Bedelli askerliğe halktan büyük destek!

Araştırma şirketi ORC'nin anketine göre, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 10 Ağustos'ta yapılan cumhurbaşkanlığı seçiminden önce müjdesini verdiği bedelli askerlik yasasının çıkartılmasına halktan yüzde 65,2 oranında destek geldi.

Bedelli askerliğe halktan büyük destek!
Sabah'ta yer alan habere göre araştırma şirketi ORC'nin 23-28 Ağustos tarihleri arasında 30 büyükşehirde 3180 kişi ve daha önceki araştırmalarda askerlik sorunu olduğunu belirten 1320 kişi ile bilgisayar destekli telefon görüşmesi yöntemi ile gerçekleştirdiği araştırmanın sonuçları açıklandı. Yüzde 65,2 oranında kişi çeşitli nedenlerden dolayı askerlik görevini yerine getirmemiş vatandaşlara yönelik kapsamlı bir bedelli askerlik yasası çıkarılmasını desteklerken, yüzde 34,8 oranında kişi desteklemediğini belirtti.

Askerlik sorunu olanlara sorulan, 'Size göre yeni çıkarılacak bedelli askerlik yasasında yaş sınırı kaç olmalı?' sorusuna yüzde 64 oranında '25 yaş üstü', yüzde 26,5 oranında '27 yaş üstü' ve yüzde 9,5 oranında '29 yaş üstü' cevapları verildi.

Yine askerlik sorunu olanlara sorulan, 'Bedel ne kadar olmalı?' sorusuna yüzde 59,1 oranında '15 bin TL', yüzde 32 oranında '20 bin TL' ve yüzde 8,9 oranında 'Farketmez' yanıtları verildi.'

'2014 yılı içerisinde bedelli askerlik yasasının çıkacağını düşünüyor musunuz?' sorusuna yüzde 81 oranında 'Evet' ile yüzde 9,3 oranında 'Hayır' cevapları verilirken yüzde 9,7 oranında kişi ise fikir belirtmedi.

Askerlik sorunu olanlara sorulan, 'Vicdani Ret için bir çalışma yapılsa kanaatiniz ne yönde olur?' sorusuna yüzde 89 oranında 'Desteklemem' cevabı verilirken yüzde 11 oranında ise 'Desteklerim' cevabı verildi.

Askerlik sorunu olanların 10 Ağustos Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde yüzde 72,5'i oy kullanırken, yüzde 27,5'inin ise oy kullanmadığı tespit edildi. Askerlik sorunu olanların yüzde 77'si oyunu Recep Tayyip Erdoğan'a verirken, yüzde 16,2 oranında kişi oyunu Ekmeleddin İhsanoğlu'na, yüzde 6,8'i ise Selahattin Demirtaş'a verdi.

ORC'nin yaptığı araştırma analizine göre ise, bedelli askerlikle ilgili 10 Ağustos Cumhurbaşkanlığı seçimi öncesi Cumhurbaşkanı Sn. Recep Tayyip Erdogan'ın verdiği müjde, 800 bini aşkın genç ve ailelerinde büyük bir sevinç ve beklenti oluşturdu. 800 bin genç ve aileleriyle birlikte 4 milyon kişi dışında, bedelli askerlik yasasının çıkmasına yüzde 65,2'lik bir halk desteğinin olduğu görüldü.

Gelinen bu noktada halkın artık bu sorunu sadece askerlik sorunu olarak değil, işlerini kaybedecek ve sosyal hayatları bitme noktasına gelen insanların sorunlarının, devlet tarafından acilen çözülmesi gereken öncelikli sorun olarak gördüğü analizi yapıldı.

Bedelli bekleyen gençlerin yüzde 89'unun vicdani reddi desteklememesi, gençlerin askerlikten kaçmak için değil, gelişen hayat şartlarından dolayı bu görevlerini yerine getiremediklerini gösterdiği ortaya konuldu.

Talebin ve beklentinin büyük çoğunluğunun 1989 doğumluları kapsaması ve bedelin 15 bin ya da maksimum 20 bin TL olması yönünde fikir belirtildi. 1989 doğumluları kapsayacak ve 15-20 bin TL aralığında bedel ile çıkacak bir yasa, bedelli askerlik beklentisi içinde olanların yüzde 94'ünü kapsayacağı ve bu gençlerin yüzde 70'inden fazlasının yasadan faydalanacağı ifade edildi.

Bedelli askerlik bekleyen gençlerin, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Ahmet Davutoğlu ve Milli Savunma Bakanı Ismet Yılmaz'dan, zaten bildikleri bu sorunu ivedilikle yasalaştırmalarını talep ettikleri belirtildi.