Başbakan Davutoğlu: 'Göğsümüzden hançerlendik'

“Rus liderlerin iftira kampanyasını kabul edemeyiz. Rusya’nın ‘sırttan hançerlendik’ iddiası doğru değil. O zaman biz de hava sahamızı ihlal eden uçak için ‘Göğsümüzden hançerledi” deme hakkına sahibiz. Bütün bu provokatif açıklamalara rağmen diyaloğa açığız...”

Başbakan Davutoğlu: 'Göğsümüzden hançerlendik'
Sabah'ta yer alan habere göre Başbakan Ahmet Davutoğlu dün resmi ziyaretlerde bulunduğu Bakü'de Azerbaycan Diplomasi Akademisi'nde, "Küresel Sınamalar Karşısında Türkiye-Azerbaycan Stratejik Ortaklığı" başlıklı bir konuşma yaptı.

YANINDAYIZ: Kim Suriye halkını bombalarsa bombalasın, kim Suriye'ye dönük bu derece yanlış politikalar uygularsa uygulasın, Suriye halkının yanında olacağız.

İKİ BÜYÜK HALK: Rus halkına dönük olarak en ufak bir tereddüt, kaygı veya olumsuz hissiyat içinde değiliz. Türkler ve Ruslar Avrupa ve Asya tarihini birlikte şekillendirmiş iki büyük halk. Rusya halkı onurlu bir halktır, saygı duyuyoruz. Ama Türk halkı da onurlu bir halktır ve saygı duyduğu halklardan saygı görmeyi bekler.

TÜRKİYE-SURİYE SINIRI: Türkiye-Suriye sınırı Türkiye- Rusya sınırı değil. Türkiye-Suriye sınırı Rusya-Suriye sınırı da değil. Türkiye-Suriye sınırı Türkiye-Suriye sınırıdır ve sadece bu iki ülkeyi ilgilendirir. Bu çerçeveden baktığımızda son dönemde tırmanan retoriği, söylemi ve Rus liderlerin, Rus basının, Türkiye'ye karşı bir iftira kampanyasına yönelmiş olmasını kabul etmemiz mümkün değildir. 15 gün önce zikretmediğiniz "Türkiye DAEŞ'e destek oluyor" gibi iddialarla soğuk savaş dönemini andıran kampanyaları birbirimize karşı kullanmayalım.

İHLAL ETMEDİK: Biz kimsenin sınırını ihlal etmedik. Rusya'ya veya herhangi bir ülkeye ofansif müdahalede bulunmadık, ama bizim sınırımız ihlal edildi. Gözümüzün önünde Türkmen Dağı'ndan Türkmenler katledilirken, biz sabırla bekledik. Ama bizim üzerimizde ihlal yapıp oradaki masum insanların bombalanmasına da ne vicdanımız ne tarihimiz ne de ahlakımız müsaade eder.

DİYALOĞA AÇIĞIZ: Olayı, oluş seyrinden çıkararak sanki "Türkiye, Rusya'ya saldırıda bulunmuş, Rusya'yı arkadan hançerlemiş" gibi bir argüman kullanmak doğru değil. O zaman biz de "Hava sahamızı ihlal eden uçak kim olursa olsun bizi göğsümüzden hançerlemiştir" deme hakkına sahip oluruz. Bütün provokatif açıklamalara rağmen defaatle ve tekrar tekrar her türlü diyaloğa açık olduğumuzu söyledik. Dün, Dışişleri Bakanımız da Rus Dışişleri Bakanı ile bir görüşme gerçekleştirdi. Bu anlamda da bazı somut teklifler de söz konusu oldu.

'PSİKOLOJİK DURUMU KONTROL ETMELİYİZ'

Başbakan Davutoğlu, Azerbaycan ziyareti dönüşü uçakta gazetecilerin sorularını yanıtladı. Davutoğlu şunları söyledi:

Bu tür krizleri tırmandıran bir gerçek, bir olgusal, bir de psikolojik boyut var. Bazen psikolojik boyutu olgusalın çapını aşar. Böyle bir durumla karşı karşıyayız. Sınırı ihlal eden Rus uçağı uyarılara rağmen tutumunu değiştirmediği için, Rusya uçağı olduğu bilinmediği anda düşürüldü. Bu öyle bir psikolojik durum doğurdu ki her gün yeni açıklamalarla derinleşiyor. Önce psikolojik durumu kontrol etmek, çıkmak lazım.

Suriye'nin kantonlaşmasına prensip olarak olumlu bakmayız. Etnik temelli kantonlaşmalar etnik grupları uzaklaştırır. Aksine birbirlerine yakınlaşmalı. Ortadoğu'da sınırları sarsmak isteyenler kantonlaşmaya sıcak bakıyor.

