum açıkçası.

Sınır Tanımayan Ebeveynler Topluluğu Derneği’nin ne gibi faaliyetleri var?
- Bu derneği ihtiyaç sahibi çocuklara ve annelere yardım etmek için kurduk. Zaman içerisinde biz aileleri, aileler de bizi bulmaya başladı. Türkiye’deki kadınların eğitim, istihdam ve hukuki haklarıyla ilgili projeler düzenliyoruz. Bunun dışında çocuk sağlığı ve eğitimleriyle ilgileniyoruz.

Çocuklu aileler için tatil zor olur, özellikle de anneler için. Bu açıdan ailelere ne gibi tavsiyelerde bulunursunuz?
- Öncelikle çocukları kabul eden bir tatil köyünü tercih etmelerini öneririm. Bu tatil köylerinde çocuklara yönelik oyun kulüpleri ve bakıcı hizmetinin olması çok önemli. Tüm bunları rezervasyon yaptırmadan önce internet yoluyla öğrenebilmeleri mümkün. Aksi takdirde tatildeyken çocuğun 7/24 anneyle birlikte olması, anne açısından yorucu olabiliyor. Bunun dışında yaz aylarında çocukları güneşin zararlı etkilerinden korumalarını öneririm. Ayrıca bilmedikleri bir yerde tatil yapıyorlarsa, et ürünlerini yememelerini ve yanlarına ufak da olsa medikal bir çanta almalarını tavsiye ederim.

ANNELİK ZOR DEĞİL, KEYİFLİ

Çok aktif bir yaşamanız var. İş ve ev arasındaki dengeyi nasıl kuruyorsunuz?
- Evimde bir çalışma odası kurdum. Birçok işimi evdeyken halledebiliyorum. Bunun dışında gitmem gereken yerler de çok yakın mesafelerde olduğu için büyük zorluklar çekmiyorum. Can Yael de haftanın beş günü oyun grubuna gidiyor, saat 13.00 gibi evde oluyor. O gelene kadar çok fazla vaktim oluyor ve birçok işimi hallediyorum.

Anneliği nasıl tanımlarsınız?
- Anne olduktan sonra tüm insanlara karşı bir sorumluluk duymaya başlıyorsunuz ve daha vicdanlı oluyorsunuz. Çünkü her insanın bir evlat olduğunu daha iyi anlıyorsunuz. Bu yüzden daha merhametli ve şefkatli oluyorsunuz. Ben zaten merhametli biriydim ama anne olduktan sonra bu hislerim daha çok arttı. Anneliği hiç zor bulmuyorum, keyifli yanları çok daha fazla.

Peki, annelik sizi değiştirdi mi?
- Daha çok sorumluluk sahibi oldum. Çocuğumuzu bırakıp birkaç günlüğüne bir yerlere gidelim gibi bir düşünceye sahip olmadık hiç. Eşim de ben de Can Yael’le birlikte olmaktan ve birlikte bir şeyler yapmaktan çok memnunuz.

Can Yael size çok benziyor...
- Evet, herkes bana çok benzetiyor, Can Yael’e “Küçük Ayşe” diyorlar.

Nasıl bir çocuk peki Can Yael?
- Çok yumuşak kalpli ve çok sosyal bir çocuk. Şu an az da olsa 2 yaş sendromunu yaşıyor ama yine de çok dışa dönük bir yapısı var. Can Yael bir şeyler anlattığında onu özellikle dinlemeye özen gösteriyorum. Yanlış bir şey söylediğinde hiç düzeltmeye kalkışmıyorum.

HAMİLELİKTE 18 KİLO ALDIM

Hamileliğiniz nasıl geçmişti?
- Hamileliğim çok rahattı, zaten hazırdım. Çok fazla şikayet edebileceğim bir durum olmadı açıkçası.

Peki, doğum nasıldı?
- Normal doğum yaptım, biraz zor geçti.

Lohusalık geçirdiniz mi?
- Geçirmişim ama daha sonradan fark ettim. Biraz duygusallık oluyor ve inişli çıkışlı duygular yaşıyor insan. Bende özellikle kaygılanma çok fazla oldu. Ama zamanla geçti.

Bugüne kadar sizi en çok zorlayan şeyi ne oldu?
- Herhalde en çok uyku düzeni beni zorladı.

Hamileyken doğuma hazırlık kurslarına gittiniz mi?
- Gittim ve çok faydasını gördüm. Ayrıca bu süre zarfında yoga yaptım ve çok işime yaradı. Hamilelere yedinci aylarından sonra bol bol çömelmelerini tavsiye ederim.

Spor yaptınız mı?
- Evet, yedinci aya kadar spor hocamla birlikte spor yaptım. Daha sonra bıraktım.

Hamileyken çok kilo aldınız mı?

- Hamileliğim süresince 18 kilo aldım. Doğumdan sonra da hemen veremedim, tüm kilolarımı vermem toplamda yedi- sekiz ayı buldu.

HAYVANLARLA ARASI ÇOK İYİ

Genelde bebek doğunca hayvanlar evden gönderilir. Sizin evinizde ise hem kedi hem de köpeğiniz var...
- Bahçeli bir evimiz olduğu için şanslıyız. Hoş, bahçeli olmasaydı da bu durum değişmezdi. Benim de çocukluğum hayvanlarla iç içe geçti. Başka bir canlının şefkatini ve sorumluluğunu alabilmek çok önemli. Evcil hayvanlar kesinlikle oyuncak değiller. Bu yüzden lütfen kimse çocuğuna mağazadan oyuncak alır gibi pet shop’tan hayvan almasın.

Can Yael’in hayvanlarla arası nasıl?
- Çok iyi... Onları seviyor, okşuyor. Şimdiden onlarla arası çok iyi. Sevgi dolu bireyler yetiştirmemiz için hayvan sevgisinin çok gerekli olduğunu düşünüyorum.

MÜGE SERÇEK BİROĞLU

Konular Röportaj