Beslenme alışkanlığınızı değiştirin

Hamilelik döneminde hem kendi sağlınız hem de bebeğinizin sağlığı için beslenme alışkanlıklarınızda detoks etkili düzenlemeler yapmanız gerekiyor.

Beslenme alışkanlığınızı değiştirin
Akşam'dan Nil Şahin Gürhan'ın yazısı...

Hamilelik döneminde hem kendi sağlınız hem de bebeğinizin sağlığı için beslenme alışkanlıklarınızda detoks etkili düzenlemeler yapmanız gerekiyor. Böylece vücudunuz yenilenirken bebeğiniz için de pozitif etkiler sağlarsınız.

Hamilelik dönemi hayatın en güzel ve en özel dönemlerinden biridir. Ancak şişkinlik, rahatsızlık, huzursuzluk sıkıntılı bir hal olasılığı yüksek bir dönemdir. Vücutta ve ruhta anneliğe hazırlık ve bebeği koruma amaçlı birçok değişiklik meydana gelir. Bu sürenin kendine özel hastalıkları bile vardır. Peki bu kadar özel, önemli ve bir o kadar da zor olan dönemi rahat ve verimli geçirebilmek için neler yapılabilir?

Hamilelikte Detoks adımları

Gün içinde mümkün olduğunca temiz ve açık havada bulunmalı ve doktorunuzun izin verdiği ölçüde hareketli olmalısınız.  Günde en az 2-3 litre su içmeye özen gösterin. Hassas su dengesini bozmamak ve ödem oluşumunu engellemek için susamadan su içme alışkanlığı kazanmalısınız. Ayran ve taze sıkılmış meyve suları, su yerine kabul edilebilecek vücudunuzun su oranına destek sağlayacak içeceklerdir. Ayrıca sebze ve meyvelerin yapısındaki su da su ihtiyacını karşılamak da katkı sağlar. Çay, kahve, asitli içecekler ve alkollü içecekler ise sıvı ihtiyacını karşılamaz. Aksine vücuttan su atımını arttırır. Bu nedenle bu tür içeceklerin tüketiminde aşırıya kaçılmamalı ve susuzluk hissedildiğinde ilk seçenek her zaman için su olmalıdır. Gün içinde 10 – 15 dakika direk güneş ışığı görüp D vitamini eksikliğine meydan vermemelisiniz. Hamile bir anne için en bütün öğünler çok önemlidir. Günde 6  öğün beslenmeli  beslenilmeli ve metabolizmayı yavaşlatmamak için dört saatten uzun aç kalmamalı. Ana ve ara öğünlerden oluşan bir beslenme programı çok miktarda besini kısa sürede tüketmemizi de engeller ve böylece, hazımsızlık, gaz ve mide bulantısı gibi sorunlarında önüne geçmemizi sağlar.

Beslenmenizde; dört ana besin grubu olan et ve çeşitleri, süt ve ürünleri, sebze-meyveler ve tahıl ürünleri her öğünde ihtiyacınızı karşılayacak miktarda olmalı. 

Vücuda gerekli olan azotun ve aminoasitlerin karşılanması için beslenme programında proteinin yeterli miktarda yer alması çok önemli. Proteinin yetersiz alımı annenin protein depolarının yıkılması ve bebeğin yeterli büyüme ve gelişme çizgisini yakalayamamasıyla sonuçlanır. Gereğinden fazla protein alımı ise anne adayının böbreklerini zorlar ve bazı sağlık sorunlarına neden olabilir. Protein ihtiyacınızı sadece bitkisel protein kaynaklarından karşılamamalı, kaliteli protein kaynakları olan hayvansal ürünlere de beslenmenizde yeteri kadar yer vermelisiniz. 

Karbonhidratlar, protein koruyucu özellikleri ve vücutta elzem bazı öğelerin sentezinde kullanıldıklarından ötürü gebelikte de dengeli tüketilmesi gereken besin öğelerindendir. Yetersiz tüketilirse,  bebeğin sağlığı olumsuz etkilenir.  Besin kalitesi düşük olan basit karbonhidratlar yerine kompleks karbonhidratlar tercih edin..

POZİTİF OLUN STRESTEN UZAK DURUN

Gebelikte yağ tüketimi miktar ve yağın cinsi açısından önemlidir. Gün boyunca yemekler, salatalar ve besinlerin içinde yer alan doğal yağlarla karşılanan yağ ihtiyacı değişik yağ çeşitlerinden dengeli olarak karşılanmalıdır. Doymuş yağlar, hücre membranlarının yapısına katıldığından ve beyin gelişimi açısından önemli olduğundan dolayı, alınması gereken yağ çeşitleridir. Gebe doymuş yağ gereksinimini, etler ve sütlerin yapısında doğal olarak bulunan doymuş yağ asitleriyle karşılayabilir. Bu nedenle anne adayları kesinlikle yağı azaltılmış ve/veya yağsız süt ürünlerinden uzak durmalıdır. Yanmış yağlardan uzak durulmalı ve yiyecekler ızgara, haşlama ve fırında gibi sağlıklı pişirme yöntemleri ile pişirilmelidir. Pozitif olun, stresten uzak durun. Kesinlikle alkol kullanmayın. Sigara kullanmayın ve sigara içilen yerlerde bulunmayın.

NİL ŞAHİN GÜRHAN / AKŞAM
Konular Kadın / Bakım