(İncirlik) İngilizler'in kararı var, gerekirse kullanabilir. Almanya'dan da uçak takviyesi geliyor. Merkel ile telefon görüşmesinde konuları ele aldık. İncirlik, Türkiye-NATO sınırı, güvenlik sınırı haline dönüştü.

İran, Rusya Suriye'de, "Yabancı savaşçı istemiyoruz" diyen ülkeler orada. "Kimse müdahale etmesin" diyenler müdahale ediyor. Türkiye, kendi güvenliğini ilgilendiren durum olunca tek başına yapmamız gereken olay olursa tereddüt etmez.

EN NET SİSTEM BAŞKANLIK

Türkiye'de tekrar tekrar değişmeyecek en net sistem başkanlıktır. Türkiye karma sistem kaldırmıyor. Türkiye'nin anayasasının yapısı bozuk. Bütünüyle yeniden yazımına ihtiyaç olan bir tablo. Muhalefetle oturup Türkiye için ne iyi onu konuşalım, bunu muhalefetle konuşarak yapmak lazım.
(CHP lideri Kılıçdaroğlu'nun hendek kazan teröristleri "arkadaş" olarak nitelendirmesi) Kimse kamu düzenini bozan günlük hayatı bozan, barikat yapan, hendek kazanlar için arkadaş ifadesi kullanmaz.

'KİMSE ÖZÜR BEKLEMESİN'

Biz, hava sahamıza giren, milliyeti belli olmayan bir uçağa karşı meşru müdafaa hakkımızı kullanarak, herkesin bildiği angajman kurallarını uyguladık. Bunun için kimse Türkiye'yi suçlayamaz. Bunun için Türkiye'den kimse özür bekleyemez. Biz, sınırlarımızı koruduğumuz için özür dilemeyiz. Hesabımızı da sadece ve sadece, meşruiyetini 1 Kasım seçimlerinde halktan aldığımız aziz milletimize karşı veririz. Kimseye hesap vermeyiz. Bu olay, bütün bu mülteci dalgalarını üzerine çekmek durumunda kalan Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin daha fazla mülteci almaması için.

'KOORDİNELİ MÜCADELE'

İngiltere de haklı bir kararla Suriye'de DAEŞ'e karşı koalisyona katılacağını ilan etti. Bu kadar çok hava unsurunun aynı hava sahasında DAEŞ'e karşı mücadele ediyor olmasından doğacak birçok kaza veya istenmeyen olay, burada olduğu gibi yaşanabilir. Bütün ülkelerin birbiriyle koordineli şekilde sadece DAEŞ'e karşı operasyon yaparak mücadele etmesi lazım. Türkmenleri katletmek ya da Suriye rejimini ayakta tutmaya çalışmak için ılımlı muhalefeti yıpratmak "DAEŞ'e hizmet etmek" anlamına gelir.

'HASMANE TUTUM İÇİNDE DEĞİLİZ'

"Azerbaycan, topraklarının yüzde 20'si işgal altında olduğu halde gerilimci, çatışmacı bir politika takip etmiyor ve Kafkasya'yı bir refah bölgesi haline getirme çabasını sürdürüyor. Ermenistan'a da bir çağrıda bulunmak isterim: Size ait olmayan toprakları barış içinde ait olana devredecek bir barış süreci başlatmanız halinde Türkiye, Gürcistan, Azerbaycan arasında oluşan bu barış ve vizyon ittifakına katılabilirsiniz. Biz kimseye hasmane bir tutum içinde değiliz ama Azerbaycan'ın her karış toprağı azizdir ve bu topraklar mutlaka işgalden kurtarılmalı."

TÜRK ŞEHİTLİĞİ'NE VE ALİYEV'İN KABRİNE ZİYARET


Başbakan Davutoğlu, cuma namazını Bakü'deki Ejder Bey Mescidi'nde kıldı. Ardından Azerbaycan'ın merhum Cumhurbaşkanı Haydar Aliyev'in kabrini ziyaret ederek çelenk bırakan Davutoğlu, eşi Zarife Aliyeva'nın mezarına ise çiçek bıraktı. Bakü Şehitler Hıyabanı'ndaki Ebedi Ateş Anıtı'na çelenk sundu. Davutoğlu son olarak Bakü Türk Şehitliği'ne geçerek mezarlara karanfil bırakarak, anıt şeref defterini imzaladı. Davutoğlu'na, eşi Sare Davutoğlu, Başbakan yardımcıları Yalçın Akdoğan ve Mehmet Şimşek, Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Kültür ve Turizm Bakanı Mahir Ünal eşlik etti.