Beyne iyi gelen 5 egzersiz

Sağlığımıza yaptığımız egzersiz yatırımının beyinde çok önemli etkiler oluşturuyor.

Beyne iyi gelen 5 egzersiz
Akşam'da yer alan habere göre sağlığımıza yaptığımız egzersiz yatırımının beyinde çok önemli etkiler oluşturduğunu belirten Doç. Dr. Defne Kaya, beyne iyi gelen 5 egzersizi anlattı…

Yüksek yoğunlukta interval antrenmanı: Belirlenen farklı hız ve dinlenme aralığından oluşan ve yüzde 80-95 aerobik kapasitede yapılan egzersiz hipotalamusumuzu uyarır. İştahımızı kontrol altına alırız. Hipotalamusun ayrıca kontrolsüz istek ve bağımlılığa da olumlu etkisi var. Madde kullanım bozukluğu tedavisinde yüksek yoğunlukta interval antrenmanı güzel bir seçenek olabilir.

Aerobik egzersiz: Yürüyüş, koşu, yüzme, bisiklet gibi aktiviteler aerobik egzersiz için uygundur ve uygun süre ve tempoda yaptığımızda hipokampusumuzu uyarır. Hafıza ve yön bulmada görevli olan hipokampus aynı zamanda hareketlerin davranış biçimine dönüşmesine çalışan limbik sisteminde de rol alır. 

Ağırlık kaldırma: Kompleks düşünme, problem çözme, akıl yürütme, birden fazla işle uğraşmadan sorumlu prefrontal korteks, en üst düzeydeki davranışların bütün bileşenlerinin bağlantılarını yapar ve onları bütünleştirir, duyu ve kas iskelet sistemi arasındaki geri bildirim döngülerini ve bağlantılarını sağlar.

Yoga: Yoga bizi dengeler, güçlendirir, günlük yaşamın kalitesini artırır ve bedenimizi hem ruhsal olarak hem de fiziksel olarak uyandırır.  Spor ya da spora özgü aktivite: Spor yapmak hem bedeni hem de zihnimizi geliştirir. Geniş hipokampus ve bazal ganglion alanına sahip çocukların daha dikkatli olduğu, davranışlarını daha iyi kontrol ettiği, çoklu iş ve fonksiyonları geliştirmede yaşıtlarına oranla daha başarılı ve üstün olduğu günümüz çalışmalarında vurgulanan önemli bulgulardandır.