'Beynini kullanan' sağlıklı yaşar!

Uzun yaşamak ama en önemlisi sağlıklı yaşamak mümkün mü? Bunu nasıl başarabiliriz?

'Beynini kullanan' sağlıklı yaşar!

Akşam Gazetesi'nin haberine göre insan vücudunun 150 yıl yaşamak üzerine programlandığını vurgulayan Kişisel Gelişim Uzmanı Turhan Güldaş, "Biz daha az yaşıyorsak burada, hata bizim. Fiziksel açıdan sağlıklı beslenmiyoruz, spor yapmıyoruz, çevresel faktörler uygun değil. Ama en önemlisi de beynimizi mükemmel kullanmıyoruz" diyor.

Bilişsel açıdan mutluluğun uzun ve sağlıklı yaşamanın kilit noktası olduğuna inanan Turhan Güldaş, beynimizde yarattığımız psikolojik sorunların, hastalıkların oluşmasına neden olduğunu savunuyor.

HASTALIKLARIN PANZEHİRİ POZİTİF DÜŞÜNCE

Fiziksel açıdan sağlıklı yaşam için neler dikkat edilmesi gerektiğini anlatan Güldaş şunları söylüyor: "Uzun ve sağlıklı yaşamanın olmazsa olmazı sağlıklı ve dengeli beslenme. Meyve ve sebze ağırlıklı beslenmenin proteinler ile desteklenmesi, insana enerji sağlar. Her yaşta enerjik olabilmenin bir diğer şartı spor yapmak. Burada önemli olan vücudun ihtiyacı olan sporu bulmak. Abartılmadan, doğru bir şekilde yapılan spor insanı yormaz, aksine enerjisini yükseltir. Ve son olarak sağlıklı çevre koşulları... Bulunduğunuz ortamlarda oksijen oranı düşükse, hava kirliliği varsa, çok sıcak veya çok soğuksa, yoğun stresli ortamda yaşıyor ve o stresi boşaltamıyorsanız, çevrenizdeki insanlar negatifse, tüm bu faktörler sizin uzun ve sağlıklı yaşamanızı engeller."

Kaliteli yaşam için beynimizi kullanmamız gerektiğine dikkat çeken Güldaş, "Hastalıkların panzehiri pozitif düşünce... Beyin ne kadar sağlıklı ve pozitif düşünürse insan o kadar sağlıklı olur. Çünkü hastalıkların pek çoğu insanın beyninde üretilir. Birçok kanser türü, kalp damar hastalıkları, midedeki problemler, sindirim dolaşım bozukluklarının en büyük ana kaynağı beyin. Çünkü vücudumuz beynimizde yarattığımız senaryolardan, negatif düşüncelerden etkilenerek hormonlar salgılıyor. Bu nedenle vücudumuza pozitif enerji çekmeliyiz." şeklinde konuşuyor.

Çevremizde pozitif insanların olması da bizim sağlıklı yaşamamıza etki ediyor.

Negatif enerjiyle yüklü arkadaşlıkların insanları olumsuz etkilediğini belirten Güldaş şöyle devam ediyor: "Karamsar bir bakış açısı strese yol açar. Stres de vücudu içten kemirir. Problemler karşısında 'Bana fark etmez' deyip yola devam edebilmek, genç ve zinde kalmanın olmazsa olmazı.

Uzun ve sağlıklı yaşamanın en önemli sırrı sağlıklı bir beyin. Pozitif düşünen, hedefleri olan, çalışan, okuyan, kendini geliştiren, gelişime açık bir zihin... Beslenme, çevre ve spor gibi faktörlerin yanında en önemli faktör mental mutluluk. Dolayısıyla siz ne kadar iyi beslenirseniz beslenin, zihniniz hasta ise sağlıklı yaşamanız mümkün değil." diyen Güldaş, mantra tekniğini öneriyor: "Kendinize pozitif telkinde bulunun. Sağlıklı yaşamak ve mutlu olabilmek için bu mantrayı kullanın: 'Bugün daha mükemmel bizi yaratıyoruz' Günde 100 kez el yazısıyla bir kağıda yazın. Her kelime beyne pozitif hedefler telkin eder. Bu mantrayı hayat rutinize ekleyin."