Bisiklet hırsızları İstanbul'dan çalıp Anadolu'da satıyorlar!

Pandemiyle birlikte toplu taşımanın bulaş riskini artırması nedeniyle bisiklet kullananların sayısı arttı. Bisiklete olan talep satışlara da yansırken, hırsızlık vakaları da artış göstermeye başladı.

Bisiklet hırsızları İstanbul'dan çalıp Anadolu'da satıyorlar!

Milliyet Gazetesi'nden Gülden Çoktan'ın haberine göre şehir merkezlerinde çalınan bisikletlerin Anadolu’nun birçok kentinde satıldığını belirten Türkiye Bisikletliler Derneği Genel Başkanı Murat Suyabatmaz, hırsızların daha çok yeni bisikletleri çaldığına dikkat çekerek, “Bisikletlerin plakası olmadığı için takibi zor oluyor. Bazen piyasaya altı ay sonra çıkarıp satıyorlar, bazen parçalayıp satıyorlar bazen de Anadolu’nun ücra köşelerine satılarak gidiyor. Bir de buna destek veren bisiklet tamircileri var. 5 bin TL’lik bisikleti bin liraya satın alıyor. Çalan da alan-satan da razı. Böyle bir hırsızlık ağı var” dedi.

Hırsızların özellikle kaliteli bisikletleri çaldığını ifade eden Suyabatmaz, “Hırsızlar artık 5 bin liralık bisikletleri biliyor. Uzmanı olmuşlar. Yüksek maliyetli diye elektrikli bisikletleri tercih ediyorlar. Çaldıklarını da nakliye firmaları ve kamyoncular aracılığıyla hiç bulunamayacak ücra yerlere gönderiyorlar. Antalya’dan Şanlıurfa’ya pedal çevirirken yolda bir bisikletçide belediyenin bisikletlerinden birini gördük. Yeşile boyamışlar, satıyorlardı. O bisikletlerin fiyatı 10 bin TL civarında. Oralarda yok pahasına satıyor. Hollanda’nın ünlü bir bisiklet kiralama firmasının seri numarası lazerle yazılmış bisikleti Konya’da sosyal medya üzerinden satışa çıkmış. O kadar uzak noktalara transfer söz konusu” tespitlerini paylaştı.

Bisiklet hırsızları İstanbul'dan çalıp Anadolu'da satıyorlar!

Sigortalı park alanları

Şehirde güvenli bisiklet kullanabilmek için yüksek güvenlikli park yerlerine ihtiyaç olduğunu belirten Suyazbatmaz, “Bisikletin cazip hale gelebilmesi için güvenli, konforlu ve kaliteli alt yapı bisiklet yolları ve güvenilir park yerleri şart. Bunların ikisi olmadan bisikletli ulaşımı teşvik edemezsiniz. Park yerlerinin sigortalı olması gerekiyor. Bisiklet park edildiğinde sigorta altına alınmalı. Bisikletin değeri belirlenip barkodu okutulmalı. İSPARK’ın içerisinde de birkaç vatandaşın bisikleti çalındı. Ama İSPARK sorumluluğu üzerine almadı” dedi.

Nasıl buldum?

Küçükçekmece’de çalınan bisikletinin izini sosyal medta paylaşımları sayesinde Bodrum’da bulan Savaş Zengi, “Bisikletim çalındıktan sonra bisikletlerle ilgili hesaplardan paylaşımlarda bulundum. Ertesi gün arkadaşım arayıp, Bodrum’da bir bisikletçinin benim bisikletimi satın aldığını söyledi. Hemen ona ulaştık. Özel yapım bisikletti. Cihazın bana ait olduğuna emin olduktan sonra karakola gidip satın aldığı şahsın elinden imzalı bir evrak almıştı. Bu evrakı delil dosyasına ekletti ve bisikleti de bana ulaştırdı. Benim elimde de güvenlik kamerası görüntüleri vardı. Hırsızın başka dosyaları da vardı. Benim elimdeki delillerle 7 yıl 8 ay hapis cezası verildi” diye konuştu.

Hırsızlık mağdrularından Eyüp Öztürk’ün 40 yıllık bisikleti de kapalı otoparktan kilidi kesilerek çalınmış.

Konular hırsızlık